Vendégeink nagy kedvence
Vörösboros marhaszelet burgonyafánkkal
Kitűnő vendégváró étel, mert előző nap elkészítve még finomabb.
Hozzávalók:
1 kg marhafelsál szeletben,
1 dl olaj,
2 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 babérlevél,
1 nagy doboz paradicsompüré,
2 dl vörösbor,
só, őrölt bors,
1 teáskanál vadak fűszerkeverék (azért jó, mert borókabogyót is tartalmaz, ami különleges ízt ad, de nem tartunk otthon, mint alapfűszert).
A marhahúst 1 cm vastagságra és 5-6 cm szélesre felszeleteljük, a hártyát 2-3 helyen bevágjuk, hogy majd sülés közben a húst ne rántsa össze. Folpack alatt kiveregetjük a szeleteket szép egyenletesre.
Egy lábasba öntjük az olajat, felforrósítjuk, a vöröshagymát szeleteljük, majd felezzük, így tesszük az olajba. Nem kell apró kockára vágni, mert a párolás során teljesen szétmegy, csak a finom szaft marad. Egy teáskanál sót szórunk rá, ezzel a hagyma hamarabb puhul.
A hússzeleteket mindkét oldalukon a dinsztelt hagymán 3-3 perc alatt fehéredésig sütjük, majd kivesszük egy tányérra. Amikor minden szelet kész, a húst visszarakjuk, rátesszük a fűszereket, a zúzott fokhagymát, a paradicsompürét. Hozzáadjuk a bort, sót csak a sülés felénél teszünk bele, amennyi szükséges.
Az elkészítési idő 2 óra, mivel az első forrás után a tüzet kicsit mérsékeljük, így lesz omlós és puha a hús. Ha szükséges, az elpárolgott levet pótoljuk 1 marhahúsleves kockából készült alaplével. Amikor kész, a babérlevelet kidobjuk, ha szükséges, utánaizesítjük.
A burgonyafánkhoz: 1 kg burgonyát héjában megfőzünk, langyosan megtisztítjuk, áttörjük. Hozzáadunk egyenként elkeverve 3 tojást, 15 dkg lisztet, 1 teáskanál sót, fél mokkáskanál fehér borsot és csipetnyi őrölt szerecsendiót. (Lágy masszát kell kapnunk.) Összedolgozzuk, és a forró olajba szaggatjuk az olajba mártott evőkanál segítségével. Kicsit ellapítjuk az olajban, forgatjuk és szép pirosra sütjük.
Papírtörlőre szedjük. Ebből az adagból kb. 40 db fánk lesz.