Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Vörösboros marhaszelet burgonyafánkkal

2015. január 01. - Takács Gyuláné Erzsike

Vendégeink nagy kedvence

Vörösboros marhaszelet burgonyafánkkal

Kitűnő vendégváró étel, mert előző nap elkészítve még finomabb.

 

vorosboros_marhaszelet1_1.JPG

Hozzávalók:

1 kg marhafelsál szeletben,

1 dl olaj,

2 fej vöröshagyma,

2 gerezd fokhagyma,

2 babérlevél,

1 nagy doboz paradicsompüré,

2 dl vörösbor,

só, őrölt bors,

1 teáskanál vadak fűszerkeverék (azért jó, mert borókabogyót is tartalmaz, ami különleges ízt ad, de nem tartunk otthon, mint alapfűszert).

A marhahúst 1 cm vastagságra és 5-6 cm szélesre felszeleteljük, a hártyát 2-3 helyen bevágjuk, hogy majd sülés közben a húst ne rántsa össze. Folpack alatt kiveregetjük a szeleteket szép egyenletesre.

Egy lábasba öntjük az olajat, felforrósítjuk, a vöröshagymát szeleteljük, majd felezzük, így tesszük az olajba.  Nem kell apró kockára vágni, mert a párolás során teljesen szétmegy, csak a finom szaft marad. Egy teáskanál sót szórunk rá, ezzel a hagyma hamarabb puhul.

A hússzeleteket mindkét oldalukon  a dinsztelt hagymán 3-3 perc alatt fehéredésig sütjük, majd kivesszük egy tányérra. Amikor minden szelet kész, a húst visszarakjuk, rátesszük a fűszereket, a zúzott fokhagymát, a paradicsompürét. Hozzáadjuk a bort, sót csak a sülés felénél teszünk bele, amennyi szükséges.

Az elkészítési idő 2 óra, mivel az első forrás után a tüzet kicsit mérsékeljük, így lesz omlós és puha a hús. Ha szükséges, az elpárolgott levet pótoljuk 1 marhahúsleves kockából készült alaplével. Amikor kész, a babérlevelet kidobjuk, ha szükséges, utánaizesítjük.

A burgonyafánkhoz: 1 kg burgonyát héjában megfőzünk, langyosan megtisztítjuk, áttörjük. Hozzáadunk egyenként elkeverve 3 tojást, 15 dkg lisztet, 1 teáskanál sót, fél mokkáskanál fehér borsot és csipetnyi őrölt szerecsendiót. (Lágy masszát kell kapnunk.) Összedolgozzuk, és a forró olajba szaggatjuk az olajba mártott evőkanál segítségével. Kicsit ellapítjuk az olajban, forgatjuk és szép pirosra sütjük.

Papírtörlőre szedjük. Ebből az adagból kb. 40 db fánk lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr507028057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása