Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Gombapaprikás ugrálós nokedlivel

2015. április 28. - Takács Gyuláné Erzsike

Gombapaprikás ugrálós nokedlivel

gombapaprikas1.JPG

Soha nem láttam még leírva így ezt a receptet, pedig 100 éves szakácskönyvem is van.

Nagyon megtetszett, amikor a szomszédom így jellemezte azt a nokedlit, amiről korábban még nem hallottam. Imádom azt a műsort, ahol egyszerű ételeket megőriznek a ma már nagymamakorúak, akik azt a receptet az édesanyjuktól, nagymamájuktól tanulták. Pörkölthöz is ezt ajánlom!

Köszönet Nekik érte!

Hozzávalók:

50 dkg gomba

1 nagy fej vöröshagyma

1 dl olaj vagy 2 evőkanál zsír

só, bors, pirosparika

1 pörköltszaft vagy leveskocka (bár inkább saját készítésű izesítőt használok)

fél zöldpaprika (erős) karikára vágva

2 dl tejszin

1 dl tejföl

2 evőkanál keményítő vagy liszt

Az olajba, vagy zsírba  teszem az apró kockára vágott hagymát, megdinsztelem, 2 teáskanál pirospaprikával megszórom és két deci hideg vizet öntök rá. Ettől a hagyma hamar szétmegy. Amikor újra forr, ráteszem a tisztított és apróra vágott gombát, kevés meleg vizet adok még hozzá és puhára párolom, a fedőt kicsit félretéve, hogy a gőz eltávozzon.

A keményítőt a tejszínnel jól kikeverem és a gomba levéből 2 merőkanállal teszek hozzá, összekeverem (hőkiegyenlítésnek nevezik ezt az eljárást). Szűrőn keresztül öntöm a gombához, így soha nem lesz csomós. Ezután csak lassú tűzön forraljuk össze és már tálalhatjuk is.

Ugrálós nokedli

25 dkg finomliszt, 25 dkg búzadara, (na, eddig csak liszttel olvastam a nokedlit), 2 tojás, 2 dl víz, 1 teáskanál só. A tésztát közvetlenül főzés előtt keverjük össze. A forrásban lévő főzővízbe mindig tegyünk 1 evőkanál olajat  és 1 teáskanál sót. Annyira könnyű szaggatni is ezt a nokedlit, nem tapad, nem ragad. Amikor a nokedli feljön a víz felszínére, átkeverjük, a főzéshez 3-4 perc elég. Leszűrjük, és most itt még egy régiektől származó jó tanács: ha azonnal fogyasztjuk, meleg vízzel öblítsük le, ha csak később, akkor hideg vízzel, úgy tároljuk. Valóban, minden egyes nokedli külön van, jól tálalható, mutatós köret.

Amióta ismerem, csak ezt készítem, nagyon ajánlom, próbálják ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr397406634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása