Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Szűzpecsenye Wellington módra

2016. február 11. - Takács Gyuláné Erzsike

Szűzpecsenye Wellington módra.

Angol eredetű, igazi ünnepi étel. Az eredeti recept szerint marhabélszínből készítik, de sertésszűzből is kitűnő. Nemcsak mutatós, finom is.

szuzpecsenye1.JPG

szuzpecsenye2.JPG

Hozzávalók  (4 adag)

60-70 dkg sertés szűzpecsenye,

1 kávéskanál ,

1 késhegynyi bors (frissen őrölt),

1 ek sertészsír,

1 csomag leveles tészta,

30 dkg csiperkegomba,

1 közepes fej vöröshagyma (aprított),

1 kávéskanál ,

bors ízlés szerint,

csipetnyi kakukkfű,

1 csokor petrezselyem,

1 db tojássárgája (a kenéshez),

1 teáskanál mustár (dijoni, ha van),

1 ek olívaolaj.

 

A húst előkészítjük, lehártyázzuk, és minden felesleges inaktól megszabadítjuk. A két végét levágjuk, hogy egyenletesen vastag legyen a hús.

Serpenyőbe zsírt forrósítunk. Az edény akkora legyen, hogy kényelmesen elférjen a hús benne. A húst sózzuk, borsozzuk. (Tarkaborsot használtam, azzal ízesebb a hús.)

Mindkét oldalára kérget sütünk, oldalanként 4-5 perc. Óvatosan forgassuk, használjunk hozzá húsfogót.

Alufólián középre kenjünk a hús nagyságának megfelelő méretben mustárt, tegyük rá a húst, kenjük meg a maradék mustárral és fóliába csomagolva tegyük félre, amíg elkészítjük a gombakérget.

Ehhez apróra vágjuk a hagymát, kevés olajon pirítsuk meg, tegyük rá az aprított gombát, fűszerezzük, majd addig süssük, míg a levét el nem főtte. Tegyük bele a petrezselyemzöldet.

A leveles tésztát kiterítjük, és téglalap alakúra nyújtjuk. Akkora legyen, hogy a hús beleférjen kényelmesen. A közepére kenjük a gombakrém felét, és ráfektetjük a húst. A többi gombát szépen elosztjuk a hús tetején és oldalán. Jól becsomagoljuk szorosra, majd a széleit behajtjuk.

A maradék tésztából díszítést készítünk úgy, hogy bekenjük tojássárgájával a tésztát, és rárakjuk a rácsokat.

Átkenjük még egyszer tojássárgájával, és zsírpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük.

200 fokos előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük (kb .40 perc).

Ha kissé meghűlt, éles késsel szeletelve, burgonyakörettel tálaljuk.

szuzpecsenye3.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr968382260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása