Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Őzpörkölt burgonyafánkkal

2016. október 09. - Takács Gyuláné Erzsike

Őzpörkölt burgonyafánkkal.

Itt az ősz és itt az őz, a vadételek szezonja van. Kiváló ebéd ünnepi alkalomra.

ozporkolt_burgonyafankkal.JPG

Hozzávalók:

1 kg őzcomb

a pácoláshoz: 1 dl olaj, 1 mokkáskanál majoránna, 1 mokkáskanál kakukkfű és 1 teáskanál vadak fűszerkeverék (azért jó, mert borókabogyót is tartalmaz, ami a vadakhoz fontos, de nem tartunk otthon, mint alapfűszert).

10 dkg füstölt szalonna

2 fej vöröshagyma

só, bors,

1-2 teáskanál pirospaprika,

1,5 dl vörösbor

1 kis doboz paradicsompüré,

2 evőkanál olaj.

 Az őzcombot felkockázzuk, (a hártyás részt is tegyük hozzá, mert szaftossá teszi az ételt).

Egy tálba öntünk 1 dl olajat, beleszórjuk a pácnál leírt fűszereket, majd a hússal összeforgatjuk. Folpackkal letakarjuk és hűtőben 1 napon át pácoljuk, közben párszor megforgatjuk.

Másnap az olajba rakjuk a kockázott füstölt szalonnát, kiolvasztjuk, rárakjuk a hagymakarikákat, 5 percig pirítjuk, majd beletesszük a húst.

Borsozzuk, pirospaprikával megszórjuk.

Hozzáadjuk a bort, a paradicsompürét. Ha a levét elfőné, kevés forró alaplével pótoljuk.

Sót csak a főzés felénél teszünk bele, amennyi szükséges.

Az elkészítési idő 2 óra, mivel az első forrás után a tüzet kicsit mérsékeljük, így lesz omlós és puha a hús. A vadak elkészítéséhez több idő kell, így számoljunk.

A burgonyafánkhoz: 1 kg burgonyát héjában megfőzünk, langyosan megtisztítjuk, áttörjük és hozzáadunk 3 tojást, 15 dkg lisztet, 1 teáskanál sót, fél mokkáskanál fehér borsot és csipetnyi őrölt szerecsendiót.  Összedolgozzuk, és a forró olajba szaggatjuk az olajba mártott evőkanál segítségével. Kicsit ellapítjuk az olajban és szép pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük.

A sárga burgonya a lisztesebb fajta, abból könnyebb a fánk készítése.

oz_szolovel.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr7111783711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása