Kakukkfűves hagymakrémleves.
Nemcsak finom, de nagyon egészséges is ez a krémleves. Őszi-téli időszakban segít a megfázás megelőzésében és legyőzésében.
Hozzávalók 4 személyre:
1 nagyobb fej vöröshagyma,
1 nagyobb fej fehérhagyma (salotta),
1 fej lilahagyma vagy sonkahagyma,
4 gerezd fokhagyma,
5 dkg vaj,
2 dl tejszín,
1 evőkanál étkezési keményítő (liszt helyett),
1 liter víz vagy 1 leveskockából alaplé,
só, bors, 1 mokkáskanál kakukkfű.
kaliforniai paprika és reszelt sajt a tálaláshoz.
A vajon enyhén megpirítjuk a tisztított, félbevágott, és karikára vágott hagymákat. Megsózzuk, mert így a hagyma hamarabb szétesik. Hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, 5 perc párolás után felöntjük a folyadékkal.
Fűszerezzük, és 20 percig főzzük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd a turmixgépbe öntjük a tejszínt, rá a keményítőt, aztán a levest. (A kézi mixernél finomabb a turmix, habosabb, könnyebb az étel szerintem.)
Még 2-3 percig visszatesszük a fazékba és forralunk rajta.
Tálaláskor leves gyöngyöt, apró kockára vágott kaliforniai paprikát, sajtcsíkot szórunk rá.
Pirított zsemlekocka, bruscetta, pirítós kenyérszelet is kiváló hozzá.