Csirkeszárny vagy comb tepsiben sütve.
Szárnyát vagy a combját? Egy régi, nagysikerű film címe volt. Ki melyiket szereti, ezzel a recepttel elkészítve sokak kedvence lesz. Nem drága étel, hétköznapokra is ajánlom.Csirkecombból is elkészíthetjük, szaftos, finom ebédet kapunk. Ebben az esetben személyenként 1 egész csirkecombbal számoljunk.
Hozzávalók: 4 személyre
10 nagyobb csirkeszárny, (1,2 kg),
1 dl olivaolaj,
3 evőkanál szójaszósz,
3 evőkanál worchester szósz,
3 gerezd préselt fokhagyma,
fél mokkáskanál őrölt gyömbér,
1 dl fehérbor,
1 mokkáskanál só,
1 teáskanál cukor,
2 dl főzőtejszín.
Elkészítése:
A szárnyakat megmossuk, a legvégét levágjuk, azt később levesbe főzzük.
A szárnyakat kettévágjuk, az alsó részét bemetsszük, hogy a pác jól átjárja.
A páchoz: a szószokat és a fűszereket elkeverjük. A szárnyakat a pácba forgatjuk és legalább egy-két órát pihentetjük, közben megforgatjuk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a tepsibe vagy sütőtálba a szárnyakat lerakjuk.
A pácot rákanalazzuk és alufóliával lefedve 50 percig sütjük, majd megforgatjuk és még további 20 percig sütjük. Fólia nélkül csak 10 percig hagyjuk, aztán tálalótálra szedjük.
A szaftot lábasba öntjük és 2 deciliter tejszínnel összeforraljuk.
Tipp: ha a páchoz 2 tojást keverünk, az a sütés során apró csomókat képez, ám a tejszínnel elkeverve sűrűbb mártást kapunk.
Tejszín nélkül is készíthetjük, ha valakinek így kevésbé ízlik.
Nagyon omlós, finom ételt kaptunk.
Bulgurral a legjobb, de rízsköret is illik hozzá.