Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Színes-ízes zöldségköret sajtmártással.

2017. április 20. - Takács Gyuláné Erzsike

Színes-ízes zöldségköret sajtmártással.

Ránézésre is remek, hisz a mondás szerint is az ételt először a szemünkkel érzékeljük, aztán kóstoljuk. Sokféle finom zöldség, pompás ízekkel.

Húsételek mellé kiváló köret, de önálló fogás is lehet, gazdagíthatjuk tetszés szerint sonkával, főtt tojással.

szines_izes_zoldesgkoret.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

60-70 dkg vegyes zöldség: sárgarépa, fehérrépa, brokkoli, karfiol, kelbimbó, (mirelitből a szivárvány zöldségkeverék és mellé még kelbimbó is jó választás),

2 szál zsenge újhagyma,

2 gerezd zúzott fokhagyma, (vagy fokhagymapor),

negyed kápia és fehérpaprika apróra vágva,

5 dkg vaj,

ételízesítő,  vagy só, bors,

fél mokkáskanál gyömbér,

csipetnyi kurkuma, rozmaring, kakukkfű,

ízlés szerint petrezselyemzöld.

A mártáshoz:

a párolt zöldség leve, kb. 2 dl,

1,5-2 dl 20 %-os tejszín vagy tejföl,

1 evőkanál keményítő,

10 dkg reszelt sajt.

 

A zöldséget vajon megpároljuk, (ha fagyasztott állapotú, ételízesítő, fűszerek, és 2 dl víz hozzáadásával mikróban 750 watton, 20 perc, félidőben keverjük át).

A mártáshoz a párolt zöldség levét elkeverjük a tejszínnel, hozzáadjuk a keményítőt, jól kikeverjük, ne legyen csomós.

Ha szükséges, szitán szűrjük át, így lesz selymesebb a mártás.

Alacsony lángon pár percig forraljuk, kevergetjük és a reszelt sajt felét beleszórjuk.

Akkor kész, ha a sajt beleolvadt a mártásba és krémes az állaga.

A fűszeres zöldség levétől kellően ízes lett, további fűszerezést nem igényelt, de kóstoljuk meg, ha szükséges, csak akkor sózzuk-borsozzuk egyéni ízlés szerint.

Tálaláskor a tetejére szórjuk a megmaradt reszelt sajtot.

Könnyű, finom, akár egytálétel, vagy hús mellé köret. A zöldségek összetétele is variálható mindenki ízlése szerint.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr3112440057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása