Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Csirkecomb kakukkfűves mártásban, tepsis krumplival.

2017. szeptember 23. - Takács Gyuláné Erzsike

Csirkecomb kakukkfüves mártásban, tepsis krumplival.

Különleges ízt ad a csirkecombnak a friss kakukkfű, amit gyerekeimtől kaptam és az erkélyen nevelgetem másik 5 fűszernövény (rozmaring, majoránna, oregánó, zsálya, citromfű) társaságában. A recept könnyen elkészíthető, kezdőknek is ajánlom.

csirkwecomb_kakukkfuves_martasban.JPG

Hozzávalók : 4 adag

4 db egész csirkecomb vagy 8 felsőcomb,

só, bors ízlés szerint,

3 evőkanál olaj,

1 dl rosé bor,

2 dl víz,

2 csipet fokhagymapor, vagy 2 gerezd zúzott fokhagyma,

1 db leveskocka,

1 db babérlevél,

kakukkfű 6 ágacska, vagy 1 teáskanál szárított, (ez adja a mártás finomságát)

2 dl főzőtejszín,

1 púpozott evőkanál étkezési keményítő,

 

A tepsis krumplihoz:

1,2 kg burgonya,

3 ek. olaj,

só, bors ízlés szerint,

fokhagymapor ízlés szerint,

elkészítése:

A csirkecombokat jó alaposan besózzuk, megborsozzuk, megszórjuk fokhagymaporral.

(A csontok mellett mindig bevágom a húst, és a bőrt megemelve fűszerezem a combokat, így mindenhol egyformán zamatos lesz.)

Amíg a krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk, addig állni hagyjuk a húst.

A nagy gáztepsit sütőpapirral kibéleljük, 2 evőkanál olajjal megkenjük, belerakjuk a fűszerezett krumplit, a tetejére még 1 evőkanál olajat öntünk és 200 fokos sütőben 50 percig sütjük. Amig a krumpli sül, a csirke is elkészül.

A csirkecombokat a forró olajban átsütjük. Először a bőrös felét rakjuk az olajba, aztán megfordítjuk és fehéredésig sütjük. Amikor mind kész, visszarakjuk a lábasba.

Ekkor tesszük rá a kakukkfűvet, felöntjük az 1 dl roséval, 2 dl vízben feloldott leveskockával, végül a babérlevelet beledobjuk, és fedő alatt puhára pároljuk a húst.

Mikor a combok elkészültek, kiszedjük őket, és 220 fokon a tetejét megpirítjuk a sütőben.

A visszamaradt léhez hozzáadjuk a keményítővel elkevert tejszínt, és összesűrítjük a végleges állagára.

(Természetesen először 2 kanál forró lé hozzáadásával egyneműsítjük a tejszínt, csak utána rakjuk bele az egészbe, ezt biztosan mindenki tudja, de azért írtam le, mert egyébként nem lesz sima, selymes a mártás.)

 fuszereim.JPG

Tálaláskor a burgonyára helyezzük a csirkecombokat, majd a mártással nyakon öntjük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr1212888658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása