Ünnepi hústál bátor nyúl konyhájából.
Kacsamell, máj és csirkecomb szerepelt a tálon, friss fűszerekkel készítve.
Egyik körete a már kapható bírsalma, ami kiválóan illik a húsokhoz.
Hozzávalók 4 személyre:
személyenként fél kacsamell,
40 dkg kacsamáj,
4 csirkecomb,
2-2 szál majoránna, kakukkfű és oregánó,
ízlés szerint só, bors,
sült csirke fűszerkeverék,
1-2 birsalma (most 1 kg volt a két darab),
1 citrom leve,
3 fahéjdarab,
2 evőkanál cukor.
A kacsamellek bőrét késsel bekockázom, sóval és pici borssal meghintem.
A májakat megtisztítom a középső hártyás résztől.
Nagyobb tepsibe öntök 1 dl vizet, középre rendezem a melleket, bőrével lefelé.
A fűszereket és a májat köré rakom, és alufóliával lefedve sütöm 15 percig.
Ez idő alatt a kacsamell zsírja már oldódik és a fűszerek illata a májszeleteket is átjárja.
A májszeleteket kiveszem hőálló tálra, helyükre a fűszeres csirkecombok kerülnek.
A továbbiakban még egy órát sütöm fólia alatt. Közben egyszer megfordítom, a kisült szafttal meglocsolom, majd fólia nélkül sütöm tovább a kívánt szín eléréséig.
A birsalmát új, tiszta szivaccsal folyó víz alatt alaposan megsúrolom, félbe, majd cikkekre vágom. Mivel nagyon kemény gyümölcs, a belső magházát csak a párolás végén vágom ki, így sokkal könnyebb.
Azonnal a citromleves vízbe teszem, így megőrzi szép színét. Hozzáadom a fahéjat, cukrot és puhára párolom.
A májszeleteket tálalás előtt kevés olajon átforgatom pár perc alatt. Finom, omlós lett, mivel előtte már párolódott. Aki szereti, sütést követően megsózhatja.
A köret még kuszkusz volt, de ízlés szerint más körettel is remek ebéd.