Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Vörös lencse sertésszűzzel és karajjal, bátor nyúl konyhájából.

2017. december 31. - Takács Gyuláné Erzsike

Vöröslencse szűzpecsenyével és karajjal, bátor nyúl konyhájából.

A népi bölcsesség szerint újévre lencsét főzzünk, hogy gazdagság legyen házunkban. Egészségben és szeretetben legyen gazdag az új év, A vörös lencse  egészségesebb, mint rokona, mert rengeteg, a szervezetnek fontos ásványi anyagot tartalmaz, előnye még, hogy előáztatni sem kell és gyorsan megfő. Ezért az év más időszakában is ajánlom.

voroslencs_e_sertesszuzzel.JPG

voroslencse_karajjal.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg vörös lencse,

1 babérlevél,

25 dkg füstölt sertéskaraj, vagy angolszalonna,

 

70 dkg sertés szűzpecsenye egészben (2 db volt)

só,

tarkabors,

3 gerezd fokhagyma,

1 dl olaj.

 

A sertéskarajt felszeleteljük és 1 liter vízben megfőzzük.

A levét használjuk majd a lencséhez.

 

A szűzpecsenyét egészben sózzuk, tarkaborssal megszórjuk, a zúzott fokhagymával megkenjük. (A keskeny véget levágva szépen megformázzuk, azt is megsütjük.)

Tálra helyezzük, olajjal meglocsoljuk és állni hagyjuk még fél órát. Közben egyszer megforgatjuk.

A serpenyőbe öntjük a húsról az olajat, kiegészítjük a maradék olajjal, majd minden oldalról átpirítjuk a sertés szűzpecsenyét.

A tepsibe tesszük a húst, rá a szaftot, és 200 fokra előmelegített sütőben alufóliával letakarva sütjük még 30 percig. Omlós, nagyon puha lesz így az ételünk.

A húst kivesszük és szeletelés előtt 10 percig pihentetjük.

 

Amíg a hús sül, a lencse is elkészül.

A karaj főzővizéből fél litert adunk a lencséhez és a babérlevéllel lassú tűzön főzzük kb. 20 percig. Előáztatni nem kell!!

Többször megkavarjuk, semmilyen más ízesítésre nincs szükség, mert a füstölt karaj leve elég sós. Aki szereti, tehet hozzá még tejszínt is, most sűrűbb köretet akartam készíteni.

Nagyon finom, ünnepi ebéd készült.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr8313536845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása