Bátor nyúl konyhája

Szőlőtorta.

2017. október 06. - Takács Gyuláné Erzsike

Szőlőtorta, mert most van itt az ideje.

Remek sütemény, jól tárolható fagyasztóban is, már ha maradna belőle.

Gyerekek kedvence, mert egyszerűsége miatt segíthetnek a sütemény kikeverésében, a gyümölcsök felrakásában.

szolotorta1.JPG

Hozzávalók:

20 dkg süteményliszt,

20 dkg cukor,

2 tojás,

2 dl tejföl,

1 csomag vaniliás cukor,

1 csomag sütőpor,

1 csipet só,

fél citrom reszelt héja,

fél teáskanál fahéj.

3 fürt szőlő, kék-fehér-rózsaszin vegyesen, szemezve.

 

tetejére:

5 dkg darált dió, fahéjas porcukor.

A cukorból 2 evőkanállal tegyünk félre és keverjük össze fél teáskanál fahéjjal, ez kerül a tészta tetejére.

A hozzávalókat alaposan összekeverjük (folyékony tésztát kapunk, kézzel is nagyon hamar kikeverhető) sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és egyenletesen eloszlatjuk. A tetejére szórjuk a darált diót, majd rárakjuk a szőlőszemeket. Kívülre a kéket, középre a fehéret, belülre a rózsaszint.  A tetejét a fahéjas cukorral meghintjük.

Tökéletesen jó egyszínű szőlővel is, csak így mutatósabb, no meg termett is nálunk.

Sütőpapírral bélelt tortaformában 200 fokra előmelegített sütőben 22-25 percig sütjük, kihűtjük, majd szeleteljük.

Tetejét porcukorral is megszórhatjuk, de anélkül is finom.

 

Szüreti kacsamell bátor nyúl konyhájából.

Szüreti  kacsamell bátor nyúl konyhájából.

Itt a szüret ideje, igazán finom a szőlő idén. Szőlősgazdáknak, vendéglősöknek, háziasszonyoknak (kezdőknek is) jó szívvel ajánlom. Aki ezt a receptet kipróbálja, ezután nem is fogja  másképp készíteni a kacsamellet vagy combot. Javaslom, hogy tegyenek el a fagyasztóba is pár doboz leszemezett szőlőt, mert így később is elkészíthetik kedves vendégeiknek ezt az igazán omlós, különleges ünnepi ebédet.

szureti_kacsamell.JPG

Hozzávalók: 4 személyre

személyenként 1 kisebb kacsamell vagy 1 kacsacomb,

fél liter must, vagy 3 fürt szőlő (fehér-fekete vegyesen),

só, bors, majoránna,

Körete:

1,5 kg kifliburgonya

 

A kacsa bőrét késsel bekockázom, a combot a csontnál mindkét oldalon bemetszem, hogy a fűszereket jól bele tudjam dörzsölni.

A tálba mustot öntök, a fűszerezett kacsát bőrével lefelé ráteszem, ismét must, kacsa és a tetejére a maradék must kerül.

Amennyiben az eltett szőlőt használom, úgy a szőlőt kézzel összenyomom, és a kacsa darabokra rakom, a levét ráöntöm.

A tálat folpackkal letakarom és hűtőbe teszem. A sütés előtti napon elkészítem, hagyom állni, közben kétszer-háromszor átforgatom.

Sütés előtt a szőlő héját és a magokat leszedem a húsról, majd tepsibe rendezem a melleket, combokat.

A mustot aláöntöm, és alufóliával lefedve sütöm a húst legalább másfél órát. Kétszer átfordítom közben. Nem kell hozzá semmilyen folyadék, mert a kacsából kisül a zsírja.

Ha fiatal kacsából készül, akkor is elég a must (szőlőlé) a pároláshoz.

A fóliát levéve, a kacsából kisült zsírt leszedjük, a szaftjával locsolva pirosra sütjük a tetejét. (még fél óra kb.) A kacsa bőre szép piros, a hús omlós lesz.

Köreteként a kifliburgonyát héjában megfőzöm, meghámozom és karikára vágva a hús mellé teszem.  Amíg a kacsa bőre pirul, a krumpli is átveszi a finom ízt.

A megmaradt krumpli másik részét közepes tepsiben sütöm úgy, hogy a kivett szaftból pár evőkanállal a tepsi aljára öntök, rárakom a krumpli szeleteket, a tetejét is meglocsolom és a sütő aljára téve megsütöm. Így kétféle ízű köret lesz, és egyszerre készül el.

Ősszel és télen párolt piros káposztával, nyáron gyümölccsel kínálom.

 A párolt káposztához:

40 dkg piros káposzta, 1 fej lilahagyma (a sonkahagyma az igazi) 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 alma hámozva-reszelve, 1 dl vörösbor (most mustot használtam), 2 evőkanál ribizli lekvár .

A káposztát meggyalulom, lesózom. Az olajat felhevítem,  majd ráteszem a cukrot, amit 1-2 percig pirítok és a felezett, karikára vágott hagymát beleszórom. 2-3 percig dinsztelem, ezután adom hozzá a káposztát, az őrölt köményt, a hámozott, reszelt almát és a ribizli lekvárt, végül a vörösbort. Gyakori keverés mellett, közepes tűzön párolom puhára.

Csirkecomb kakukkfűves mártásban, tepsis krumplival.

Csirkecomb kakukkfüves mártásban, tepsis krumplival.

Különleges ízt ad a csirkecombnak a friss kakukkfű, amit gyerekeimtől kaptam és az erkélyen nevelgetem másik 5 fűszernövény (rozmaring, majoránna, oregánó, zsálya, citromfű) társaságában. A recept könnyen elkészíthető, kezdőknek is ajánlom.

csirkwecomb_kakukkfuves_martasban.JPG

Hozzávalók : 4 adag

4 db egész csirkecomb vagy 8 felsőcomb,

só, bors ízlés szerint,

3 evőkanál olaj,

1 dl rosé bor,

2 dl víz,

2 csipet fokhagymapor, vagy 2 gerezd zúzott fokhagyma,

1 db leveskocka,

1 db babérlevél,

kakukkfű 6 ágacska, vagy 1 teáskanál szárított, (ez adja a mártás finomságát)

2 dl főzőtejszín,

1 púpozott evőkanál étkezési keményítő,

 

A tepsis krumplihoz:

1,2 kg burgonya,

3 ek. olaj,

só, bors ízlés szerint,

fokhagymapor ízlés szerint,

elkészítése:

A csirkecombokat jó alaposan besózzuk, megborsozzuk, megszórjuk fokhagymaporral.

(A csontok mellett mindig bevágom a húst, és a bőrt megemelve fűszerezem a combokat, így mindenhol egyformán zamatos lesz.)

Amíg a krumplit meghámozzuk, felkarikázzuk, addig állni hagyjuk a húst.

A nagy gáztepsit sütőpapirral kibéleljük, 2 evőkanál olajjal megkenjük, belerakjuk a fűszerezett krumplit, a tetejére még 1 evőkanál olajat öntünk és 200 fokos sütőben 50 percig sütjük. Amig a krumpli sül, a csirke is elkészül.

A csirkecombokat a forró olajban átsütjük. Először a bőrös felét rakjuk az olajba, aztán megfordítjuk és fehéredésig sütjük. Amikor mind kész, visszarakjuk a lábasba.

Ekkor tesszük rá a kakukkfűvet, felöntjük az 1 dl roséval, 2 dl vízben feloldott leveskockával, végül a babérlevelet beledobjuk, és fedő alatt puhára pároljuk a húst.

Mikor a combok elkészültek, kiszedjük őket, és 220 fokon a tetejét megpirítjuk a sütőben.

A visszamaradt léhez hozzáadjuk a keményítővel elkevert tejszínt, és összesűrítjük a végleges állagára.

(Természetesen először 2 kanál forró lé hozzáadásával egyneműsítjük a tejszínt, csak utána rakjuk bele az egészbe, ezt biztosan mindenki tudja, de azért írtam le, mert egyébként nem lesz sima, selymes a mártás.)

 fuszereim.JPG

Tálaláskor a burgonyára helyezzük a csirkecombokat, majd a mártással nyakon öntjük.

 

Rizses hús torta módra

Rizses hús torta módra.

A darált hús sokszínű felhasználására ez is az egyik lehetőség, remek egytálétel.

rizses_hus_torta_modra.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg darált hús (sertés, pulyka, csirke),

20 dkg rízs,

1 fej vöröshagyma,

fél piros  húsú paprika, (kápia vagy kaliforniai)

só, bors, majoránna,

fél mokkáskanál szerecsendió,

1 csokor petrezselyemzöld,

2 tojás,

3 evőkanál tejföl,

2-3 evőkanál olaj,

1 dkg vaj a tál kikenéséhez.

 

Az apróra vágott hagymát 2 evőkanál olajon megdinszteljük, rátesszük a darált húst, és állandó keverés mellett fehéredésig lepirítjuk.

(Ha nem készen vesszük a darált húst, akkor a hagymát is daráljuk le vele.)

Hozzáadjuk a kockázott piros paprikát, a fűszereket, aláöntönk 1 dl vízet és néhány percig pároljuk. A majoránna és a szerecsendió nagyon finom ízt ad az ételnek.

A rizst megfőzzük, vagy pároljuk, ki hogy szokta.

Most jázmín rizst pároltam, de felhasználhatjuk a köretből megmaradt rizst is.

A langyosra hűlt rizst és a húst összekeverjük 2 felvert tojással, a tejföllel és az apróra vágott petrezselyemzölddel.

A keveréket vajjal kikent kerek, (20-24 cm átmérőjü) tűzálló tálba, sütőformába vagy tepsibe tesszük, tetejét szépen elsimítjuk.

200 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

Tálra borítjuk és tortaszerűen szeleteljük.

Könnyű, finom egytálételt kapunk. 

Az ötletet Frank Júlia „Disznóságok könyve” c. receptkönyvéből vettem, nekünk tetszett, próbálják ki. Szeretek a régi könyvekből tanulni.

Körtés mandulás sütemény.

Körtés mandulás sütemény.

Remek recept a gyümölcsös sütemények kedvelőinek. Körte helyett készíthetjük tetszés szerint más gyümölccsel is, például almával, szilvával, szölövel. A sütemény tésztája sok lehetőséget kínál. A mandula helyett csokidarával, vagy mazsolával diszíthetjük. Tortaforma helyett tepsiben is süthetjük.

kortes_mandulas_torta.JPG

Hozzávalók: 8 szelethez

2 db nagyobb tojás,

1 csipet só,

15 dkg cukor,

1 csomag vaniliás cukor, (1 teáskanál vanilia aroma is kiváló, most azzal készült)

1 citrom reszelt héja,

120 ml olaj,

120 ml tej,

15 dkg finomliszt,

1 csomag sütőpor,

2 nagyobb körte,

1 evőkanálnyi szeletelt mandula,

1 teáskanál fahéj.

Elkészítése:

A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük.

1-2 evőkanál cukrot elkeverünk a fahéjjal, és félretesszük.

A tojások sárgáját a maradék cukorral és a vaníliás cukorral krémesre keverjük.

Apránként, egymás után hozzákavarjuk az olajat, a tejet, majd a citromhéjat és a sütőporral elkevert lisztet.

A végén hozzákeverjük a kemény habbá vert tojások fehérjét.

(Ha kevés az időnk, az egész tojásokkal készítve is tökéletes tésztát kapunk.)

Egy kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és belesimítjuk a tésztát.

A körtét meghámozzuk, negyedeljük, magházát kivágjuk, majd a negyedeket 2-3 cikkre vágjuk.

A gyümölcsöt elosztjuk a sütemény tetején. Megszórjuk a fahéjas-cukorral.

Rárakjuk a mandula szeleteket.

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 25-30 perc alatt (alul-felül sütéssel) megsütjük.

(Ha nagyon barnulna a mandula a sütemény tetején, akkor a sütés utolsó 5-10 percére takarjuk le sütőpapírral.)

Tálalhatjuk kevés porcukorral megszórva, diszíthetjük még tejszínhabbal is.

Sertésszűz selymes mártásban.

Sertésszűz selymes mártásban.

Remek ebéd a könnyebb ételt szeretőknek, valamint a tej –és lisztérzékenyeknek is jó szívvel ajánlom. Pulykamellel, csirkemellel  is kitűnő, többször kipróbált recept. A friss fűszerek íze nagyon jól érvényesül ebben a receptben.

sertesszuz_selymes_martasban.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg sertésszűz,

15 dkg kukoricaliszt,

só,

frissen őrölt tarkabors, (nagyon illik a sertésszűzre),

1 közepes fej vöröshagyma,

1 ág friss oregánó, zsálya, kakukkfű, (esetleg helyettesíthető őrölt fűszerekkel is)

1 evőkanál dijoni mustár (nem magos és nem csípős),

3 evőkanál ketchup,

4 evőkanál olivaolaj a sütéshez,

5 dl leves alaplé, (leveskockából) vagy víz.

 

A húszeleteket a szélein 2-3 helyen bevagdossuk és finoman kiveregetjük.

Sózzuk, borsozzuk, majd a szeleteket kukoricalisztbe forgatjuk.

A 4 evőkanál olivaolajon mindkét oldalon 2-2 perc alatt átsütjük.

Tálra szedjük.

Amikor minden szelet átsült, ha szükséges még kis olajat teszünk a serpenyőbe és a karikára vágott hagymát belerakjuk. Két deciliter hideg vízzel felengedjük, a serpenyő alján lerakódott lisztet felkavarjuk. 5-6 percig főzzük így.

A hússzeleteket visszatesszük, erre kerülnek a zöldfűszerek, a mustár és a ketchup.

Aki szereti ekkor 1 dl fehérbort is adhat hozzá és még 3 dl alaplét.

Lassú tűzön, inkább csak rázogatva, vagy óvatosan keverve 45 percig készítjük a húst.

Fontos, hogy a szeletek ne törjenek össze és a húsról lejövő liszt se tapadjon le a lábasban.

Amikor kész, a szeleteket kiszedjük egy tálra, a fűszerek szárát kidobjuk, a mártást turmixoljuk.

Nagyon könnyű, selymes mártást kapunk így.

Bulgurt adtam hozzá, ami egészséges köret, kérem, próbálják ki.

 

Kókuszos piskóta.

Kókuszos piskóta.

Nagyon könnyen elkészíthető, finom édesség.  Feltétlenül próbálják ki.

kokuszos_piskota.JPG

Hozzávalók:

2 tojás,

20 dkg porcukor,

2 dl tejföl 20%-os,

15-20 dkg kókuszreszelék,

20 dkg liszt,

1 csomag sütőpor,

1 vaniliás cukor,

1 mokkáskanál citromlé,

1 mokkáskanál rum aroma.

 

Teejére a mázhoz:

20 dkg porcukor,

2 evőkanál kakaó,

10 dkg Ráma margarin,

2 evőkanál víz.

 

Először a porcukrot a tojással és a tejföllel kikeverjük.

Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a sütőporral elkevert lisztet, vaniliás cukrot, az ízesítőket.

Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.

200 fokra előmelegített sütőben 22-25 percig sütjük.

Amikor langyosra hűlt, a tepsiben a szélső csíkot levágjuk, kivesszük, a süteményt felkockázzuk, eligazítjuk. Így minden sor között marad egy kevés hely.

 

A mázhoz a porcukorra rátesszük a vizet, margarint, kakaót és langyos tűzön elkeverjük szép simára.

A tészta tetejére csurgatjuk, és mivel kis közöket hagytunk, így a szeletek közé is jut a mázból.

Nagyon finom, mutatós süteményt kapunk.

 

Cukkini sok kaporral.

Cukkini sok kaporral.

A cukkini nagyon egészséges zöldség, a zsenge darabokat használjuk ehhez az ételhez, mert a vitamin a héjában található. A kapor pedig remekül illik hozzá.

Igazán könnyű nyári ebéd vagy vacsora.

Liguria Olaszország legkisebb régiója, olívaolajáról is híres. Ez az étel is innen származik.

cukkini_sok_kaporral.JPG

Hozzávalók:/ 4 adag

50 dkg cukkini, (2 zsenge darab)

1 db vöröshagyma,

2 gerezd fokhagyma,

2 ek olivaolaj,

8 dl zöldség alaplé,

0,5 dl száraz fehérbor,

150 ml főzőtejszin,

1 evőkanál keményítő,

fél mokkáskanál őrölt bazsalikom, (vagy friss levél apróra vágva)

1 nagy csokor kapor,

fél mokkáskanál bors,

só ízlés szerint.

 

Elkészítés:

A megmosott cukkini két végét levágjuk, majd negyedeljük és feldaraboljuk.

Az olívaolajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, majd a cukkinit és a fokhagymát, pár percig együtt pároljuk.

Felöntjük a zöldséglével, fűszerezzük. Lefedve 25 percig főzzük.

Hozzáöntjük a bort és a keményítóvel elkevert tejszínt.

A tejszínhez adjunk pár kanálnyit a levéből, (egyneműsitjük) így elkerüljük, hogy csomós legyen az étel.

Megszórjuk a kaporral és egyet forralunk rajta.

Aki szereti , össze is turmixolhatja, de így sokkal mutatósabb.

 

Sült kolbásszal, virslivel, fasírttal, főtt tojással tálalhatjuk, mindenki saját kedve szerint.

Borbundás brokkoli.

Borbundás brokkoli.

Különleges köret rakott és natúr sültekhez, de önálló ételként is kiváló.

dscf2541.JPG

Hozzávalók: 4 személyre

50 dkg brokkolirózsa,

1-2 tojás,

10 dkg liszt,

1-1,5 dl fehérbor,

só, bors, 1 gerezd zúzott fokhagyma,

csipetnyi szódabikarbóna a brokkoli párolásához,

még 5 dkg liszt a forgatáshoz,

olaj a sütéshez.

 

A brokkolirózsákat 1 liter vízben a szódabikarkónával  5 percig blansírozzuk.

A szódabikarbónától megmarad a szép zöld színe. 

A levét leszűrve hagyjuk kihűlni, hogy ne törjön össze.

A tojást felverjük, a liszttel, a borral és a fűszerekkel összekeverjük.

Tejfölsűrűségü masszának kell lennie.

A brokkolirózsákat először lisztbe, majd a tésztába mártjuk és forró olajban szép aranysárgára sütjük.

Az olajból kivéve papírtörlőre szedjük. Ha nem takarjuk le, ropogós marad.

Tartármártás illik hozzá, ha önálló ételként fogyasztjuk.

Most gazdagon rakott pulykamell köreteként tálaltam, receptje a www.batornyul.blog.hu oldalon megtalálható.

 

Tipp: készíthetjük bor helyett sörrel is. Szalmaburgonyát is adhatunk mellé.

 

 

Gazdagon rakott pulykamell.

Gazdagon rakott pulykamell.

Különlegesen finom, omlós pulykamell. Ünnepi ételnek ajánlom, a hozzávalók remek ízt kölcsönöznek az egyébként semleges pulykának. Köretként most borbundás brokkolit készítettem, amit szintén javaslok kipróbálásra, mert isteni volt.

gazdag_rakott_pulykamell.JPG

Hozzávalók: 4-5 személyre

90 dkg pulykamell filé,

só, bors,

1 csomag baconszalonna (20 dkg),

15 dkg füstölt comb vékony szeletre vágva, lehet sonka vagy tarja, angolszalonna is,

10 dkg füstölt trappista sajt szeletelt,

4-5 evőkanál liszt,

2 dl tejföl,

a tetejére 5 dkg reszelt sajt (most grana padanot használtam),

vaj a tepsi kikenéséhez.

 

A pulykamellet vékony szeletekre vágjuk, kiverjük, sózzuk, borsozzuk.

A hússzeleteket lisztbe forgatjuk.

A közepes méretű tepsit kikenjük vajjal vagy margarinnal, beletesszük a szeletelt hús felét.

Erre kerül a baconszalonna fele, a vékony szeletekre vágott comb fele (nálunk a csemege boltos felszeleteli, mint a felvágottat). Mivel ez sós, az étel újabb sózást nem igényel.

Rátesszük a másik adag lisztbe forgatott pulykamellet. A kisebb szelet húsok is szükségesek, hogy szép egyenletesen rakott legyen a tepsi.

Erre kerül a bacon, majd a comb másik fele.

A tetejét a felvert tejföllel megkenjük.

Alufóliával lefedve 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Ekkor a szafttal meglocsoljuk a hús tetejét.

A tetejére reszeljük a sajtot, de még fólia alatt sütjük tovább 30 percig.

Fólia nélkül csak addig sütjük, amíg a sajt aranybarna lesz, nem szabad megégnie.

Mérsékeljük a tüzet, így a sütési idő még kb. 10 perc. Természetesen mindenki a saját sütőjéhez igazítja az időt.

 

Körete most borbundás brokkoli volt, de lehet rízs, burgonya, párolt zöldség.

A borbundás brokkoli receptje is megtalálható a www.batornyul.blog.hu oldalon.

 

 

Nyári bundás csirkemell bátor nyúl módra.

Csirkemell nyári, zöldfüszeres bundában bátor nyúl módra.

A csirke nyáron is elviseli a bundát, de különlegesen finom a csirkemell ebben az illatos, friss, zöldfűszeres bundában.  Kedves nem húsimádó olvasóimnak üzenem, hogy a cukkini, padlizsán, karfiol, brokkoli is remek lesz így elkészítve.

nyari_bundas_csirke_1.JPG

Hozzávalók: 4-5 adag

90 dkg csirkemell filé,  

2 dl író (vagy kefir),

25 dkg liszt,

1 gerezd fokhagyma,

1 teáskanál pirospaprika,

fél mokkáskanál őrölt bors,

3-4 zsályalevél, (vagy fél mokkáskanál száraz),

2 ág friss majoránna, (vagy fél mokkáskanál száraz),

2 ág friss kakukkfű, (vagy fél mokkáskanál száraz),

só ízlés szerint,

2 dl olaj (a sütéshez)

 

Kicsit meglepő lehet, hogy író kell hozzá, de így az igazi.

Irót így készíthetünk házilag:
2 dl zsíros tejhez adunk 1 evőkanál citromlevet vagy ecetet, elkeverjük, állni hagyjuk kb. 10 percig.  (Én citromlevet használtam.)

Alternatív megoldást nyújthat a kefir használata, majdnem ugyanolyan íze van.

 

A csirkemellet felszeleteljük, vagy csíkozzuk,  sózzuk-borsozzuk, picit állni hagyjuk.

A zsályát, majoránnát, kakukkfüvet apróra vágjuk,összekeverjük. Az egyik felét az íróhoz, a másik felét a liszthez adjuk, elkeverjük. A fokhagymát összezúzzuk és az íróba tesszük.

Duplán bundázzuk a csirkemellszeleteket, vagy csíkokat, író-liszt-író-liszt sorrendben.

Olajat forrósítunk, és adagonként mindkét oldalon kb. 6 perc alatt megsütjük őket.

Először fedő alatt süssük, majd anélkül süssük készre. Jénai tálba, papírtörlőre szedjük, így semmi olaj nem marad rajta.

Tipp: a lisztbe csak később, a harmadik adagnál tettem a pirospaprikát, így kétféle ízű húst kaptam.

 

Természetesen száraz fűszerekkel is készíthetjük, de könnyű dolgom volt, mert ott vannak az erkélyünkön  a bio-zöldfűszerek, amiért ezúton is köszönet illeti fiamékat.

 

Jázmin rizst készítettem hozzá.

 

Málnás-szedres torta bátor nyúltól.

Málnás-szedres torta bátor nyúl módra.

Különleges és finom desszert. Friss málnából készítve igazán finom, de sajnos a hőség miatt kevés a gyümölcs, és ezért drága is a málna. Még kaphatunk pár hétig a piacon, ezért ajánlom most ezt a receptet. Ünnepi édességnek számít.

malnas_szedres_torta.JPGmalnas_szedres_torta1.JPG

Hozzávalók:

Az aljhoz:

másfél csomag piskótatallér vagy 25 dkg jó minőségű  keksz összetörve ,

1 kanál kristálycukor,

1,5 dl tej,

1 mokkáskanál rumaroma.

 

A krémhez:

25 dkg mascarpone sajt,

10 dkg natúr vagy tejszines krémsajt (tömlős),

2 dl habtejszin,

5 dkg kristálycukor,

1 csomag vailiás cukor,

fél citrom reszelt héja,

 

25 dkg málna ( a szebb szemek a tetejére)

1 doboz (10 dkg) fekete szeder  és csokireszelék a tetejére.

 

Egy 22 cm átmérőjű  4-5 cm magas falú tortaformába szilikonos sütőpapírt teszünk.

Az aljhoz lerakjuk a piskótatallérokat, a közöket tört darabokkal kitöltjük, két réteg lesz, vagy (ledaráljuk vagy összetörjük a kekszet) meglocsoljuk a cukros, rumaromás tejjel.

A krémhez az összes hozzávalót egy tálba téve alaposan összekeverjük. A sütőformába öntjük a piskótára a krém harmadát, megrakjuk málnaszemekkel, ismét megkenjük a krémmel, végül a tetejére helyezzük a szép málna és szederszemeket.

A tortaformában letakarva a hűtőbe tesszük, és csak másnap szeleteljük. Így az igazi, de nem mindenki állja meg, hogy az elkészítés napján ne legyen kóstolás.

Természetesen más gyümölccsel is elkészíthető a finomság.

 

Cézár saláta bátor nyúl konyhájából.

Cézár saláta bátor nyúl konyhájából.

Egyszerűen isteni saláta a friss zöldségekkel!  Sok módon láttam már ezt a receptet, de én így készítettem és mindenkinek, kezdőknek is bátran ajánlom.

cezar_salata.JPG

Hozzávalók: 4 adag

40 dkg csirkemell filé,

1 közepes fej jégsaláta,

1 közepes db lila hagyma,

2 ek mustár,

3 ek olivaolaj,

2 db paradicsom,

3 ek méz,

1 gerezd fokhagyma,

só ízlés szerint,

bors ízlés szerint.

4 szelet toast kenyér pirítva (hozzá 2 evőkanál olivaolaj)

  

Öntethez:

3 dl natúr joghurt,

1 ek majonéz,

1 ek mustár (dijoni, ha van),

só ízlés szerint,

bors ízlés szerint.

 

Elkészítés:

A hús pácát készítjük el először: az olívaolajba a mustárt, mézet, sót, borsot és az összezúzott fokhagymát jól elkeverjük.

A csirkemellet felcsíkozzuk, és a pácba helyezzük, majd a hűtőbe tesszük 1 órára.

Közben az öntetet is elkészítjük: a joghurtot elkeverjük a majonézzel, mustárral, sóval és borssal.

A csirkemellet teflonos serpenyőben szép pirosra, több részletben megsütjük.

A sütőben 2 evőkanál olajon pár perc alatt megpirítjuk az apróra vágott kenyérkockákat.

Teljes kiőrlésű toast kenyeret vettünk, ezzel a legjobb.

A salátát összetépkedjük apróbbra, rátesszük a pirított kenyérkockát, a csirkemellet, a paradicsomot, az enyhén sózott lilahagymát és meglocsoljuk az öntettel.

Ha nem fogy el azonnal, összekeverjük, és hűtve tálaljuk. Az öntet íze így jól átjárja a kenyérkockákat is.

Jó étvágyat!

Sóágyon sült csirke.

Sóágyon sült csirke. A világ legegyszerűbb étele.

Azoknak ajánlom, akik úgy szeretik a csirkét, ha a bőre finom ropogósra sül, és roppant egyszerűen elkészül.

soagyon_sult_csirke.JPG

A sóágyon sütés egy konyhatechnológiai eljárás, melynek során a só nem fűszer szerepét tölti be, hanem annak hatására különlegesen sül a hús. Ugyanis magába szívja a csirkéből kisülő nedvességet, és hőtartó is, ezáltal a csirke száraz forróságban sül, hasonlóan a kemencéhez. A végeredmény pedig finom, ropogósra sült csirke, ami belül omlós marad, nem szárad ki.

Egyszerű módszer, és még a mosogatást is megkönnyíti, mert a végén a sót nagy darabokban ki lehet szedni a tepsiből.  Nem kell félni, nem lesz túl sós a csirke, érdemes fűszerezni is.

Hozzávalók: 3 adag

1-1,2 kg csirkehús (1 egész csirke vagy tetszőleges alkatrészei),

1 kg só,

2-3 evőkanál olaj,

2-3 szál rozmaring (helyettesíthető bármilyen tetszőleges fűszerrel)

2-3 szál majoránna.

elkészítés

1 kg sót öntsünk egy tepsibe.

A csirke bőre alá tegyük a friss fűszert, majd a sóra téve a felső részt kenjük át olajjal.

180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütéssel) kb. 50-60 percig süssük, amíg szép pirult színe nem lesz. Közben még egyszer átkenhetjük olajjal.

Ha egész csirkét sütünk, akkor kb. 1 és negyed óráig süssük (csirke méretétől függ), és a hasüregébe is tegyünk fűszert.

Mentás zöldborsókrémleves.

Mentás zöldborsókrém leves.

A menta sokkal jobban harmonizál a zöldborsóval, mint azt elsőre hinnénk. Azt senki se gondolja, hogy egy mentol ízű levesről van szó, csupán csak finom utóízként fogjuk érezni. Ha nem tudjuk, mi van benne, akkor valószínűleg nem is biztos, hogy meg tudnánk mondani. Így tavasszal érdemes kipróbálni, mert itt a friss, hüvelyes borsó, és ennek az íze összehasonlíthatatlan az előre csomagolt, mélyfagyasztott változattal! Hidegen is finom.

dscf2459.JPG

Hozzávalók : 4 adag

70 dkg zöldborsó (kifejtve 35-40 dkg szem),

2 szál újhagyma vagy 1 közepes fej vöröshagyma,

2 gerezd fokhagyma,

2 evőkanál olivaolaj, vag vaj,

1.5 l zöldség alaplé,

só ízlés szerint,

bors ízlés szerint,

szerecsendió ízlés szerint, (fél mokkáskanállal tettem bele)

petrezselyem ízlés szerint,

2 dl főzőtejszin,

1 marék menta (10 levél),

levesgyöngy a tetejére.

 

Az olívaolajon megpirítjuk a hagymát. Ha már elkezd fonnyadni, hozzáadjuk a fokhagymát és a zöldborsót, majd tovább pirítjuk.

Ha a borsó elkezdett ráncosodni, felöntjük a zöldséglevessel, hozzáadjuk a petrezselymet, a szerecsendiót, sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön megfőzzük a zöldségeket.

Ha a borsó megpuhult, beledobunk 6 mentalevelet és 3-4 percig együtt főzzük.

A tejszínt egy kis tálba öntjük, fokozatosan hozzákanalazunk pár kanál forró levest (egyneműsítjük).

Ezzel a módszerrel megakadályozzuk, hogy a tejszín kicsapódjon. 

A levest turmixoljuk, a tejszint hozzáadjuk és lassú tűzön pár percig tovább főzzük.

Fontos, hogy szinte csak összemelegíteni kell, forralni nem!

Tetejét mentalevéllel díszítjük és levesgyöngyöt vagy piritott zsemlekockát adunk hozzá.

 

 

Tepsis pulykacsík zöldségekkel együtt sütve.

Tepsis pulykacsík vele sült zöldségekkel.

Hús és köret egyszerre készül el, könnyű és nagyon finom. 

tepsis_pulykacsik_zoldsegekkel_egyutt_sutve.JPG

Hozzávalók: 4 személyre

50 dkg pulyka darált hús,

2 tojás,

2 zsemle (tejbe beáztatva) vagy kenyérszelet is jó,

1 kis fej hagyma,

2 gerezd fokhagyma,

só, bors,

fél-fél  mokkáskanál majoránna és gyömbérpor,

1 teáskanál piros paprika vagy piros arany (csemege),

só, bors ízlés szerint,

1 zsenge cukkini (20-25 dkg),

3 szem nagyobb burgonya,

fél kaliforniai paprika,

2 kisebb hagyma, vagy újhagyma,

2 evőkanál zsír vagy olaj a tepsi kikenéséhez

 

Az apró kockákra vágott hagymát 1 evőkanál zsíron megdinszteljük, a préselt fokhagymát, a kicsavart zsemlét, a tojást, a fűszereket a húshoz adjuk és összegyúrjuk. A pulykahúst bátrabban fűszerezhetjük.

A tepsit 2 evőkanál zsírral kikenjük, a vagdaltat középre belehelyezzük.

A cukkinit megmossuk, a két végét levágjuk, majd félbevágjuk, ezután csíkozzuk.

A burgonyát meghámozzuk és hasábokra vágjuk. A paprikát felcsíkozzuk, a hagymát negyedeljük.

A hús mellé rendezzük, megsózzuk és hozzáadunk 1 dl alaplét vagy vizet.

Fóliával letakarjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, majd a fóliát levéve a húst meghintjük 2 evőkanál zsemlemorzsával és meglocsoljuk kevés olajjal.

Szépen megpirítjuk a tetejét (még kb. 20 perc).

Hús és köret egyszerre készül el, könnyű és nagyon finom.

 

 

 

Zöldborsós pörkölt bulgurral.

Zöldborsós pörkölt bulgurral.

Itt a zöldborsó szezonja, készítsék el ezt az egyszerű, remek ételt.

zoldborsos_porkolt_bulgurral.JPG

Hozzávalók: 4 adag.

50 dkg apró kockára vágott hús (most sertés volt, de csirkével, pulykahússal is jó),

40 dkg zöldborsószem,

1 nagyobb fej vöröshagyma,

só, ízlés szerint bors,

2 teáskanál pirospaprika,

1 leveskocka, vagy pörköltszaft kocka

2 evőkanál zsír vagy olaj.

 

A zsíron vagy olajon az apróra vágott hagymát megdinszteljük, rátesszük a pirospaprikát, megkeverjük, és azonnal ráöntünk 2 dl hideg vizet.

Így a hagyma hamar szétmegy, csak a sűrű szaft marad.

Amikor ismét forr, rátesszük a húst, fűszerezzük, és időnként kevés forró víz hozzáadásával puhára pároljuk.

A zöldborsót vajon, kevés vízzel megpároljuk, mikróban 20 perc.

A majdnem kész húshoz adjuk a zöldborsót, jól átkeverjük és még 5 percig együtt főzzük.

Könnyű egytálétel, a bulgur kiváló hozzá.

 

Gömbcukkini töltve. Újdonság.

Gömbcukkini töltve.

A gömbcukkini újdonság a piacon, három színben kapható, ahogy a képen is látható. Elkészítve  könnyű és nagyon finom. Vegetáriánusoknak ajánlom hús nélküli betéttel.

gombcukkini2.JPG

Hozzávalók: 3 személyre

Személyenként 1 cukkini,

15 dkg csirkemell filé, vagy darált hús,

3 evőkanál párolt rizs vagy 2 evőkanál zsemlemorzsa,

1 kis fej hagyma,

1 gerezd fokhagyma,

kevés kaliforniai paprika apróra vágva,

(só, bors, majoranna, petrezselyemzöld),

1 tojás,

reszelt sajt a tetejére,

olaj a tepsi kikenéséhez.

 

A cukkiniket megmosom, az aljából fél centimétert levágok, hogy egyenesen álljon a tepsiben.

A tetejét levágom kb. 1 centiméternyire, hogy szép kalap legyen belőle.

A cukkinik belsejét kanállal kikaparom és felaprítom.

A csirkemellet apró kockára vágom, vagy ledarálom.

Kevés zsiradékon az apróra vágott hagymát megdinsztelem, ráteszem a húst, majoránnát, petrezselyemzöldet, paprikát, sót, borsot, a cukkini darabkákat. Pár percig együtt sütöm.

A tűzről levéve összekeverem a rizzsel (vagy zsemlemorzsával) és a tojással.

A cukkiniket megtöltöm. Ha a töltelékből kimarad, azt a kivájt kalapokba, illetve sütőformába rakom.

Kikent tepsibe helyezem a gömböket, a kalapokat, megszórom a reszelt sajttal és 180 fokos sütőben 40 percig, pirosra sütöm.

 

Fantasztikusan könnyű, finom, nyári ételt kapunk.

Nagyon finom cseresznyés sütemény (100 szemes)

Nagyon finom cseresznyés sütemény (100 szemes).

Vendégvárásra kíváló recept, mert a nagy gáztepsibe éppen 100 szem cseresznyét raktam. Nagyon jó alaprecept, mert a cseresznye helyett más gyümölcsöt is tehetünk a tésztára.

nagyon_finom_cseresznyes_suti.JPG

Hozzávalók: 10 személyre:

30 dkg süteményliszt,

30 dkg cukor,

3 tojás,

3 dl tejföl,

2 csomag vaniliás cukor,

2 csomag sütőpor,

2 csipet só,

1 mokkáskanál fahéj,

1 citrom reszelt héja.

 tetejére:

7-10 dkg darált dió,

90-100 szem magozott cseresznye, ( kertünkben most apró szemű cseresznye termett, a nagyobbakból fele is elég lehet.)

20 dkg csokoládé ,

(felolvasztás után 2 evőkanál olajat, 2 evőkanál vizet tegyünk hozzá, így könnyebben kenhető.)

 

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk (folyékony tésztát kapunk) és sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe öntjük és egyenletesen eloszlatjuk. A tetejére szórjuk a darált diót, majd rárakjuk a kimagozott cseresznyét.

200 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, kihűtjük, a csokimázzal bevonjuk, majd szeleteljük.

A nagyon finom jelzőt kapta, mert a vendégek érkezése előtt azonnal elfogyott egy része.

 

Pulykacomb friss, tavaszi zöldségekkel.

Pulykacomb friss, tavaszi zöldségekkel.

A pulykát családunk bármelyik évszakban kedveli, bár sokan általában a karácsonyhoz kapcsolják. A zsenge, tavaszi zöldségekkel  könnyű, omlós ebédet kaptunk. Tegyék ezzel is változatosabbá étrendjüket.

pulykacomb_tavaszi.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

1,1 kg pulyka felsőcomb filé,

1 evőkanál szárnyas sült fűszerkeverék (összetétele: rozmaring, gyömbér, koriander, medvehagyma, trombitagomba),

3 evőkanál olaj a páchoz.

A zöldségek mennyiségét tisztítva adom meg:

új sárgarépa 1 csomag 35 dkg,

fehér karalábé 25 dkg,

karfiol 45 dkg,

új burgonya 50 dkg,

fokhagyma 3 gerezd,

újhagyma 2-3 szál,

só, bors,

2 evőkanál olaj a tepsibe.

 

A pulyka felsőcombot 4 részre vágjuk. A fűszerkeveréket 3 evőkanál olajjal elkeverjük és egy tálban a húsokra kenjük. Fóliával letakarjuk és egy éjszakán át hűtőben pihentetjük. Ha kevés időnk van, 1-2 óra is elég.

A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, a karfiolt rózsákra szedjük.

1 evőkanál ételízesítővel megszórjuk, átkeverjük.

Közepes méretű tepsibe 2 evőkanál olajat öntünk, belerakjuk a zöldséget, rátesszük a hússzeleteket. Alufóliával lefedjük.

200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 60-70 percig sütjük. Ezt követően a szeleteket megfordítjuk és még fólia alatt tovább pároljuk 30 percig.

A fóliát levéve a hús tetejét kicsit megpirítjuk.

Különlegesen könnyű, zöldséges, szaftos ételt kapunk.