Bátor nyúl konyhája

Sonkás-sajtos rizsgombóc rántva.

2017. május 26. - Takács Gyuláné Erzsike

Sonkás-sajtos rizsgombóc rántva.

Köretként is remek, de kiváló egytálétel  is lehet. Annyira ízlett, hogy a nagyon finom és bármikor elkészíthető jelzőt kapta. Nem is maradt másnapra, pedig nem volt kis adag.

sonkas_sajtos_rizsgomboc_1.JPG

Hozzávalók: 3 adag.

25 dkg főtt rizs,

10 dg reszelt sajt,

8-10 dkg sonka apró kockára vágva,

3 dkg kaliforniai paprika apróra kockázva,

4-5 levél majoránna frissen apróra vágva (vagy szárított ¼ mokkáskanálnyi)

2 tojás,

1 teáskanál só, ízlés szerint bors,

 

zsemlemorzsa  és szezámmagos zabpehely keverve,

2 tojás a forgatáshoz,

olaj a sütéshez.

 

 A fenti hozzávalókat összedolgozzuk és vizes kézzel gombócokat formázunk, a felvert tojásba és a zsemlemorzsával kevert szezámmagos zabpehelybe (szelénes kalciton néven kapható bio és herbária boltokban) forgatjuk és az olajban kisütjük.

Jénai tálban papirtörlőre szedjük, tálalásig ott tartjuk.

Egyik változatban tojás nélkül csak zsemlemorzsába forgattam, úgy is kiváló.

Köretként különleges.

Vagy könnyű egytálétel, akkor illik hozzá majonéz vagy ketchup.

 Nem utolsó szempont, hogy az előző napról maradt köret rízsből  nagyon finom ebédet varázsoltam. Két variációt is leírok.

 

 

 

 

 

 

Mascarponés-fűszeres csirkecomb.

Mascarponés-fűszeres csirkecombfilé.

Ez az étel is egyik újabb receptem. A csirke felsőcombfilé nagyon könnyű, a mascarponéhoz kevert friss zöldfűszerekkel pedig kiváló ízvilágot érünk el.  Persze, ha a körete újburgonya tavaszi módra, az ebéd már tökéletes.

mascarpones_csirkecomb_masolata.JPG

Hozzávalók: 4 személyre

1 kg csirke felsőcomb filé vagy 8 felsőcomb (csirkemellből is nagyon jó),

25 dkg mascarpone sajt,

1 csomag baconszalonna vagy feketeerdei sonka,

1 evőkanálnyi friss majoránna, rozmaring, kakukkfű apróra vágva,

só, bors,

3 evőkanál olaj, vagy 1 evőkanál zsír.

 

Ha 8 egész csirkecombot veszünk, az alsócomb pörköltnek nagyon jó, a felsőcomb csontja és bőre kiváló levesalap.

A csirke felsőcomb filéket sózzuk, borsozzuk.

A tepsit kizsírozzuk vagy olajozzuk, beletesszük a sózott-borsozott csombfiléket.

A mascarpone sajtot összekeverjük a friss zöldfűszerekkel és a combok tetejére simítjuk.

A sonka vagy szalonnaszeletekkel befedjük.

 

 200 fokra előmelegített sütőben, fólia alatt 45 percig sütjük.

A fóliát levesszük és még 20 percig, a szalonna vagy sonka pirulásáig sütjük.

Az ízek fantasztikusan átjárják a húst, remek ételt kapunk. A csirkecomb szaftosabb, ezért ajánlom ezt. Ha csirkemellből készítjük, azt kevesebb ideig süssük, nehogy száraz legyen.

 

 

Sárgarépa-krémleves (gyömbéres-újhagymás) szalonnacsipsszel.

Gyömbéres sárgarépa-krémleves szalonnacsipsszel.

Most készítsük el, mert az egyik fontos alapanyaga az újhagyma, ettől lesz különlegesen finom ez a leves. (A saját kertből az igazi.) Vitaminokban gazdag és jó látvány a szemnek is.

sargarepakremleves_szalonnacsipsszel.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg sárgarépa,
1 csokor újhagyma, (snidling is jöhet a tetejére),

2 cm-es friss gyömbérdarab reszelve,
5 dkg vaj, vagy olivaolaj,
2 dl tejszín,
1 liter víz vagy alaplé,

só, bors,

2 evőkanál olvaolaj,
10-15 dkg szeletelt baconszalonna.

Az oliva olajon enyhén megpirítjuk a felkarikázott hagymát. A szárából tegyünk félre a díszitéshez.

Hozzáadjuk a reszelt gyömbért és a tisztított, darabolt sárgarépát.  Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.  (Kb. 1,2 liter.) Sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük a répát.

Összeturmixoljuk a tejszínnel, és még 2 percig főzzük együtt. Más sűrítés nem kell, sem liszt, sem keményítő.

A bacon szalonnát keresztben félbevágjuk, serpenyőben ropogós pirosra sütjük.

A leves tetejére rakjuk a baconszeleteket és az újhagyma karikákat.

Aki gazdagon szereti, tehet bele még levesgyöngyöt.

 (Tipp: a gyömbérből kis darabot, 2-3 adagnyit veszek, így nem szárad össze a hűtőben, nem is annyira drága, de az íze kihagyhatatlan)

Palacsintatekercs (bátor nyúl recept).

Palacsintatekercs (bátor nyúl recept).

A palacsintát sokféle módon készíthetjük, most egy sós változat receptjét osztom meg a kedves Olvasókkal. Laktató fogás egy könnyű leves után.

Ebből a palacsintaadagból jutott az édeset szeretőknek is, igazi dán eperlekvárral.

palacsintatekercs_1.JPG

Hozzávalók: 4 adag

A szokásos módon palacsintatésztát keverünk:

25 dkg finomliszt,

2,5 dl tej,

2,5 dl szódavíz,

2 tojás,

fél dl olaj,

1 mokkáskanál só,

1 mokkáskanál cukor.

 

A 2 tekercshez:

6 vastagabb palacsinta,

4 nagy szelet pulykamell sonka, vagy pápai sonka,

5-5 dkg reszelt sajt,

6 szelet tiroli sonka (vagy feketeerdei sonka)

Elkészítés:

A tojást keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tej felét, habosra keverjük, és apránként tesszük hozzá a lisztet, a többi tejet, a szódavizet, a sót, cukrot és az olajat.  Jól kidolgozzuk és 15 percig állni hagyjuk. Kis tálkába fél dl olajat öntünk, hogyha szükséges a serpenyőt még megkenjük a sütés előtt.

(Két serpenyőben sütöm, így hamarabb elkészülök vele.)

A 2 tekercshez 6 db vastag palacsintát sütünk, egyenként 2-2 merőkanál tésztából.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A tepsibe vagy sütőtálba tegyünk sütőpapirt.

3 vastagabb palacsintát úgy rakjunk le a deszkán, hogy negyedrészt fedjék egymást. Erre kerül a sonka, reszelt sajt és ismét sonka. A palacsinta végét kicsit hajtsuk vissza, úgy tekerjük fel és tegyük át a tepsire. A második tekercs ugyanígy készül, a tetejükre reszeljük a sajtot és 20 percig sütjük, amíg a sajt a tekercsek tetejére ráolvad, és kicsit megpirul.

 A megmaradt tésztát vékonyabbra sütjük, ezt tölthetjük bármilyen töltelékkel ízlés szerint.

 

Gombás apróhús, és ajánlatok a hétvégi készülődéshez.

Gombás apróhús. ( A recept végén több ötlet a hétvégi sütés-főzéshez.)

Egyszerűen elkészíthető étel, jól variálható, mivel többféle köret is illik hozzá.

gombas_aprohus1.JPG

Hozzávalók: 4 adag.

40 dkg apró kockára vágott hús (most sertésszűz volt, de csirke, pulyka, bármelyik jó),

10 dkg kolozsvári szalonna felkockázva,

20 dkg gomba, konzervből is jó,

1 közepes fej vöröshagyma,

2 gerezd fokhagyma,

1 teáskanál só, ízlés szerint bors,

1 teáskanál majoránna,

1 teáskanál paprikakrém (saját magam tettem el darált kápia paprikából),

fél mokkáskanál provence-i fűszerkeverék, vagy kakukkfű morzsolva,

1 leveskocka,

2 evőkanál olaj.

 Az olajon a szalonnát megpirítjuk, rátesszük az apróra vágott hagymát, pár percig keverjük, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a felkockázott húst.

Amikor a hús kifehéredett, fűszerezzük és mindig csak kevés, forró víz hozzáadásával majdnem puhára pároljuk.

Kicsit erőteljesebben fűszerezzük, borsozzuk, a család ízlése szerint.

A gombát felszeleteljük, vagy ha konzerv, leszűrjük és a húshoz adva még további 10 percig együtt sütjük.

Annyi szaftja legyen, hogy a köretet megfelelően ízesítse.

Ha rizs a köret, akár össze is keverhetjük és egytálételként tálaljuk, de így mutatósabb.

Tészta, bulgur, főtt burgonya is illik hozzá köretként.

Receptajánló:

http://batornyul.blog.hu/2016/08/11/fuszeres_tejfolben_sult_csirke

http://batornyul.blog.hu/2016/11/10/toltott_hustekercs_sajat_bator_nyul_recept

http://batornyul.blog.hu/2016/03/16/medvehagymas_pulykamell

http://batornyul.blog.hu/2017/02/16/csirketekercs_gazdagon_toltve

http://batornyul.blog.hu/2017/01/31/kulonlegesen_finom_tepsis_krumpli

http://batornyul.blog.hu/2016/10/05/vajbableves_tojaskocka_betettel

http://batornyul.blog.hu/2016/12/03/angol_zelleres-pores_kremleves

http://batornyul.blog.hu/2016/02/13/gesztenyes_kisgomboc_meggysapkaval

http://batornyul.blog.hu/2016/05/27/afonyas_torta_bator_nyul_modra

Színes-ízes zöldségköret sajtmártással.

Színes-ízes zöldségköret sajtmártással.

Ránézésre is remek, hisz a mondás szerint is az ételt először a szemünkkel érzékeljük, aztán kóstoljuk. Sokféle finom zöldség, pompás ízekkel.

Húsételek mellé kiváló köret, de önálló fogás is lehet, gazdagíthatjuk tetszés szerint sonkával, főtt tojással.

szines_izes_zoldesgkoret.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

60-70 dkg vegyes zöldség: sárgarépa, fehérrépa, brokkoli, karfiol, kelbimbó, (mirelitből a szivárvány zöldségkeverék és mellé még kelbimbó is jó választás),

2 szál zsenge újhagyma,

2 gerezd zúzott fokhagyma, (vagy fokhagymapor),

negyed kápia és fehérpaprika apróra vágva,

5 dkg vaj,

ételízesítő,  vagy só, bors,

fél mokkáskanál gyömbér,

csipetnyi kurkuma, rozmaring, kakukkfű,

ízlés szerint petrezselyemzöld.

A mártáshoz:

a párolt zöldség leve, kb. 2 dl,

1,5-2 dl 20 %-os tejszín vagy tejföl,

1 evőkanál keményítő,

10 dkg reszelt sajt.

 

A zöldséget vajon megpároljuk, (ha fagyasztott állapotú, ételízesítő, fűszerek, és 2 dl víz hozzáadásával mikróban 750 watton, 20 perc, félidőben keverjük át).

A mártáshoz a párolt zöldség levét elkeverjük a tejszínnel, hozzáadjuk a keményítőt, jól kikeverjük, ne legyen csomós.

Ha szükséges, szitán szűrjük át, így lesz selymesebb a mártás.

Alacsony lángon pár percig forraljuk, kevergetjük és a reszelt sajt felét beleszórjuk.

Akkor kész, ha a sajt beleolvadt a mártásba és krémes az állaga.

A fűszeres zöldség levétől kellően ízes lett, további fűszerezést nem igényelt, de kóstoljuk meg, ha szükséges, csak akkor sózzuk-borsozzuk egyéni ízlés szerint.

Tálaláskor a tetejére szórjuk a megmaradt reszelt sajtot.

Könnyű, finom, akár egytálétel, vagy hús mellé köret. A zöldségek összetétele is variálható mindenki ízlése szerint.

 

 

Eperálom desszert és sok ajánlat a húsvéti ünnepekhez.

Minden háziasszony töri a fejét, hogy valami újat is beiktasson a jól bevált receptek közé. 

Ezért most nem csak egy desszerttel, de sok ötlettel is kívánok a kedves olvasóknak kellemes húsvéti ünnepeket.

Eperálom desszert.

Ha könnyű, finom desszertet kívánnak, ez a legjobb alkalom az elkészítésre. Öröm látni a piacon a sok gyönyörű eperszemet, rengeteg  recept is található, de ez a legegyszerűbb, saját recept. Még a tálalás előtt lefotóztam, mert nagyon hamar elfogyott.

epealom1.JPG

Hozzávalók:

2 csomag piskótatallér (25 dkg),

1 csomag epres tortakrémpor,

4 dl tej,

1 csomag vaniliás cukor,

1 evőkanál cukor,

2 dl tej,

1 mokkáskanál rumaroma,

30 dkg eper,

Ízlés szerint színes dekorcukor, csokidara a tetejére.

 Az epres tortakrémport a 4 dl hideg tejjel 2-3 perc alatt krém állagúra kevertem. (Kézi habverővel kevertem és semmi cukor nem kell hozzá, nagyon egyszerű az elkészítése.)

Az eperszemeket megmosom, a szebbik felét félreteszem a tetejére, másik felét felszeletelem.

Egy 20x25 cm-es tál aljára lerakok egy sor piskótatallért. A közökbe szórok összemorzsolt, darabokra tört tallérokat.

A 2 dl tejet megmelegítem, adok hozzá 1 tasak vaniliás cukrot és 1 evőkanál cukrot, majd hozzáöntök 1 mokkáskanál rumaromát.  A felével megöntözöm a piskótát.

Ráteszem az epres krém felét, valamint a szeletelt eperdarabokat.

Újabb sor piskótatallér következik, amit a tej másik felével megöntözök, és krém kerül rá.

A tetejét színes cukorral, csokidarával, esetleg kakaóporral megszórom és alufóliával letakarva a hűtőbe rakom.

Legalább 1 nappal előbb készítsük el, hogy az ízek jól összeérjenek.

Másnap tegyük rá a megmaradt szép eperszemeket.

Nagyon finom, hamar elfogy, mindenki kedvence, a gyerekek is örömmel vesznek részt a készítésében.

Húsvéti ajánlat

http://batornyul.blog.hu/2014/09/29/mimoza_salata_213

http://batornyul.blog.hu/2017/03/30/kulonleges_rakott_csirkemell

http://batornyul.blog.hu/2017/02/16/csirketekercs_gazdagon_toltve

http://batornyul.blog.hu/2016/11/17/csirkemell_uj_kontosben_kocos_burgonyaval

http://batornyul.blog.hu/2016/11/10/toltott_hustekercs_sajat_bator_nyul_recept

http://batornyul.blog.hu/2016/12/08/soros-rozmaringos_csirkemell

http://batornyul.blog.hu/2016/09/01/sonkas-sajtos_sertesszuz_tekercsben

http://batornyul.blog.hu/2016/05/27/afonyas_torta_bator_nyul_modra

Csirkeszárny vagy comb tepsiben sütve.

Csirkeszárny vagy comb tepsiben sütve.

Szárnyát vagy a combját? Egy régi, nagysikerű film címe volt. Ki melyiket szereti, ezzel a recepttel elkészítve sokak kedvence lesz.  Nem drága étel, hétköznapokra is ajánlom.Csirkecombból is elkészíthetjük, szaftos, finom ebédet kapunk. Ebben az esetben személyenként 1 egész csirkecombbal számoljunk.

csirkeszarnyak_tepsiben_sutve.JPG
Hozzávalók: 4 személyre

10 nagyobb csirkeszárny, (1,2 kg), 

1 dl olivaolaj,

3 evőkanál szójaszósz,

3 evőkanál worchester szósz,
3 gerezd préselt fokhagyma,

fél mokkáskanál őrölt gyömbér,

1 dl fehérbor,

1 mokkáskanál só,

1 teáskanál cukor,

2 dl főzőtejszín.

Elkészítése:

A szárnyakat megmossuk, a legvégét levágjuk, azt később levesbe főzzük.

A szárnyakat kettévágjuk, az alsó részét bemetsszük, hogy a pác jól átjárja.

A páchoz: a szószokat és a fűszereket elkeverjük. A szárnyakat a pácba forgatjuk és legalább egy-két órát pihentetjük, közben megforgatjuk.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a tepsibe vagy sütőtálba a szárnyakat lerakjuk.

A pácot rákanalazzuk és alufóliával lefedve 50 percig sütjük, majd megforgatjuk és még további 20 percig sütjük. Fólia nélkül csak 10 percig hagyjuk, aztán tálalótálra szedjük.

A szaftot lábasba öntjük és 2 deciliter tejszínnel összeforraljuk.

Tipp: ha a páchoz 2 tojást keverünk, az a sütés során apró csomókat képez, ám a tejszínnel elkeverve sűrűbb mártást kapunk.

Tejszín nélkül is készíthetjük, ha valakinek így kevésbé ízlik.

Nagyon omlós, finom ételt kaptunk.

 

Bulgurral a legjobb, de rízsköret is illik hozzá.

Fűszeres sörben sült pulyka.

Fűszeres-sörben sült pulykamell.

Remek étel hétvégi ebédhez. Nagyon különlegesen finom, omlós lesz a pulyka a sörtől és a fűszerektől. Az is előny, hogy egyszerű az elkészítése.

Kezdő háziasszonyoknak is szívből ajánlom, a siker garantált.

sorben_sult_pulykamell_2.JPG

Hozzávalók : 3-4 adag

50 dkg pulykamell, vagy felsőcombfilé,

1 teáskanál kakukkfű,

1 dl olivaolaj,

2 dl barna sör,

1 evőkanál mustár,

1 teáskanál tarkabors (őrölt),

1 teáskanál grill fűszerkeverék,

1 teáskanál só,

Elkészítés:

A húst felszeleteljük, kicsit kiveregetjük.

A fűszereket az olajjal és a barna sörrel összekeverjük, a hússzeleteket beleforgatjuk.

Hagyhatjuk fél órát állni a hűtőben, de azonnal lerakhatjuk tűzálló tálba vagy tepsibe.

Alufóliával lefedjük, majd a sütőt 180 fokra állítjuk , így sütjük 35 percig.

A húst megfordítjuk, de a fóliát rajta hagyjuk, és még további 30 percig sütjük.

Már a sütés felénél érezni fogjuk a fűszerek illatát, a hús pedig finom, omlós lesz.

A bulgurt vagy rízst ajánlom köretként.

A megmaradt sör kiválóan illik az ebédhez.

 

 

Marhapörkölt medvetalp galuskával.

Marhapörkölt „medvetalp” galuskával. (Még két recept ráadásként)

Szép hazánk egyes tájain a galuskákat nem aprózzák, nokedliszaggatóról rakják a vízbe, hanem deszkáról késsel darabolják a forró vízbe. Ezt a változatot készítettem el most először, mire a férjem megjegyezte, ezek olyan óriások, mint a medvetelp. Nem is gondolta, hogy ezzel egy újabb recept ötletét adta. Mivel a medvehagymát nagyon szeretjük, frissen, illetve a fagyasztóba is elrakom, így bármikor elővehetem.

marhaporkolt_medvetalp_galuskaval1.JPG

Hozzávalók a pörkölthöz:

1 kg marhalábszár, vagy comb,

1 dl olaj,

2 fej vöröshagyma,

1 tv paprika,

1 paradicsom,

1 evőkanál pirospaprika,

só, őrölt bors,

1 marhahúsleves kocka,

1 teáskanál vadak fűszerkeverék (azért jó, mert borókabogyót is tartalmaz, ami különleges ízt ad, de nem tartunk otthon, mint alapfűszert).

A marhahúsról az inakat, hártyákat eltávolítjuk, a húst felkockázzuk. (A zsíros részt egyben belerakhatjuk a pörköltbe, mert jó ízt ad, a végén eltávolítjuk.)

Egy lábasba öntjük az olajat, felforrósítjuk, a vöröshagymát apróra vágjuk, így tesszük az olajba.  Egy teáskanál sót szórunk rá, ezzel a hagyma hamarabb puhul. Öt perc után rászórjuk a pirospaprikát, átkeverjük, majd azonnal 2 dl hideg vizet öntünk rá. (A főzős műsorokban mindig csak azt mondják, vizet öntünk rá, de a hideg víz puhítja csak szét a hagymát.)

Rátesszük a húst, az apróra vágott paprikát, paradicsomot és hagyjuk, hogy a hús kifehéredjen és levet eresszen.

A sót csak a sülés felénél tesszük bele, amennyi szükséges.

Az elkészítési idő kb. 2 óra, mivel az első forrás után a tüzet kicsit mérsékeljük, így lesz omlós és puha a hús.

Az elpárolgott levet pótoljuk 1 marhahúsleves kockából készült alaplével.

Tipp: a megmaradt pörkölt a gulyásleves alapja lesz, azt is hamarosan leírom.

 A galuskához:

30 dkg finomliszt,

20 dkg búzadara,

2 tojás,

1 mokkáskanál só,

3-4 dl víz.

A lisztet, búzadarát, sót és tojást összekeverjük és folyamatosan annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. A tésztát közvetlenül a főzővíz forrása előtt keverjük csak össze. A főzővízbe mindig tegyünk 1 evőkanál olajat, 1 teáskanál sót.

Vágódeszkáról vízbe mártott késsel szaggatunk, ekkor nagyobb galuskáink lesznek, nokedliszaggatóval apróbb galuskákat készítünk.

Medvehagymás galuska két módon.

medvehagymas_galuska.JPG

Nagyon várom a medvehagyma megjelenését a piacon, de addig is teszek el a fagyasztó jégkockatartó rekeszébe, hogy bármikor elővehessem. Most remek megoldás volt az óriás, „medvetalp” galuskához. Maradék galuska/nokedli felhasználásához is jó ötlet.

A galuskához:

30 dkg finomliszt,

20 dkg búzadara,

2 tojás,

1 mokkáskanál só,

3-4 dl víz.

 

A lisztet, búzadarát, sót és tojást összekeverjük és folyamatosan annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. A tésztát közvetlenül a főzővíz forrása előtt keverjük csak össze. A főzővízbe mindig tegyünk 1 evőkanál olajat, 1 teáskanál sót.

Ha vágódeszkáról vízbe mártott késsel szaggatunk, akkor nagyobb galuskáink lesznek, nokedliszaggatóval viszont apróbb galuskákat készíthetünk.

Az apróra vágott medvehagymát 2 evőkanálnyi vajon/olajon 3 perc alatt átforgatjuk, rátesszük a galuskákat és átforrósítjuk.

Tálalhatjuk júhturóval, reszelt füstölt sajttal, főtt tojással, paradicsommal.

Önálló ételként ebédre, vacsorára is kitűnő.

 

 

 

 

Ízes csirkecombok.

Ízes csirkecombok.

Könnyű, egészséges, kevés zsiradékkal készülő, gyors ebéd.

izes_csirkecombok.JPG

Hozzávalók: 4 személyre

8-10 csirke felsőcomb vagy 4 egész comb,

2 dl tejföl,

1 evőkanál mustár,

1 evőkanál ketchup,

só, bors, (sült csirke fűszersó)

2-3evőkanál olaj.

A csirkecombokat a csont mellett bevágom, sózom, borsozom vagy fűszersóval megszórom úgy, hogy a bőre alá és a csontok melletti részre is kerüljön a fűszerből.

Bőrével lefelé belerakom egy kiolajozott, közepes méretű tepsibe.

A húst fólia alatt 50 percig sütöm, majd a fóliát levéve, a húst megfordítom, és megkenem a mártással. Időnként a szaftjával meglocsolom a tetejét.

Mártás készítése: a tejfölt, a ketchupöt és 1 evőkanál mustárt összekeverem, majd eloszlatom a fűszerezett csirkehúson. Aki szereti, egy kanál mézet is adhat hozzá.


Körete most bulgur volt, de ízlés szerint lehet főtt vagy sült burgonya, párolt zöldség és rizs.

 

Kelbimbós rakott hús.

Kelbimbós rakott hús.

Kiváló egytálétel, laktató és nagyon finom.

kelbimbos_rakott_hus2.JPG

Hozzávalók: 4 adag.

60 dkg sertéscomb, karaj, de csirke, pulyka, bármelyik kiváló.

40 dkg kelbimbó,

2 evőkanál olaj,

só, bors a szeletek ízesítéséhez.

 

A besamelhez:

2 evőkanál vaj, vagy margarin,

2 evőkanál rétesliszt,

3-4 dl meleg tej,

1 tojás,

1 dl tejföl,

1 teáskanál só, csipet szerecsendió, fehér bors,

tetejére:  8 szeletelt sajt vagy reszelt sajt.

 

A hússzeleteket kiklopfoljuk, fűszerezzük, az olajon mindkét oldalukat megpirítjuk, sütőtálra, vagy tepsibe tesszük. A sütéskor keletkezett szaftot öntsük alá.

A besamelhez a vajat vagy margarint felforrósítjuk, rátesszük a lisztet és állandó keverés mellett 2-3 percig közepes lángon keverjük. Levesszük a tűzről és a meleg tejet fokozatosan adagolva csomómentesre eldolgozzuk. Visszatesszük a tűzre és sűrűre főzzük.

Meghintjük a fűszerekkel és hűlni hagyjuk. Később adjuk hozzá a tojást és a tejfölt, jól elkeverjük, ha szükséges még ízesítjük.

A kelbimbót forró vízben 5-6 perc alatt megpároljuk, a forrásban lévő sós vízhez mindig adok késhegynyi szódabikarbónát, ettől megmarad a szép, zöld színe. A nagyobb szemeket vágjuk félbe. Kihűtjük.

A sütőtálba vagy tepsibe lerakott hússzeletekre rakjuk a kelbimbót, végül a besamelmártással bevonjuk.

Alufóliával lefedjük és 200 fokos sütőben 40 percig sütjük, majd a fóliát levéve a sajt pirulásáig hagyjuk a sütőben.

Finom egytálétel, köretként még rizst vagy burgonyát tálalhatunk.

 kelbimbos_hus.JPG

 

 

Pulykamájas falatok amaránttal.

Pulykamájas falatok amaránttal.

A májban található vasra szüksége van a szervezetünknek. Az amaránt pedig a Föld egyik legősibb növényei közé tartozik, a liszt helyettesítésére kiváló. A pattogatott amaránt gazdag kalciumban, magnéziumban és vasban.

Egyszerűen elkészíthető recept, ílyen formában a gyerekek kedvence is lesz. Melegen és hidegen is fogyaszthatjuk.

pulykamaj_falatok1.JPG

Hozzávalók: 4 személyre

40 dkg pulykamáj, (2 darab),

2 zsemle,

2-3 evőkanál amaránt, (nagyon ajánlom liszt helyett, panírozásra is kiváló)

só, bors, majoránna,

petrezselyem zöldje,

csipetnyi őrölt gyömbér (segíti az emésztést),

2 tojás,

vöröshagyma és 1-2 gerezd fokhagyma reszelve,

2-3 evőkanál olaj a sütéshez

 

A pulykamájat a hártyáktól megtisztítjuk, és apróra vágjuk vagy elkaparjuk. (Én így tettem.)

Hozzáadjuk az áztatott és kicsavart zsemlét, vagy kenyeret, a fűszereket és a tojást. 

Jól összekeverjük, ha lágy lenne, tehetünk bele egy evőkanál zsemlemorzsát.

Ha nem diétásan készítjük, reszelhetünk bele negyed vöröshagymát és 1-2 gerezd fokhagymát is.

Teflonserpenyőben felhevítjük az olajat.  Az olajba mártott evőkanállal kis halmokat veszünk, amit kissé ellapítunk. Mindkét oldalán szép barnára átsütjük, papírtörlőre szedjük.

Feltétnek, de önmagában is kiváló.

 

 

Bátor nyúl salátája.

Bátor nyúl salátája.

Kiváló saláta sültekhez, például csirketekercs mellé, hidegtálhoz, de pár szelet sonkával önálló étel is lehet. Vendégvárásra nagyon ajánlott, mert előre elkészíthető.

bator_nyul_salataja.JPG

Hozzávalók 6 személyre:

50 dkg kifliburgonya,

3 tojás,

10 dkg trappista sajt,

fél zöldpaprika,

fél kaliforniai paprika,

fél fej saláta,

2 alma,

1 szál újhagyma zöldjével együtt,

2 dl majonéz,

3 dl 20%-os tejföl,

fél citrom leve,

1 evőkanál tejszines torma,

1 mokkáskanál só,

1 mokkáskanál porcukor,

fél mokkáskanál őrölt fehérbors.

Elkészítés:

A héjában főtt kifliburgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, a főzővízbe mindig tegyünk sót, így jobb ízű lesz. Azért ajánlom a kifliburgonyát, mert nem fő szét és könnyen szeletelhető.

Hozzáadjuk a kicsumázott, kockára vágott paprikákat, a főtt, kockázott tojásokat, az almareszelőn lereszelt sajtot, a karikára vágott újhagymát, az apróra tépkedett salátát.

Ehhez a saláta középső leveleit használjuk.

Az almát meghámozzuk, citrommal megkenjük, így nem barnul meg, aztán a tálba belereszeljük.

A majonézt simára keverjük a tejföllel, a borssal, a sóval, tormával, porcukorral és ráöntjük a salátára. Óvatosan összekeverjük, legalább 1-2 órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

 A tálaláshoz a félretett nagyobb salátaleveleket tegyük a tányérokra, paradicsomszeletekkel díszíthetjük.

Tipp: vendégváráshoz előző este elkészíthetjük, folpackkal letakarva hűtőben pihentetjük.

Csirketekercs gazdagon töltve.

Csirketekercs gazdagon.

Minden alkotórésze nagyon finom, így elkészítve pedig szemnek-szájnak tetsző étel.

Vendégvárásra, ünnepi ebédnek is ajánlott, mert hidegen is fogyaszthatjuk.

Remek párosítás mellé a bátor nyúl salátája, leírása a www.batornyul.blog.hu oldalon megtalálható.

csirketekercs_gazdagon.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

4 csirkemellfilé (1 kg),

4 szelet pápai sonka (nagyméretű, vagy 8 szelet gépsonka),

1 csomag szeletelt edami sajt,

10 dkg füstölt vadlazacfilé,

12 szelet bacon,

só, bors,

vaj vagy olaj a sütőtál kikenéséhez.

 

A csirkemell filéket szétnyitjuk, folpack alatt kiklopfoljuk, enyhén sózzuk, borsozzuk. A mellek alsó, háromszög alakú részét vágjuk le, így kapunk szép szeleteket.

A szeletre a sonkát, lazacszeletet, sajtot rátesszük, összegöngyöljük, majd a baconnal körbetekerjük. A szeletek nagyságától függően legalább 2-3 csík baconra lesz szükség.

Hústűvel megtűzzük és a kikent sütőtálba vagy tepsibe lerakjuk. Egy dl vízet öntsünk alá.

Alufóliával letakarva, 200 fokra előmelegített sütőben egy órát pároljuk.

Majd a fóliát levéve a szalonna pirulásáig sütjük, ami sütőtől függően 20-30 perc, de időnként a szaftjával locsoljuk meg.

A szeleteléssel várjunk legalább 10 percet, de ha teljesen kihűtjük, akkor szeletelhető a legszebben.

Különleges, finom ebéd. Érdemes elkészíteni, ha kedveskedni akarunk szeretteinknek.

Tipp: érdemes nagyobb csirkemelleket vásárolni és magunk vágjuk le a felső, nagyobb filéket, a csonton maradó kisebb részre tölteléket készítünk és máris kétféle ételt varázsolunk az asztalra.

 

Pácolt csirkeszárnyak.

Pácolt csirkeszárnyak.

Ízletes étel, és a csirkének nemcsak melle és combja van, aki egyébként szereti a szárnyat, biztosan kipróbálja majd. Nem drága étel, hétköznapokra ajánlom.
pacolt_csirkeszarnyak.JPG

Hozzávalók: 3 személyre

10 nagyobb csirkeszárny, (1 kg)

2 nagyobb tojás,

3 evőkanál szójaszósz,

3 evőkanál worchester szósz,
3 gerezd préselt fokhagyma,

kevés apróra vágott snidling,

fél mokkáskanál őrölt gyömbér,

1 mokkáskanál só,

1 teáskanál cukor,

1 dl száraz fehérbor (el is hagyható),

5 evőkanál rétesliszt,
olaj a sütéshez.

Elkészítése:

A szárnyakat megmossuk, a legvégét levágjuk, azt később levesbe főzzük.

A szárnyakat kettévágjuk, az alsó részét bemetsszük, hogy a pác jól átjárja.

A páchoz: a tojást felverjük, a szószokat és a fűszereket hozzáadjuk. A szárnyakat a pácba forgatjuk és legalább egy órát pihentetjük, közben megforgatjuk.

Legjobb, ha előző este bepácoljuk, akkor ízesebb a hús.

Sütés előtt a szárnydarabokat beleforgatjuk a lisztbe, majd forró olajban megsütjük a húsokat.

(Sütés közben forgassuk, hogy mindenütt egyenletesen átsüljön a szárny.)

Papírtörlőre szedjük hőálló tálba, így meleg marad, míg az összes elkészül.

Jázminrizs volt a körete.

 

Sertésszelet dán fűszerezéssel.

Sertésszelet dán fűszerezéssel.

Kaptam egy különleges fűszerkeveréket fiamtól, dániai útjáról. Szívesen osztom meg a receptet, mert más ízvilág, mint a mi sült sertésszeletünk, több fűszert tartalmaz. Nálunk is kapható külön-külön valamennyi fűszer, nem okoz tehát gondot az elkészítés. Szerintem csirkéhez és pulykához is tökéletesen illik.

sertesszelet_dan_fuszerrel.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

70-80 dkg sertéscomb, vagy karajfilé szeletben,

A fűszerkeverék tartalma:

só, őrölt bors, hagyma, fokhagyma, gyömbér, koriander, zeller, pirospaprika, kömény, cayenne bors,

 

2 dl leves alaplé, (leveskockából is készíthetjük)

3 evőkanál olaj vagy zsír a hús sütéséhez.

 

A sertéscombot vagy karajfilét felszeleteljük, kiveregetjük, a fűszerkeverékkel megszórjuk és fél órát állni hagyjuk.

A szeleteket forró olajon minden oldalról szép pirosra sütjük.  Tálra szedjük, mikor minden szelet átsült, a lábasba visszarakjuk és a hús szaftjához öntjük a leves alaplét, majd közepes tűzön, fedő alatt puhára pároljuk a húst. (kb. 50 perc)

Könnyű és nagyon finom ételt kaptunk.

 

Körete most a különlegesen finom tepsis krumpli volt, ami a www.batornyúl.blog.hu oldalon már megtalálható.

KÖSZÖNET az olvasónak.

koszonto.JPG

Szeretném megosztani, hogy a www.batornyul.blog.hu oldal elérte, sőt már túllépte a 100.000. látogatói számot. Mai napon a 100.914. látogató keresett valamilyen ötletet, tippet az oldalon. Nagy öröm ez egy 65 éven túli számára, mivel 158 bejegyzésemből az első 10 között mind 2.000 feletti látogatottságú.

Külön köszönet illeti Fiamat, aki a blog elindítására bátorított, azóta is segít véleményével, megosztásával.

Szeretettel küldöm köszönetemet a látogatókon kívül a bejegyzéseket megosztó barátaimnak, ismerőseimnek.

Töltött kenyér.

Töltött kenyér. Remek hétvégi reggeli.

Sok vendéget vártunk, ezért jóval több kenyeret is vásároltunk.

A megmaradt Erzsébet kenyérből készítettem ezt a reggelit, ami 10 perc alatt elkészült és ha kipróbálják, biztosan a család kedvence lesz.  Elismerésként a „bármikor ismételhető” jelzőt kapta.

toltott_kenyer1.JPG

Hozzávalók: 2 személyre

4 szelet kenyér,

2 csik baconszalonna, de sonka is kiváló hozzá,

1 szál újhagyma (kb. 15 cm, főként a zöld része),

piros kápia vagy kaliforniai paprika 2-3 csík

2 tojás,

2 evőkanál olaj a sütéshez.

 

A kenyérszelet közepét kivágjuk úgy, hogy másfél centis rész maradjon a héjával. A kivágott részt félretesszük.

A baconszalonnát, paprikát apró kockára vágjuk, a hagymát felkarikázzuk.

Már eleve 4 kis adagot készítünk, így gyorsabban haladunk.

Két tojást egy kis tálban felverünk, picit megsózzuk.

A serpenyőben, amibe egyszerre 2 szelet kenyér elfér, megforrósítunk 1 evőkanál olajat.

Belehelyezzük a héjas kenyeret, a közepére rakjuk az összevágott szalonnát, hagymát és paprikát.

Kicsit átforgatjuk, hogy mindenütt érje az olaj,  majd ráteszünk 2 evőkanál tojást úgy, hogy a közöket kitöltse.

1-2 perc múlva, amikor a tojást látjuk megszilárdulni, a kivágott kenyeret a helyére illesztjük, kicsit a kezünkkel megnyomjuk, hogy egyenletes legyen.

1 perc múlva a már egész szeletet lapáttal megfordítjuk, a másik oldalt is kicsit pirítjuk.

A következő adag sütése előtt is tegyünk 1 evőkanál olajat a serpenyőbe.

 

 

Csirkemell gyümölcsökkel.

Csirkemell gyümölcsökkel.

Könnyű, hétvégi ebéd vagy könnyű, gyors vacsora. A lényeg, hogy nagyon finom és bármilyen gyümölccsel készíthető, így az év bármely időszakában fogyaszthatjuk. Pulykamellből is készíthetjük.

csirkemell_gyumolcsokkel1.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

70 dkg csirkemell filé (8 szelet)

só,

őrölt bors,

1 mokkáskanál fahéj,

fél üveg őszibarackbefőtt, (leve nélkül)

fél üveg meggybefőtt, (leve nélkül)

1-2 alma hámozva, szeletelve,

5 dkg vaj,

1 dl víz,

alufólia a sütéshez.

 

A csirke vagy pulykamell filét szeletekre vágjuk, sóval, borssal és a fahéjjal izesítjük, és állni hagyjuk 10 percet. A fahéj nagyon kellemes ízt ad, remek párosítás a gyümölcsökkel.

A serpenyőben megforrósítjuk a vajat és a csirkeszeletek mindkét oldalát 3-3 percig fedő alatt átsütjük. Amikor minden szelet kész, a serpenyőbe 1 dl vizet adunk, hogy a sütéskor keletkezett finom pörzsanyagot feloldjuk, ezt a tepsi aljára öntjük.

A szeleteket a tepsiben fólia alatt sütjük 30 percig.

Az almákat meghámozzuk, felszeleteljük, és kevés citromlével meglocsoljuk.

A hússzeletekre rakjuk az őszibarackot, meggyet, mellé az almaszeleteket.

A csirke szaftjával meglocsoljuk és még 15-20 percig együtt pároljuk, ezalatt az ízek kellemesen összeérnek.

(Tipp: ha a csirke szaftjához hozzáadjuk a gyümölcs levét és 1 dl tejszínt, gazdag mártást kapunk.)

Burgonyapürével vagy rizzsel kínáljuk.

Gyors, és nagyon könnyű étel. Az év bármely időszakában készíthetjük.