Bátor nyúl konyhája

Pulykamájas falatok amaránttal.

2017. február 23. - Takács Gyuláné Erzsike

Pulykamájas falatok amaránttal.

A májban található vasra szüksége van a szervezetünknek. Az amaránt pedig a Föld egyik legősibb növényei közé tartozik, a liszt helyettesítésére kiváló. A pattogatott amaránt gazdag kalciumban, magnéziumban és vasban.

Egyszerűen elkészíthető recept, ílyen formában a gyerekek kedvence is lesz. Melegen és hidegen is fogyaszthatjuk.

pulykamaj_falatok1.JPG

Hozzávalók: 4 személyre

40 dkg pulykamáj, (2 darab),

2 zsemle,

2-3 evőkanál amaránt, (nagyon ajánlom liszt helyett, panírozásra is kiváló)

só, bors, majoránna,

petrezselyem zöldje,

csipetnyi őrölt gyömbér (segíti az emésztést),

2 tojás,

vöröshagyma és 1-2 gerezd fokhagyma reszelve,

2-3 evőkanál olaj a sütéshez

 

A pulykamájat a hártyáktól megtisztítjuk, és apróra vágjuk vagy elkaparjuk. (Én így tettem.)

Hozzáadjuk az áztatott és kicsavart zsemlét, vagy kenyeret, a fűszereket és a tojást. 

Jól összekeverjük, ha lágy lenne, tehetünk bele egy evőkanál zsemlemorzsát.

Ha nem diétásan készítjük, reszelhetünk bele negyed vöröshagymát és 1-2 gerezd fokhagymát is.

Teflonserpenyőben felhevítjük az olajat.  Az olajba mártott evőkanállal kis halmokat veszünk, amit kissé ellapítunk. Mindkét oldalán szép barnára átsütjük, papírtörlőre szedjük.

Feltétnek, de önmagában is kiváló.

 

 

Bátor nyúl salátája.

Bátor nyúl salátája.

Kiváló saláta sültekhez, például csirketekercs mellé, hidegtálhoz, de pár szelet sonkával önálló étel is lehet. Vendégvárásra nagyon ajánlott, mert előre elkészíthető.

bator_nyul_salataja.JPG

Hozzávalók 6 személyre:

50 dkg kifliburgonya,

3 tojás,

10 dkg trappista sajt,

fél zöldpaprika,

fél kaliforniai paprika,

fél fej saláta,

2 alma,

1 szál újhagyma zöldjével együtt,

2 dl majonéz,

3 dl 20%-os tejföl,

fél citrom leve,

1 evőkanál tejszines torma,

1 mokkáskanál só,

1 mokkáskanál porcukor,

fél mokkáskanál őrölt fehérbors.

Elkészítés:

A héjában főtt kifliburgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, a főzővízbe mindig tegyünk sót, így jobb ízű lesz. Azért ajánlom a kifliburgonyát, mert nem fő szét és könnyen szeletelhető.

Hozzáadjuk a kicsumázott, kockára vágott paprikákat, a főtt, kockázott tojásokat, az almareszelőn lereszelt sajtot, a karikára vágott újhagymát, az apróra tépkedett salátát.

Ehhez a saláta középső leveleit használjuk.

Az almát meghámozzuk, citrommal megkenjük, így nem barnul meg, aztán a tálba belereszeljük.

A majonézt simára keverjük a tejföllel, a borssal, a sóval, tormával, porcukorral és ráöntjük a salátára. Óvatosan összekeverjük, legalább 1-2 órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

 A tálaláshoz a félretett nagyobb salátaleveleket tegyük a tányérokra, paradicsomszeletekkel díszíthetjük.

Tipp: vendégváráshoz előző este elkészíthetjük, folpackkal letakarva hűtőben pihentetjük.

Pácolt csirkeszárnyak.

Pácolt csirkeszárnyak.

Ízletes étel, és a csirkének nemcsak melle és combja van, aki egyébként szereti a szárnyat, biztosan kipróbálja majd. Nem drága étel, hétköznapokra ajánlom.
pacolt_csirkeszarnyak.JPG

Hozzávalók: 3 személyre

10 nagyobb csirkeszárny, (1 kg)

2 nagyobb tojás,

3 evőkanál szójaszósz,

3 evőkanál worchester szósz,
3 gerezd préselt fokhagyma,

kevés apróra vágott snidling,

fél mokkáskanál őrölt gyömbér,

1 mokkáskanál só,

1 teáskanál cukor,

1 dl száraz fehérbor (el is hagyható),

5 evőkanál rétesliszt,
olaj a sütéshez.

Elkészítése:

A szárnyakat megmossuk, a legvégét levágjuk, azt később levesbe főzzük.

A szárnyakat kettévágjuk, az alsó részét bemetsszük, hogy a pác jól átjárja.

A páchoz: a tojást felverjük, a szószokat és a fűszereket hozzáadjuk. A szárnyakat a pácba forgatjuk és legalább egy órát pihentetjük, közben megforgatjuk.

Legjobb, ha előző este bepácoljuk, akkor ízesebb a hús.

Sütés előtt a szárnydarabokat beleforgatjuk a lisztbe, majd forró olajban megsütjük a húsokat.

(Sütés közben forgassuk, hogy mindenütt egyenletesen átsüljön a szárny.)

Papírtörlőre szedjük hőálló tálba, így meleg marad, míg az összes elkészül.

Jázminrizs volt a körete.

 

Különlegesen finom tepsis krumpli.

Különlegesen finom tepsis krumpli.

A sült krumplit szeretők gazdag tábora biztosan kipróbálja majd ezt a kitűnő receptet, amit egy újságban montenegrói tepsis krumpliként említettek. A lényeg, hogy különlegesen finom és egyszerűen elkészíthető köretről van szó, ami még önmagában is remek étel.

tepsis_krumpli.JPG

Hozzávalók: 5 adag

1,2 kg burgonya (nagyobb)

2 evőkanál kukoricadara,

1 teáskanál szezámmag,

1 teáskanál fűszerpaprika (őrölt),

4 gerezd fokhagyma,

rozmaring, ételizesítő ízlés szerint (vagy 1 teáskanál),

4 evőkanál olaj.

 

Meghámozzuk a krumplit és egyforma darabokra, hasábokra szeljük.

A nagy gáztepsit kibéleljük sütőpapírral, 2 evőkanál olajjal kikenjük.

Egy tálban a krumplit jól összekeverjük a kukoricadarával, szezámmaggal, pirospaprikával, rozmaringgal, ételízesítővel, tepsibe tesszük, majd 2 evőkamál olajjal meglocsoljuk, beledobunk 4 gerezd fokhagymát.

Előmelegített sütőben, 200 fokon sütjük, amíg nem kap aranybarna színt (kb. 50 perc).

Fél óra után lapáttal forgassuk meg a krumplit, így szép egyenletesen sül.

A kukoricadara ropogós bundát képez, a rozmaring és a fokhagyma gyönyörű illatot enged, és egyszerűen nem lehet abbahagyni az evést. A sült fokhagyma is isteni volt.

Natúr húsok mellé köretként, de önállóan zöldsalátával és tejföllel is tálalhatjuk.

 

 

KÖSZÖNET az olvasónak.

koszonto.JPG

Szeretném megosztani, hogy a www.batornyul.blog.hu oldal elérte, sőt már túllépte a 100.000. látogatói számot. Mai napon a 100.914. látogató keresett valamilyen ötletet, tippet az oldalon. Nagy öröm ez egy 65 éven túli számára, mivel 158 bejegyzésemből az első 10 között mind 2.000 feletti látogatottságú.

Külön köszönet illeti Fiamat, aki a blog elindítására bátorított, azóta is segít véleményével, megosztásával.

Szeretettel küldöm köszönetemet a látogatókon kívül a bejegyzéseket megosztó barátaimnak, ismerőseimnek.

Töltött kenyér.

Töltött kenyér. Remek hétvégi reggeli.

Sok vendéget vártunk, ezért jóval több kenyeret is vásároltunk.

A megmaradt Erzsébet kenyérből készítettem ezt a reggelit, ami 10 perc alatt elkészült és ha kipróbálják, biztosan a család kedvence lesz.  Elismerésként a „bármikor ismételhető” jelzőt kapta.

toltott_kenyer1.JPG

Hozzávalók: 2 személyre

4 szelet kenyér,

2 csik baconszalonna, de sonka is kiváló hozzá,

1 szál újhagyma (kb. 15 cm, főként a zöld része),

piros kápia vagy kaliforniai paprika 2-3 csík

2 tojás,

2 evőkanál olaj a sütéshez.

 

A kenyérszelet közepét kivágjuk úgy, hogy másfél centis rész maradjon a héjával. A kivágott részt félretesszük.

A baconszalonnát, paprikát apró kockára vágjuk, a hagymát felkarikázzuk.

Már eleve 4 kis adagot készítünk, így gyorsabban haladunk.

Két tojást egy kis tálban felverünk, picit megsózzuk.

A serpenyőben, amibe egyszerre 2 szelet kenyér elfér, megforrósítunk 1 evőkanál olajat.

Belehelyezzük a héjas kenyeret, a közepére rakjuk az összevágott szalonnát, hagymát és paprikát.

Kicsit átforgatjuk, hogy mindenütt érje az olaj,  majd ráteszünk 2 evőkanál tojást úgy, hogy a közöket kitöltse.

1-2 perc múlva, amikor a tojást látjuk megszilárdulni, a kivágott kenyeret a helyére illesztjük, kicsit a kezünkkel megnyomjuk, hogy egyenletes legyen.

1 perc múlva a már egész szeletet lapáttal megfordítjuk, a másik oldalt is kicsit pirítjuk.

A következő adag sütése előtt is tegyünk 1 evőkanál olajat a serpenyőbe.

 

 

Csirkemell gyümölcsökkel.

Csirkemell gyümölcsökkel.

Könnyű, hétvégi ebéd vagy könnyű, gyors vacsora. A lényeg, hogy nagyon finom és bármilyen gyümölccsel készíthető, így az év bármely időszakában fogyaszthatjuk. Pulykamellből is készíthetjük.

csirkemell_gyumolcsokkel1.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

70 dkg csirkemell filé (8 szelet)

só,

őrölt bors,

1 mokkáskanál fahéj,

fél üveg őszibarackbefőtt, (leve nélkül)

fél üveg meggybefőtt, (leve nélkül)

1-2 alma hámozva, szeletelve,

5 dkg vaj,

1 dl víz,

alufólia a sütéshez.

 

A csirke vagy pulykamell filét szeletekre vágjuk, sóval, borssal és a fahéjjal izesítjük, és állni hagyjuk 10 percet. A fahéj nagyon kellemes ízt ad, remek párosítás a gyümölcsökkel.

A serpenyőben megforrósítjuk a vajat és a csirkeszeletek mindkét oldalát 3-3 percig fedő alatt átsütjük. Amikor minden szelet kész, a serpenyőbe 1 dl vizet adunk, hogy a sütéskor keletkezett finom pörzsanyagot feloldjuk, ezt a tepsi aljára öntjük.

A szeleteket a tepsiben fólia alatt sütjük 30 percig.

Az almákat meghámozzuk, felszeleteljük, és kevés citromlével meglocsoljuk.

A hússzeletekre rakjuk az őszibarackot, meggyet, mellé az almaszeleteket.

A csirke szaftjával meglocsoljuk és még 15-20 percig együtt pároljuk, ezalatt az ízek kellemesen összeérnek.

(Tipp: ha a csirke szaftjához hozzáadjuk a gyümölcs levét és 1 dl tejszínt, gazdag mártást kapunk.)

Burgonyapürével vagy rizzsel kínáljuk.

Gyors, és nagyon könnyű étel. Az év bármely időszakában készíthetjük.

 

 

Csirkecomb mustáros pácban bulgurral.

Csirkecomb mustáros pácban, bulgurral.

Gyakori köret lesz nálunk a bulgur, jó szívvel ajánlom mindenkinek aki még nem ismeri. A bulgur nem más, mint tört búza, köretként alternatívája a rízsnek, csak sokkal gazdagabb rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, B vitamint és vasat is tartalmaz. Elkészítése rendkívül egyszerű.

Remekül illett ehhez a különlegesen finom ízű, omlós húsételhez.

csirkecomb_bulgurkorettel.JPG

Hozzávalók: 4 személyre

Csirke felsőcomb filé 1 kg,

2 evőkanál mustár, (ha van, dijoni)

1 evőkanál méz,

2 evőkanál olívaolaj,

fél mokkáskanálnyi bors,

1 kávéskanál sült csirke fűszersó,

2 evőkanál olaj a tepsi kikenéséhez.

 

A csirkedarabokat vágjuk ketté, így jobban elférnek majd a tepsiben.

A pác hozzávalóit keverjük össze egy tálkában.

Egy közepes tálban lerakunk egy réteg húst, megkenjük a páccal, majd a következő réteg hús, pác következik, míg a hozzávalók el nem fogynak. Érdemes előző este elkészíteni és hűtőbe rakni a sütésig, mert így lesz igazán omlós a hús.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tepsit kiolajozzuk, belerakjuk a hússzeleteket, a tálban lévő páchoz adjunk kevés forró vizet, hogy ne menjen semmi veszendőbe.

A tepsit alufóliával letakarjuk, 45 percig sütjük a húst, majd a fóliát levéve, a szeleteket megfordítva még további 15 percig folytatjuk a sütést.

Csirkemellből és sertésből is elészíthető.

A körethez:

2 bögre (kb. fél liter) vizet 1 teáskanál ételizesítővel felforralunk, majd 25 dkg bulgurt adunk hozzá. Addig főzzük, amig a bulgur az összes folyadékot beissza, ami nem több 12-15 percnél. Lezárjuk a gázt és hagyjuk pihenni. (Tipp: a lábas tetejére teszek két törülközőt, így melegen marad a köret, míg a hús elkészül, tálalás előtt villával fellazítom a szemeket.) Nagyon finom, pergős köretet kaptunk. Szaftos húsokhoz ezt a natúr változatot ajánlom, de zöldfűszerekkel, zöldséggel izesítve sültekhez is kiváló. A bulgurt könnyű emészthetősége miatt a dietetikusok is ajánlják.

 

Borjúpaprikás Gundel módra.

Borjúpaprikás Gundel módra galuskával.

Borjúhúsból kevés receptet találunk a szakácskönyvekben. Gundel Károly: Kis magyar szakácskönyvének 1934-ben kiadott változata alapján készítettem el ezt a fenséges ételt.

Ünnepi ételnek ajánlom.

borjupaprikas.JPG

Hozzávalók: 6 adag

1 kg borjúcomb, színhús, (most gyönyörű fehérpecsenyét kaptam),

10 dkg zsír,

2 fej vöröshagyma (25 dkg),

1 zöldpaprika,

1 paradicsom,

1 evőkanál fűszerpaprika (édes)

só, bors, ízlés szerint

3 dl tejföl,

2 evőkanál liszt (most étkezési keményítőt használtam)

A galuskához:

40 dkg finomliszt,

20 dkg búzadara,

2 db tojás,

só,

3-4 dl víz.

 

Elkészítés:

A húst felkockázzuk.

A hagymát apróra vágjuk és a zsíron pár perc alatt megdinszteljük, pirospaprikával megszórjuk, majd a kockázott húst gyorsan hozzáadva fehéredésig sütjük.

Rátesszük az apróra vágott zöldpaprikát és paradicsomot, jól átkeverjük és kevés forró vízzel felengedjük. Megsózzuk ízlés szerint.

Mérsékelt tűzön, fedő alatt, időnként megkeverve pároljuk.

Ha a levét elfőtte, mindig csak kevés vizet öntünk alá, hogy a hús ne főjön, hanem rövid lében, szinte saját zsírjában pörkölődjék.

Amikor a hús puha, a tejfölt elkeverjük a liszttel (keményítővel), hozzáadunk pár kanálnyit a hús szaftjából, majd a húshoz adva, pár percig még együtt főzzük.

A galuska hozzávalóit összekeverjük, (legalább 3-4 liter) lobogva forró, sós vízbe szaggatjuk.

A vízbe mindig tegyünk 1 evőkanál olajat is. Amikor a galuskák feljönnek a víz felszínére, még 2 percig hagyjuk főni, majd kiszedjük, és hideg vízzel leöblítjük.

(Ezt az adagot 3-4-szerre főzöm ki.)

Saját ötlet: a galuska főzővizéből félreteszek 5-6 merőkanálnyit a húshoz, sokkal krémesebb lesz a szaft. Érdemes kipróbálni.

Leginkább a galuska (nokedli) illik ehhez az ételhez.

 

 

Bőrös malachús sütve.

Bőrös malachús sütve.

boros_malachus_sutve.JPG

Szilveszterre  kiváló, akkor párolt savanyú káposzta illik hozzá. Egyébként párolt zöldséggel körítve könnyebb.

Hozzávalók 3 személyre:

1,2 kg bőrös malachús (a képen combot látnak),

1 teáskanál só, ízlés szerint bors, majoránna, csipet kakukkfű, őrölt kömény,

3 gerezd zúzott fokhagyma,

1 fej vöröshagyma (hámozás után 4 részre vágva a tepsibe helyezve)

2 kanál zsír a tepsi kenéséhez,

2 dl sör a bőrös rész locsolgatásához.

 

A húst a fűszerekkel megszórjuk, zúzott fokhagymával megkenjük és a zsírral kikent tepsibe tesszük. A hagymát mellétesszük, nagyon jó ízt ad sülés közben a szaftnak.

Alufóliával letakarjuk és 200 fokos sütőben 60 percig sütjük.

A fóliát levesszük, és a szafttal meglocsoljuk, majd a fóliát visszarakjuk és újabb 30 percig sütjük.

A bőrös részt sörrel megkenjük, így lesz ropogós.

Ezt követően a fóliát már levesszük, ismét meglocsoljuk és így sütjük tovább még 30 percig, locsolgatva, hogy a teteje is szép színt kapjon.

Ha szükséges, kevés vizet öntsünk alá, hogy le ne kapjon a hús.

Természetesen mindenkinek a sütőjétől is függ, mikor lesz szép aranybarna az étel.

Körete most párolt zöldség volt, de vegyes salátával vagy savanyúsággal is kiváló, de ez ízlés szerint változtatható.

 

 

Kolbásszal töltött húsrolád.

Kolbásszal töltött húsrolád.

Ünnepekre, vendégvárásra kiváló, mert hidegen könnyen szeletelhető, hidegtálakhoz nagyon illik.

kolbasszal_toltott_fasirt.JPG

Hozzávalók 8 személyre:

1 kg darált hús (sertés, pulyka, ízlés szerint),

1 szál kolbász, (a tepsi méretének megfelelő hosszban, kb. 35 dkg)

3 zsemle áztatva (tejbe vagy ételízesítős vízbe),

1 nagyobb vöröshagyma,

3 gerezd fokhagyma reszelve,

fél csokor petrezselyemzöld,

negyed kápia vagy kalifornia paprika apró kockára vágva.

3 tojás

1 teáskanál só, ízlés szerint bors, pirospaprika, majoránna, csipet kakukkfű vagy fasirt fűszerkeverék (ehhez is kell sót tenni)

3 evőkanál olaj,

2 kanál zsír a tepsi kenéséhez.

A darált húst, az áztatott és kicsavart zsemlét, a fűszereket, a tojást összekeverjük.  Az apróra vágott vöröshagymát a forró zsírban megdinszteljük 3-4 perc alatt, hozzáadjuk a kápia vagy kaliforniai paprikát, a zúzott fokhagymát, végül a pirospaprikával megszórjuk.

Összedolgozzuk a hússal.

A közepes méretű tepsit 2 evőkanál zsírral kikenjük.

A húsmassza felét a tepsi közepére terítjük, erre kerül a kolbász (a bőrét meleg víz alatt megmossuk és eltávolítjuk).

A másik adag tölteléket a kolbászra rárakjuk, elsimítjuk vizes kézzel és megszórjuk zsemlemorzsával.

Alufóliával letakarjuk és 200 fokos sütőben 60 percig sütjük.

A fóliát levesszük, és a szafttal meglocsoljuk, ugyanis a kolbászból és a húsból is remek szaft lesz. A fóliát visszarakjuk és újabb 20 percig sütjük.

Ezt követően a fóliát már levesszük, így sütjük tovább még 20 percig, hogy a teteje is szép színt kapjon.

Ha szükséges, kevés vizet öntsünk alá, hogy le ne kapjon a fasírt.

Természetesen mindenkinek a sütőjétől is függ, mikor lesz szép aranybarna az étel.

Hidegen kiváló, vékonyan szeletelhető, körete vegyes saláta vagy savanyúság, melegen körete krumplipüré, rizs, de ez ízlés szerint változtatható.

 

 

 

 

 

Töltött káposzta bátor nyúl módra.

Töltött káposzta bátor nyúl módra.

Sokféle módon készülhet a karácsonyi töltött káposzta, nálunk ez a jól bevált recept. Egy nagyon kedves nagynénink négyhúsos gazdag káposztának nevezte, és mindig jóízűen fogyasztotta. Karácsonykor a már távollévőkre is emlékezünk, amikor az ételeket készítjük.

toltott_kaposzta_1.JPG

Hozzávalók 8 személyre:

1,2 kg savanyú káposzta,

1 kg darált sertés hús (pulyka is lehet, aki könnyebben szereti)

30 dkg füstölt comb,

20 dkg kolozsvári szalonna,

30 dkg kolbász,

30 dkg rizs,

2 + 1 fej vöröshagyma,

3 gerezd fokhagyma,

negyed kápia paprika apróra vágva,

3 + 2 evőkanál zsír

só, bors, 1 teáskanál pirospaprika,

1 mokkáskanál csombor (borsikafű ) a káposztára.

 

A káposztát apróra vágjuk (így nem lesz hosszú szálas), ha túl sós lenne, előtte leöblítjük.

A 3 evőkanál zsírban a 2 fej apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, pirospaprikát szórunk rá és 2 dl hideg vízzel felengedjük. Belerakjuk a káposztát és pároljuk, amíg a tölteléket elkészítjük. (A káposzta felét kivesszük, az kerül majd a töltelék tetejére.)

A töltelékhez 2 evőkanál zsírban az 1 fej apróra vágott vöröshagymát, paprikát megdinszteljük.  A zúzott fokhagymát és a pirospaprikát is hozzáadjuk a darált húshoz, majd az egészet összekeverjük a rizzsel és a fűszerekkel. Gombócokat készítünk.

A füstölt combot, a szalonnát és a kolbászt vékony szeletekre vágjuk.

A lábas alján lévő káposztára rakjuk a combot és a szalonnát, rárakjuk a gombócokat.

Ne túl szorosan rakjuk, mert a rizs még dagadni fog. A kolbászkarikákat a gombócok közé tesszük, így mindegyik gombóc kap egy kis kolbászos ízt is.

 

A gombócok tetejét befedjük a félretett káposztával és annyi vizet adunk hozzá, hogy a káposztát bőven ellepje.

A tetejére pár szál (vagy 1 mokkáskanál szárított) csombort tegyünk, ez kiváló a káposztás ételekhez.

Közepes lángon főzzük legalább másfél órát, a lábast rázogassuk meg időnként, az elpárolgott levet mindig kevés forró vízzel pótoljuk.

Ebből az adagból 30 gombóc lett, így két lábasban főztem.

 

Afrikai harcsafilé tésztaágyon sütve.

Afrikai harcsafilé tésztaágyon sütve.

Nagyon kedvelt ünnepi, karácsonyi étel, mivel az afrikai harcsafilé szálkamentes, előnye még, hogy sütéskor nincs átható olajszag a lakásban. Nem utolsó szempont, hogy korábban előkészíthetjük, csak a sütőben sütés marad hátra, amig az asztal terítése megtörténik. (No meg a háziasszony is elkészül.)

harcsafile_tesztaagyon.JPG

Hozzávalók: 6 adag

1 kg afrikai harcsa (filé),

halak fűszerkeverék (vagy só, bors, kapor, pici reszelt citromhéj)

5 evőkanál zsemlemorzsa, vagy kukoricaliszt, ízlés szerint

olaj a sütéshez.

 A tésztaágyhoz:

50 dkg szélesmetélt tészta,

15 dkg kolozsvári szalonna,

1 üveg házi lecsó (vagy 2 közepes vöröshagyma,1 paprika,1 paradicsom)

só, vagy ételizesítő,

2 késhegynyi bors,

2 teáskanál fűszerpaprika,

2 evőkanál olaj vagy zsír

3 dl tejföl.

1 evőkanál olaj és só a tészta főzővizébe.

A halat 3-4 centis csíkokra felszeleteljük. A fűszerkeveréket még egy kis sóval elkeverjük, a szeleteket megszórjuk, zsemlemorzsába, vagy kukoricalisztbe forgatjuk és forró olajban mindkét oldalát átsütjük (3-4 percig, mert a végső szép színét a sütőben kapja meg.)

Tálra szedjük, amíg a tészta elkészül.

A szalonnát apróra vágjuk, lepirítjuk. hozzáadjuk a kész lecsót, vagy (a hagymát apróra vágjuk, a paprikát, paradicsomot is feldaraboljuk, és elkezdjük pirítani a zsíron vagy olajon. Amikor már üveges a hagyma, rátesszük a pirospaprikát, 2 dl hideg vizet adjunk hozzá, ettől hamar szétfő a hagyma).

Amikor már kész a mártás, akkor hozzáadjuk a tejfölt.  

A tésztát főzzük ki (a vízbe tegyünk egy evőkanál olajat és sót).

A kifőtt tésztát beleforgatjuk a lecsós mártásba, és a tepsibe lerakjuk.

A kisült halszeleteket a tészta tetejére helyezzük és 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Mire a terítéssel elkészülünk, ez a finomságos halétel is tálalható.

Ha marad a tésztából, önállóan is jó fogás.

Tipp: Általában két harcsafilét vásárolok, ami kb. 1,6-1,7 kg. A szép, egyforma szeletekből készül ez a fogás, a farokrészből és a felső vékonyabb lebenyes részt felkockázva  pedig a harcsapaprikás.

Afrikai harcsafilé tálalásra kész.

harcsafile_talalasra_kesz.JPG

Sörös-rozmaringos csirkemell.

Sörös-rozmaringos csirkemell.

Különleges, finom étel, a barna rízs kiváló köret hozzá.Az eredeti receptet Frank Júllia: Sörszakácskönyvéből készítettem és picit alakítottam a család ízléséhez. Köszönet a receptért.

soros_csirke_2.JPG

Hozzávalók: 4 adag

70 dkg csirkemell filé,

3 evőkanál vaj, (5 dkg)

1 nagyobb sárgarépa,

1 fej vöröshagyma,

1 ág friss rozmaring, vagy 1 mokkáskanál szárított,

3 dl sör,

só, bors,

fél leveskocka,

3 evőkanál tejföl,

1 evőkanál kukoricaliszt (vagy búzaliszt, ízlés szerint)

 A csirkemell filét felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd a vajon mindkét oldalát átpirítjuk.

A szeleteket kiszedjük egy tányérra és a vajon az apróra kockázott hagymát és a karikára vágott sárgarépát  5-6 percig együtt pároljuk.

Felöntjük 3 dl sörrel és 1 deciliter alaplével, (amit a leveskockából készítettünk).

Rozmaringgal meghintjük. Amikor ismét forr, beletesszük a húst és puhára pároljuk.

Amikor a hús kész, tálra szedjük és melegen tartjuk.

A tejfölt a liszttel elkeverjük és a mártással együtt turmixoljuk, vagy kézi mixerrel pépesítjük.

Körete most barna rizs volt, de párolt zöldség, fehér rizs is illik hozzá.

 

Apróhúsos finomság.

Apróhúsos finomság.

Kiváló egytálétel, bármilyen zöldséggel és tésztával variálható.

aprohusos_finomsag_egytaletel.JPG

Hozzávalók: 3 adag.

25 dkg apró kockára vágott hús (most sertéskaraj volt, de csirke, pulyka, bármelyik jó)

20 dkg zöldség (borsó, mirelit, vagy sárgarépa, bab, vegyes zöldség, ami otthon van.)

2-3 adag nokedli, vagy 20 dkg tészta kifőzve,

1-2 dl tejföl,

1 fél fej vöröshagyma,

1 teáskanál só, ízlés szerint bors,

1 leveskocka,

fél mokkáskanál provence-i fűszerkeverék, vagy kakukkfű morzsolva

1-2 evőkanál olaj

 

A húst az olajon megpirítjuk, rátesszük az apróra vágott hagymát, fűszerezzük és kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk.

A zöldséget megpároljuk, (ha fagyasztott állapotú, leveskocka és 1 dl víz hozzáadásával mikróban 20 perc).

A tésztát 1 evőkanál olajjal és 1 teáskanál sóval, forrásban lévő vízben kifőzzük, majd leszűrjük.

A húshoz adjuk a zöldséget, a tésztát, a tejfölt, jól átkeverjük és tálaljuk.

Maradék nokedlivel készült most, nagyon finom volt.

 

Könnyű egytálétel, maradék sült vagy tészta felhasználására kiváló recept.

Kakukkfűves hagymakrémleves

Kakukkfűves hagymakrémleves.

Nemcsak finom, de nagyon egészséges is ez a krémleves. Őszi-téli időszakban segít a megfázás megelőzésében és legyőzésében.

kakukkfuves_hagymakremleves.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

1 nagyobb fej vöröshagyma,
1 nagyobb fej fehérhagyma (salotta),

1 fej lilahagyma vagy sonkahagyma,

4 gerezd fokhagyma,

5 dkg vaj,
2 dl tejszín,

1 evőkanál étkezési keményítő (liszt helyett),
1 liter víz vagy 1 leveskockából alaplé,

só, bors, 1 mokkáskanál kakukkfű.

kaliforniai paprika és reszelt sajt a tálaláshoz.

A vajon enyhén megpirítjuk a tisztított, félbevágott, és karikára vágott hagymákat. Megsózzuk, mert így a hagyma hamarabb szétesik. Hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, 5 perc párolás után felöntjük a folyadékkal.

Fűszerezzük, és 20 percig főzzük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd a turmixgépbe öntjük a tejszínt, rá a keményítőt, aztán  a levest. (A kézi mixernél finomabb a turmix, habosabb, könnyebb az étel szerintem.)

Még 2-3 percig visszatesszük a fazékba és forralunk rajta.

Tálaláskor leves gyöngyöt, apró kockára vágott kaliforniai paprikát, sajtcsíkot szórunk rá.

Pirított zsemlekocka, bruscetta,  pirítós kenyérszelet is kiváló hozzá.

Angol zelleres-pórés krémleves

Angol zelleres-pórés krémleves.

Remélem, tetszik ez az új krémleves. Az angol zeller vagy más néven szárzeller sokkal könnyebb, mint a gumós társa, selymesebb az íze így a levesnek. Szerintem ezt a gyerekek is kedvelni fogják.

szarzelleres-pores_kremleves.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

3 szál angolzeller (1 csomag fele)

1 póréhagyma fehér része kb. 30 dkg

2 gerezd fokhagyma,

1 liter víz vagy 1 leveskockából alaplé,

2 dl tejszín,

1 evőkanál étkezési keményítő (liszt helyett),
só, bors, 1 csipet szerecsendió,

1 csipet cukor.

A szárzellert és póréhagymát 5 cm-es darabokra vágjuk.

A felforralt alaplébe tesszük, fűszerezzük, és 20 percig főzzük.

 Kicsit hagyjuk hűlni, majd a turmixgépbe öntjük a tejszínt, rá a keményítőt, aztán  a levest. (A kézi mixernél finomabb a turmix, habosabb, könnyebb az étel szerintem.)

Még 2-3 percig visszatesszük a fazékba és forralunk rajta.

Tálaláskor leves gyöngyöt rakunk rá.

Pirított zsemlekocka, bruscetta,  pirítós kenyérszelet is kiváló hozzá.

 

Harcsapaprikás túrós csuszával.

Harcsapaprikás túrós csuszával.

Remek és könnyű ebéd, kiváló ünnepi alkalomra is, mivel az afrikai harcsafilé szálkamentes, gyerekeknek is nyugodtan adhatjuk.

harcsafile_turos_csuszaval.JPG

Hozzávalók: 4 adag

70 dkg afrikai harcsa (filé),

2 közepes vöröshagyma,

1 közepes paprika,

1 paradicsom,

1 teáskanál ételizesítő,

2 késhegynyi bors,

2 teáskanál fűszerpaprika,

2 evőkanál olaj vagy zsír,

2 dl víz.

 

25 dkg  kocka vagy szélesmetélt tészta,

10 dkg kolozsvári szalonna,

25 dkg túró félzsiros vagy sovány, izlés szerint,

25 dkg tejföl,

1 teáskanál só,

fél csokor kapor a tejfölhöz,

1 evőkanál olaj a tészta főzővizébe.

 

A halat megmossuk, felkockázzuk.

A hagymát apróra vágjuk, a paprikát, paradicsomot is feldaraboljuk, és elkezdjük pirítani a zsíron vagy olajon. Amikor már üveges a hagyma, rátesszük a pirospaprikát, 2 dl hideg vizet adjunk hozzá, ettől hamar szétfő a hagyma. Fűszerezzük és kb. 20 percig főzzük.

Amikor már kész a mártás, akkor hozzáadjuk a harcsát, aminek 20 perc főzési idő elegendő. A tészta főzővizéből is adtam hozzá 3 merőkanálnyit, mert ez selymessé tette a mártást, tejfölt így csak a tésztára tegyünk.

 

A tésztát főzzük ki (a vízbe tegyünk egy evőkanál olajat és sót).

A szalonnát megpirítjuk, erre tesszük a kifőtt tésztát.  A kolozsvári szalonna kevésbé zsíros, ha szükséges, kevés olajat adjunk hozzá. Keverjük össze.

A túrót rámorzsoljuk, a tányéron tegyünk rá tejfölt és a kaprot, ki mennyit szeretne.

A harcsapaprikás ezzel a körettel igazán különleges étel.

Töltött hústekercs saját (bátor nyúl) recept.

Töltött hústekercs, saját (bátor nyúl) recept.

Érdemes kipróbálni, mert nemcsak finom, de vendégvárásra is alkalmas, a göngyöléssel járó plusz munka megéri, mert különleges ebédet készítettünk.

Hús és zöldség együtt, remek fogás. Szerintem a sonkába más zöldséget is tehetünk, ezzel újabb ízt kapunk.

toltott_hustekercs.JPG

toltott_hustekercs1.JPG

Hozzávalók 6 személyre:

90 dkg darált hús (sertés és marha vegyesen), de csirkéből, pulykából is készíthető.

1 közepes fej hagyma,

2 gerezd fokhagyma reszelve,

só, bors, majoránna, kakukkfű,

2 tojás,

2 szelet pápai sonka, ez végigér a húson (vagy 4 szelet gépsonka)

10 dkg spenótlevél,

2 dkg vaj,

1 gerezd fokhagyma,

5 dkg sajt, fél centis csíkokra vágva,

2 szál angol zeller (közepe), a sonka méretére vágva,

kápia paprika csíkok,

2 evőkanál olaj (ha van, olivaolaj)

1 csomag szeletelt bacon (20 dkg)

alufólia a tepsibe.

 

A darált húst, a fűszereket, a 2 tojással összekeverjük.  

A közepes méretű tepsit 2 réteg alufóliával kibéleljük, 2 evőkanál olajjal meglocsoljuk.

A tepsi negyedétől a bacon szeleteket ráfektetjük úgy, hogy majd a hús rárakása után egymást fedjék.

A hústöltelék felét a baconra rárakjuk, elsimítjuk (széleinél 2 cm-t kihagyunk).

A bacon szalonna vége kerüljön a tepsi aljára, így lesz mutatós is a sütés után.

A sonkás göngyöleghez a spenótot megmossuk, 2 dkg vajon átforgatjuk (3 perc elég), sóval, borssal és zúzott fokhagymával meghíntjük. Hagyjuk kihülni.

A sonkaszeleteket lerakjuk, rátesszük a spenótot, a sajtcsíkokat, szárzellert, kápia paprikát és felgöngyöljük. A húsrétegre ráhelyezzük, majd a másik adag hússal beborítjuk, szépen elrendezzük. A bacon szalonnával beborítjuk, kevés olajjal megkenjük. A tepsi tetejére még egy réteg fóliát teszünk.

A 180 fokra előmelegített sütőben 60 percig sütjük, majd a felső fóliát levéve, a szafttal locsolgatva a szalonna pirulásáig sütjük.

Természetesen mindenkinek a sütőjétől is függ, mikor lesz szép aranybarna az étel.

 

Melegen és hidegen is kiváló. Hidegen még könnyebben szeletelhető.

 

 

Búbos hús brokkoli és burgonyatoronnyal.

Búbos hús brokkoli és burgonyatoronnyal.

Fogyasszunk minél több és színesebb zöldséget.

bubos_hus.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg sertéskaraj csont nélkül, vagy 8 szelet comb

só, bors,

2 evőkanál zsír vagy olaj.

1 kg karfiol.

A besamelhez:

5 dkg vaj,

3 evőkanál liszt,

5 dl tej,

csipetnyi szerecsendió,

1 tojás,

2 dl tejföl,

5 dkg reszelt sajt.

 

A karajt vékonyra szeleteljük, (a combot kiveregetjük), sóval, borssal fűszerezzük, majd forró zsírban vagy olajban mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Az egyik oldalát fedő alatt sütjük, majd fordítás után fedő nélkül és a lángot kissé mérsékelve folytatjuk a sütést.

Amikor minden szelet kisült, közepes méretű tepsibe rakjuk, a sütéskor keletkezett szaftot is aláöntjük.

A karfiolt rózsáira szedjük és lobogó, sós vízben megfőzzük. (Késhegynyi szódabikarbónát teszek a vízbe, attól marad szép fehér a karfiol színe, egy szeletke kenyér a tetején pedig segít csökkenteni a karfiol erős illatát a konyhában.)

A besamelhez a vajat felolvasztjuk, ha forró, hozzáadjuk a lisztet, 2-3 percig keverjük.

A tűzről levéve fokozatosan kavargatva adjuk hozzá a meleg tejet, így lesz csomómentes.

Visszatesszük a tűzre és állandó keverés mellett besűrítjük a mártást. Sót, borsot és fél mokkáskanálnyi szerecsendiót adunk hozzá. Hagyjuk kihűlni, de közben is keverjük meg, így nem lesz bőrös a teteje. Végül 1 egész tojással, 2 dl tejföllel jól kikeverjük.

A karfiolrózsákat a húsra rakjuk, majd a besamellel bevonjuk. Tetejére sajtot reszelünk és fóliával letakarva, 200 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük, majd fólia nélkül a sajt pirulásáig sütjük tovább.

Tipp: először a karfiolt főzzük meg, amíg kihűl, a hús is elkészül.

 

A körethez:

1 kg burgonya, 30 dkg brokkoli, 5 dkg vaj, 1 dl tej, só.

A burgonyát meghámozva, kockára vágva sós vízben megfőzzük, majd pürésítjük.

A brokkolirózsákat megpároljuk és áttörve adjuk a burgonyapüré harmadához, ebbe ízlés szerint csipet fehér borsot és szerecsendiót is tehetünk.

Tipp: a brokkoli szárat ne dobjuk el, hanem pároljuk meg és a burgonya főzőlevével készítsünk belőle krémlevest.

 

 

 

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu