Bátor nyúl konyhája

Mimóza tojás saláta.

2014. szeptember 29. - Takács Gyuláné Erzsike

A saláta tetejére reszelt tojás úgy néz ki, mint a mimóza, ezért nevezik mimóza salátának is. 

mimóza saláta_1.jpg

 

Évekkel ezelőtt első alkalommal húsvétra készítettem el ezt a salátát, aztán mivel nagyon ízlett a vendégeknek, egyéb ünnepi hidegtálaknak is része lett.

HOZZÁVALÓK:

1 fej saláta (lollo vagy lollo rosso télen jégsaláta)
6 tojás
3 közepes nagyságú piros alma
1 citrom
15 dkg trappista sajt
1 csokor újhagyma
2 dl majonéz
3 dl tejföl
1 teáskanál porcukor
csipetnyi só,
fél mokkáskanál fehér bors

A 6 tojást megfőzöm, ebből 5-öt felkarikázok, egynek a sárgáját félreteszem.
A majonézt összekeverem a tejföllel, porcukorral, csipet sóval és fehér borssal.
Belereszelem a megmaradt tojásfehérjét, a trappista sajtot, majd a 2 hámozott almát.
Az almát citromlével meglocsolom, hogy ne barnuljon meg.
Az újhagymát felkarikázom, egynek a középső részét félreteszem a díszitéshez.

A saláta levelekkel kibélelek egy tálat, a krém egyharmadát belerakom, erre kerül a tojáskarikák fele, az újhagyma karikák fele. Erre ismét krém, tojáskarika, hagyma, a tetejére ismét krém kerül.

A tojássárgáját kislyukú reszelőn a tetejére reszelem, mint a mimózavirág úgy néz ki.
Középre kerül az újhagyma. Az almát gerezdekre vágom, citrommal megkenem és héjával felfelé a krémbe helyezem.
Lazán betakarom fóliával és hűtőbe tesszük 1-2 órára, így az ízek jobban összeérnek.

Bármilyen ünnepi hidegtál részeként mutatós, de önállóan is kiváló.

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr896744855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.