Bátor nyúl konyhája

Omlós almás-diós sütemény

2014. október 19. - Takács Gyuláné Erzsike

Itt az ideje, hogy a sok finom almából süteményt készítsünk.

Omlós almás-diós sütemény

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

20 dkg cukor

20 dkg margarin + 2 evőkanál kacsazsír

3 evőkanál tejföl

1 tojás

1 csomag sütőpor

fél citrom reszelt héja

1 mokkáskanál rumaroma

a töltelékhez:

1 kg alma

3 evőkanál cukor

1 vanillin cukor

fél citrom leve

1 teáskanál fahéj

10 dkg darált dió

 A tésztához valókat összegyúrjuk és két részre osztjuk. Könnyű, reszelhető tésztát kapunk. (A kacsazsírtól lesz még omlósabb, de ha nincs, akkor 25 dkg margarint vegyünk.)

Az almát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk és 1 dl vízzel, a cukorral, fahéjjal, citromlével megpároljuk (kb. 10 perc) majd hagyjuk kihűlni. (Tehetünk bele 3-4 szem szegfűszeget is, ezt a párolás végén kidobjuk, ízesebb, de van, aki nem szereti.) Lehet az almát reszelve és ízesítve is a tésztára tenni, kinek-kinek kedve szerint.

A közepes tepsit (20x35 cm) sütőpapírral kibéleljük és a tészta felét belereszeljük. A tésztát a darált dió felével megszórjuk, erre kerül az almatöltelék, majd ismét a dió, végül a maradék tésztát ráreszeljük.

200 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Szép aranybarna színűnek kell lennie.

Kihűtjük teljesen, csak azt követően szeleteljük, mert egyébként morzsálódni fog. 

Tipp: lehet a tésztát nyújtani is, de így mutatósabb. Ha nincs darált diónk, helyette használhatunk zsemlemorzsát, ami az alma levét felfogja, de így az igazi.

 omlós almás süti.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr286808527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.