Bátor nyúl konyhája

Brassói aprópecsenye

2014. december 06. - Takács Gyuláné Erzsike

Szinte mindenki evett már, vagy készített brassói aprópecsenyét, de nem biztos, hogy így.

Brassói aprópecsenye sült krumplival

brassoi3.jpg

Hozzávalók:

70 dkg sertéscomb kockákra vágva

10 dkg kolozsvári szalonna

2 evőkanál olaj

2 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 mokkáskanál őrölt bors

1 mokkáskanál majoránna

fél mokkáskanál őrölt kömény

fél evőkanál só

1 teáskanál pirospaprika

1 leveskocka

1,2 kg krumpli,  a sütéséhez: 1 liter olaj

A húst 2-3 centis darabokra szeleteljük, a szalonnát apróra felkockázzuk, a hagymát, fokhagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk.

A 2 evőkanál olajon a szalonnát megpirítjuk, (jól kisütjük) hozzáadjuk a hagymát, legalább 5 percig együtt dinszteljük. Rátesszük a húst, az apróra vágott fokhagymát, a fűszereket.

Amikor a hús kifehéredett, hozzáadjuk a sót, pirospaprikát, leveskockát és 2 deciliter forró vízzel felengedjük.

Időnként megkeverve, közepes lángon legalább egy és negyed órát sütjük. Ha a levét elfőné, forró vízzel pótoljuk.

A krumplit, meghámozzuk, kockára vágjuk és konyharuhán elterítve kicsit szárítjuk. (Így nem fog spriccelni az olaj, ha beletesszük.) Az olajba mindig tegyünk egy csipet sót, ezzel is segítünk, hogy a még nem teljesen száraz krumplitól az olaj ne spricceljen.  Ezt tegyük akkor is, ha fagyott ételt teszünk sülni a serpenyőbe. Konyhai papírtörlőre szedjük.

Mire a hús megpuhul, a krumpli is elkészül.

Jégsaláta, fejes saláta, uborka illik hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr156961871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reeingre 2015.02.26. 00:30:10

Nem hangzik rosszul, de nem brassói. Ahhoz csak hagyma, hús, fokhagyma, bors és majoranna kell. Utóbbiból jó sok. És a végén nem szabad, hogy leve legyen. Fenti étek inkább a tokányok családjába tartozik, bár a pirospaprika ott is véleményes.

Takács Gyuláné Erzsike 2015.02.26. 18:29:51

@reeingre: Kedves reeingre! Köszönöm a kommentet. A szalonnát a Lajos Mari-Hemző Károly páros által kiadott 99 húsétel c. könyve is írja. A paprikás változatot pedig étteremben ettem. Várom továbbra az észrevételeit, illetve jó recepteket is. Minden jót kívánok

reeingre 2015.02.26. 18:53:57

@Takács Gyuláné Erzsike: A 99 húsétel! Már teljesen el is felejtettem azt a könyvet, pedig gyerekkoromban mindig nézegettem. :)