Bátor nyúl konyhája

Nosztalgia töltött káposzta

2015. július 16. - Takács Gyuláné Erzsike

Nosztalgia töltött káposzta.

Biztosan sokan vagyunk, akik nagyon messzire kerültek szülőhelyüktől és a régi ízek egy idő után hiányoztak, az új környezetben pedig ezt az ételt senki nem ismerte. Mint ahogy rég hiányzik már az a kedves szomszéd, Irénke néni is, akivel később évente párszor együtt készíthettem.

Igazuk van, ha most azt mondják páran, de hisz ez a szabolcsi töltött káposzta egyik fajtája.

toltott_kaposzta_szabolcsi_modra_1.JPG

 

 

Hozzávalók:

1-1,2 kg édes fehér káposzta

50 dkg darált hús (sertés vagy pulyka)

25 dkg kukoricadara

10 dkg csemege szalonna

1 fej vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

fél paprika apróra vágva

3 evőkanál zsír

só, bors, 1 teáskanál pirospaprika

fél liter paradicsomlé (saját) és 1 kis doboz paradicsompüré

(pótolható 1 nagy doboz paradicsompürével,  higítva)

 

A káposzta torzsáját kivágjuk, majd forrásban lévő, sós vízben a leveleket leszedjük, megpuhítjuk. A levelek vastag erét vágjuk le, így lesz könnyebben göngyölhető.

Amíg a káposzta hűl, a kukoricadarát hideg vízzel 2-3-szor leöblítjük, leszűrjük.

A zsírban a csemege szalonnát kisütjük, az apróra vágott vöröshagymát, paprikát megdinszteljük.  A zúzott fokhagymát és a pirospaprikát is hozzáadjuk a darált húshoz, majd az egészet összekeverjük a darával.

A káposzta leveleket megtöltjük, felgöngyöljük. A kimaradt káposztát apróra vágva a fazék aljára rakjuk, rátesszük a göngyölegeket és felöntjük a paradicsomlével. A káposzta pároló levét is felhasználjuk és még annyi vizet adjunk hozzá, hogy a káposztát 2 ujjnyira ellepje.

(A tetejére pár szál csombort tettem, ez kiváló a káposztás ételekhez.)

Közepes lángon főzzük legalább másfél órát, a fazekat rázogassuk meg időnként.

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr827633040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.