Bátor nyúl konyhája

Diós és mákos bejgli bátor nyúl módra.

2015. december 20. - Takács Gyuláné Erzsike

Diós és mákos bejgli bátor nyúl módra.

A bejglire is igaz a mondás, hogy mindenki másképp csinálja. Remélem, tetszik a kedves olvasónak és így is kipróbálja majd.

dios-makos_bejgli.JPG

Hozzávalók 4 rúdhoz:

A tésztához:

1 kg liszt,

4 evőkanál cukor, 1 teáskanál só,

50 dkg margarin + 2 evőkanál kacsazsír, (készítettem már 25 dkg margarin + 15 dkg zsírral is.)

2 dl tejföl,

5 dkg friss élesztőt futtassuk fel 2 dl tejben, de instant élesztőt is használhatunk, azt csak a liszthez adjuk. Ebben az esetben még egy kevés tejfölre lehet, hogy szükség lesz.

1 egész tojás és egynek a sárgája,

a megmaradt fehérjét és + 1 tojás sárgáját a tészta kenéséhez használjuk fel .

A tésztához valókat gyúrjuk össze, dolgozzuk ki alaposan és letakarva pihentessük 2 órát.

Jó tanács: a hozzávalókat a készítés előtt tegyük egy tálcára és meleg helyen tartsuk legalább 2-3 órát, hogy langyos legyen a kidolgozáshoz. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.

A diótöltelékhez 2 rúdhoz:

45 dkg darált dió

25 dkg cukor

1 vanillin cukor

fél citrom reszelt héja

5 dkg áztatott mazsola

1 teáskanál fahéj

1 evőkanál ribizlilekvár vagy más finom lekvár

2 dl tej.

 

A máktöltelékhez 2 rúdhoz:

35 dkg darált mák

25 dkg cukor

1 vanillin cukor

fél citrom reszelt héja

5 dkg áztatott mazsola

1 teáskanál fahéj

1 evőkanál ribizlilekvár vagy más finom lekvár

2 dl tej.

A tejet megmelegítjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és folyamatos keverés mellett, alacsony lángon kb. 5 perc alatt kész a töltelék. Hagyjuk kihűlni.

A nagyméretű gáztűzhely tepsijét sütőpapírral kibéleljük.

A tésztát 4 részre osztjuk és lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtjuk. 1 adag tésztára rátesszük a diótöltelék felét úgy, hogy a tészta szélein 1,5 cm maradjon szabadon. Először oldalról ráhajtjuk a töltelékre a tésztát, majd szépen feltekerjük és tepsibe tesszük. Ugyanígy járunk el a másik 3 rúdnál is. A tepsiben a tésztát villával megszurkáljuk, a tetejüket megkenjük a tésztából kimaradt tojásfehérjével és hideg helyen hagyjuk állni fél órát, majd a rudakat 1 tojás sárgájával kenjük meg.

180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Szép aranybarna színűnek kell lennie.

Természetesen ez sütőtől is függ, de mivel ez nagy adag, kell ennyi idő a sütéshez.

Kihűtjük teljesen, csak azt követően szeleteljük, mert egyébként morzsálódni fog.  

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr998186716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.