Bátor nyúl konyhája

Sertés szűzpecsenye és karaj kedvenc módra

2016. május 12. - Takács Gyuláné Erzsike

Sertés szűzpecsenye és karaj kedvenc módra.

Megosztok egy ötletet a kedves olvasóval. A két étel azért került egymás mellé, mert a vásárlásnál és a főzésnél is a praktikus megoldásokra törekszem. A szűzpecsenye a sertés legfinomabb, egyben legdrágább része is, ezért inkább a hentesnél kiválasztok egy szép (legalább 1,6-1,7 kg) rövidkarajt, azon biztosan legalább 60dkg a szűzpecsenye. Ha kérem, még ki is csontozzák a karajt, a csontot leveshez használjuk fel. A sertéskaraj inyenc módra recept a blogon már megtalálható.

sertes_szuzpecsenye_1.JPG

Hozzávalók:

60 dkg sertés szűzpecsenye egészben

só,

tarkabors,

1 dl leves alaplé,

1 dl fehérbor,

1 dl tejszín,

 olaj a sütéshez

 

A szűzpecsenyét egészben sózzuk, tarkaborssal megszórjuk és kevés olajon minden oldalról szép pirosra sütjük.

A serpenyőbe öntjük a bort és lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk a húst. (Kb. 30 perc)

A húst kivesszük és szeletelés előtt 10 percig pihentetjük.

Végül a levével elkeverjük a tejszint, ez lesz a mártása.

Körete lehet bármilyen krumpli, rizs, párolt vagy rántott zöldség.

kedvenc_karaj.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr668711814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erzsébet Gyetvainé Nevelős 2016.05.13. 19:45:57

A recept jónak tűnik, de a képeken nem az van, amit a recept tartalmaz. És lemaradt, hogy az alaplével mit kell kezdeni. Csak gondolom, hogy a tejszínt ehhez kell adni.

bamb55nyúl 2016.05.14. 10:08:24

A képen rántottszelet van!

Takács Gyuláné Erzsike 2016.05.14. 12:17:32

@Erzsébet Gyetvainé Nevelős: Így igaz! Kösz az észrevételt, legközelebb részletesebben írok. Minden jót kívánok!

Takács Gyuláné Erzsike 2016.05.14. 12:27:04

@bamb55nyúl: Kedves bamb55nyúl! Ez nem rántott szelet, mert nem tartalmaz zsemlemorzsát. Sokkal könnyebb így a hús. Két formában is készítem. 1: A tojást felverem, tejet adok hozzá, majd liszt, só, bors és csipet szerecsendió kerül a masszába. A hússzeleteket réteslisztbe forgatom, beleteszem a masszába, lecsöpögtetem és úgy sütöm.
2: A húst sózom, borsozom, pár szeletre még zúzott fokhagymát is teszek, így lesz kevésbé fűszeres és fűszeresebb változat is. A panirozáshoz a lisztbe 1 teáskanál pirospaprikát teszek, elkeverem, a húst lisztbe, felvert tojásba, majd ismét a lisztbe forgatom és úgy sütöm. Köszönöm, hogy írtál.