Bátor nyúl konyhája

Borjúpecsenye zsályával

2016. július 14. - Takács Gyuláné Erzsike

Borjúpecsenye zsályával.

Ünnepi étel, a különleges alapanyag és íz miatt.

borjupecsenye_zsalyaval.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

70 dkg borjú fehérpecsenye szeletben,

só,

tarkabors, (íze karakteresebb, mint a feketeborsé)

1 fej vöröshagyma,

2 ágacska friss zsálya,

csipetnyi kakukkfű,

4 evőkanál kukoricaliszt,

3 evőkanál ketchup (jó minőségű),

1 evőkanál dijoni mustár,

1 dl fehérbor,

5 dl leves alaplé,

3-4 evőkanál olaj.

 

A szeletekre vágott pecsenyét kiverjük, sózzuk, tarkaborssal megszórjuk, kukoricalisztbe forgatjuk, majd kevés olajon minden oldalról átsütjük.

(Óvatosan forgassuk, hogy ne sértsük meg a húst.)

A megpirult húst kivesszük egy tányérra, fóliával letakarjuk, így pihentetjük.

A hagymát karikára vágjuk és a visszamaradt olajon (ha szükséges, pótoljuk az olajat) pár percig pirítjuk, majd ráöntünk 2 dl alaplét (vagy vizet) és lassú tűzön, fedő alatt pároljuk. (Kb. 10 perc)

Visszatesszük a húst, rárakjuk a zsályát, kakukkfüvet, hozzáadjuk a bort, mustárt, ketchupot, és annyi alaplét, amennyi épp ellepi.

A tüzet mérsékeljük, így pároljuk a húst 50-55 percig. Az elpárolgott levét folyamatosan pótoljuk és vigyázzunk, hogy a húsról a kukoricaliszt ne tapadjon le a lábas aljára.

Ha szükséges, még utána ízesíthetjük, a zsályaágat kivesszük.

Ha a hús puha, kiszedjük, a szaftot átturmixoljuk, így lesz selymes a mártásunk.

Nagyobb odafigyelést igényel, mint általában a sültek, mert így kapunk omlós, finom ételt.

 

Rizsköret illik  hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr428890154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.