Bátor nyúl konyhája

Csirkés egytálétel máltai módra.

2016. július 22. - Takács Gyuláné Erzsike

Csirkés egytálétel máltai módra.

A friss fűszerekkel készült, gazdagon paradicsomos étel sokak kedvence lehet.

csirke_maltai_modra.JPG

Hozzávalók 6 adaghoz:

50 dkg csirkemell filé,

1 kis fej vöröshagyma,

3 gerezd fokhagyma,

2 szál bazsalikom

oregánó vagy majoranna,

rozmaring,

só, bors,

1 nagy doboz paradicsompüré,

30 dkg friss paradicsom

20 dkg rizs (főzve vagy párolva),

3-4 evőkanál olaj.

2 tojás felverve,

5 dkg reszelt sajt a tetejére.

A besamelhez:

5 dkg vaj,

3 evőkanál liszt,

2 dl tej,

1 dl tejszin,

só, fehér bors, csipetnyi szerecsendió,

1 tojás,

5 dkg reszelt sajt.

 

Először a besamelmártást készítsük el. A vajat olvasszuk meg, hozzáadjuk a lisztet és 2-3 percig keverjük. Levesszük a tűzről, lassanként hozzáöntjük a tejet, folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen, majd a tejszínnel is elkeverjük. Visszatesszük a tűzre, addig főzzük állandó keverés mellett (7-8 perc) míg besűrűsödik. Ekkor fűszerezzük, beleszórjuk a reszelt sajtot, jól elkeverjük és hűlni hagyjuk. Ha langyosra hűlt, akkor keverjük el benne a felvert tojást.

A csirkemellet apró kockára vágjuk, vagy darált húst is használhatunk. Az olajon az apróra vágott hagymát megdinszteljük, rátesszük a csirkét, fehéredésig pirítjuk (5-6 perc), majd hozzáadjuk az apró kockára vágott paradicsomot, paradicsompürét, megszórjuk a fűszerekkel.

Alaposan elkeverjük és lefedve 15 percig főzzük.

A paradicsomos húst a rizzsel, a kihűlt besamelmártással összekeverjük és egy 30x40 cm-es tepsibe terítjük. A tetejét simára egyengetjük, rákenjük a 2 felvert tojást, végül 5 dkg reszelt sajttal (parmezán a legjobb) megszórjuk.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük és az ételünket 45-50 perc alatt szép pirosra sütjük.

A máltaiak marhahússal készítik, de csirkével könnyebb ételt kapunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr818908350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.