Bátor nyúl konyhája

Vegyes vágott savanyúság télire.

2016. október 05. - Takács Gyuláné Erzsike

Vegyes vágott savanyúság.

Sajnos itt az ideje, hogy gondoljunk a téli napokra, amikor jó elővenni a házilag készült savanyúságot. Nagyon egyszerű az elkészítése, sokáig eláll felbontás után is. Érdemes a hozzávalókat nagyobb piacon beszerezni, mert ott jóval olcsóbb.

vegyes_savanyusag2016.JPG

Hozzávalók:

1,5 kg káposzta,

1,5 kg paprika (kápiát is tegyünk bele),

1,5 kg uborka (a kigyóuborkát ajánlom, az biztosan nem lehet keserű),

1 kg hagyma,

1 kg zöld paradicsom vagy ha van kis dinnye.

 

A tartósításhoz:

12 dkg só, 30 dkg cukor, 4 dl 10%-os ecet, 1 evőkanál borkénpor, (15-20 szem egész bors, 5 babérlevél, köménymag ízlés szerint, gézbe kötve, a fazék aljára téve, másnap ezt kivesszük, az ízek addigra már kioldódtak a lében).

A hozzávalókat tisztítás, szeletelés és a tartósító hozzáadása után összekeverjük, 24 órát állni hagyjuk. Közben 2-3 alkalommal átkeverjük. Annyi levet enged, hogy semmi más nem kell hozzá.

Másnap tisztára mosott üvegekbe rakjuk, végül a saját levével felöntjük, tetejére fóliát rakunk, és csavaros tetővel lezárjuk. Ebből az adagból 10 db 7 dl-es üveg lett.

Azonnal tehetjük a kamrába. Nagyon jól bevált recept, évtizedek óta így készítem és soha nem romlott meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr5511770697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.