Bátor nyúl konyhája

Sertésszűz selymes mártásban.

2017. augusztus 31. - Takács Gyuláné Erzsike

Sertésszűz selymes mártásban.

Remek ebéd a könnyebb ételt szeretőknek, valamint a tej –és lisztérzékenyeknek is jó szívvel ajánlom. Pulykamellel, csirkemellel  is kitűnő, többször kipróbált recept. A friss fűszerek íze nagyon jól érvényesül ebben a receptben.

sertesszuz_selymes_martasban.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg sertésszűz,

15 dkg kukoricaliszt,

só,

frissen őrölt tarkabors, (nagyon illik a sertésszűzre),

1 közepes fej vöröshagyma,

1 ág friss oregánó, zsálya, kakukkfű, (esetleg helyettesíthető őrölt fűszerekkel is)

1 evőkanál dijoni mustár (nem magos és nem csípős),

3 evőkanál ketchup,

4 evőkanál olivaolaj a sütéshez,

5 dl leves alaplé, (leveskockából) vagy víz.

 

A húszeleteket a szélein 2-3 helyen bevagdossuk és finoman kiveregetjük.

Sózzuk, borsozzuk, majd a szeleteket kukoricalisztbe forgatjuk.

A 4 evőkanál olivaolajon mindkét oldalon 2-2 perc alatt átsütjük.

Tálra szedjük.

Amikor minden szelet átsült, ha szükséges még kis olajat teszünk a serpenyőbe és a karikára vágott hagymát belerakjuk. Két deciliter hideg vízzel felengedjük, a serpenyő alján lerakódott lisztet felkavarjuk. 5-6 percig főzzük így.

A hússzeleteket visszatesszük, erre kerülnek a zöldfűszerek, a mustár és a ketchup.

Aki szereti ekkor 1 dl fehérbort is adhat hozzá és még 3 dl alaplét.

Lassú tűzön, inkább csak rázogatva, vagy óvatosan keverve 45 percig készítjük a húst.

Fontos, hogy a szeletek ne törjenek össze és a húsról lejövő liszt se tapadjon le a lábasban.

Amikor kész, a szeleteket kiszedjük egy tálra, a fűszerek szárát kidobjuk, a mártást turmixoljuk.

Nagyon könnyű, selymes mártást kapunk így.

Bulgurt adtam hozzá, ami egészséges köret, kérem, próbálják ki.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr6112793522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.09.03. 15:38:11

Nagyon bátor nyúl vagy, ha lisztérzékenyeknek bulgur köretet ajánlasz. :(

Takács Gyuláné Erzsike 2017.09.03. 16:44:31

@pizzaszeletvágó: köszönöm a megjegyzést, az ajánló a sertésszűzre vonatkozott, lehet, hogy kicsit félreéerthető volt.
Mivel családunkban nincs lisztérzékeny ezért adtam hozzá bulgurt, akit érint, az pedig biztosan tudja mit ehet.
Minden jót kívánok.

Erika Weinrauch 2017.10.29. 19:37:41

A mai nap szeles, borús, esős és uncsi volt, gondoltam feldobom egy finom ebéddel. Így találtam erre a jól hangzó receptre. Remek választás volt, a család megnyalta mind a tíz ujját. Hálás vagyok neked Erzsike, alias bátornyúl!
Bulgur helyett nagyon finom krumlipürével tálaltam, magos dijonival pedig igazán pikánsra sikeredett! :-)

Takács Gyuláné Erzsike 2017.11.01. 13:11:15

@Erika Weinrauch: köszönöm a kommentet, különösen azért, hogy egy borús napot megszépíthettem. Remélem máskor is elkészíted, a dijoni mustár valóban kiváló ehhez az ételhez. Minden jót és további sikeres böngészést az immár 205 receptből.