Bátor nyúl konyhája

Őzcomb filé vargányagombás mártással bátor nyúl módra.

2018. március 16. - Takács Gyuláné Erzsike

Őzcomb filé vargányagombás mártással, bátor nyúl módra.

Igazán különleges ünnepi étel, a nem mindennapinak számító alapanyag és a fenséges íz miatt. Olyan szép nagy volt a comb, hogy a leeső részéből ragu készült, amit tálaljunk burgonyafánkkal. Az erről készült képet is csatolom, az elkészítés leírása megtalálható a www.batornyul.blog.hu oldalon szarvaskockák cím alatt.

ozcomb_file_varganyagombas_martassal.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

70 dkg őzcomb szeletben,

só,

tarkabors, (íze karakteresebb, mint a feketeborsé)

2 evőkanál szárított vargányagombás fűszerkeverék, (tartalmaz még tárkonyt, rozmaringot, kakukkfűvet, medvehagymalevelet),

borókabogyó 10-15 szem,

2 babérlevél,

4-5 evőkanál kukoricaliszt,

1 dl vörösbor,

5 dl leves alaplé,

10 dkg vaj,

1 evőkanál keményítő,

2 dl tejszín.

 

A combot lehártyázzuk, a szeletekre vágott filét kiverjük, tarkaborssal megszórjuk, kukoricalisztbe forgatjuk, majd a vajon minden oldalról átsütjük.

(Óvatosan forgassuk, hogy ne sértsük meg a húst.)

A megpirult húst kivesszük egy tányérra, fóliával letakarjuk, így pihentetjük.

A visszamaradt vajra ráöntünk 3 dl alaplét (vagy vizet) és a lerakódott pörzsanayaggal jól kiforraljuk.

Visszatesszük a húst, rárakjuk a fűszereket, ízlés szerint sózzuk, a borókabogyót és a babérlevelet teatojásba rakjuk, így a végén könnyen eltávolíthatjuk.

Hozzáadjuk a bort, és annyi alaplét, amennyi épp ellepi.

A tüzet mérsékeljük, így pároljuk a húst 50-55 percig. Az elpárolgott levét folyamatosan pótoljuk és vigyázzunk, hogy a húsról a kukoricaliszt ne tapadjon le a lábas aljára.

Ha szükséges, még utána ízesítjük, a teatojást kivesszük.

Ha a hús puha, a tejszínt a keményítővel és 3 evőkanál szafttal elkeverjük, így lesz selymes, könnyű mártásunk.

Kakastaréj tésztával szerepel a képen, de burgonyafánk is készült hozzá.

ozporkolt_burgonyafankkal_1.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr8913744040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.