Bátor nyúl konyhája

Könnyű, csirkemelles egytálétel.

2018. április 22. - Takács Gyuláné Erzsike

Könnyű, csirkemelles egytálétel.

Ezt az ételt akkor készítsük, ha könnyű, hétvégi ebédet szeretnénk, de nincs sok időnk a konyhában, vagy esetleg még desszertet is készítünk. A lényeg, hogy nagyon finom és más gyümölccsel is készíthető, így az év bármely időszakában fogyaszthatjuk. Pulykamellből is ízletes. Vendégvárónak is kiváló, akkor nagyobb adagban készül. Finom, fehér bort kínáljunk hozzá.

csirkemelles_egytaletel_1.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg csirkemell filé (8 szelet)

só,

őrölt bors, (ha van, tarkabors)

3 nagyobb alma hámozva, szeletelve,

fél citrom leve,

10 dkg vaj,

1 dl víz,

1,2 kg burgonya,

2 fej lilahagyma,

6 szelet sajt, vagy 15 dkg reszelt sajt,

3 evőkanál olaj.

 

A csirke vagy pulykamell filét szeletekre vágjuk, sóval, borssal izesítjük, és állni hagyjuk 10 percet.

A serpenyőben megforrósítjuk a vajat (vaj és olaj keveréke is nagyon jó) és a szeletek mindkét oldalát 3-3 percig fedő alatt átsütjük. Amikor minden szelet kész, a serpenyőbe 1 dl vizet adunk, hogy a sütéskor keletkezett finom pörzsanyagot feloldjuk, ezt a tepsi aljára öntjük.

A burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk, lerakjuk a tepsibe, megsózzuk.

A hagymákat meghámozzuk, félbevágjuk és szeleteljük. Rárakjuk a burgonyára.

Tavasszal újhagymával vagy medvehagymával is készíthetjük, még ízesebb lesz az ételünk.

Az almákat meghámozzuk, felszeleteljük, és kevés citromlével meglocsoljuk. A tepsibe lerakjuk, végül a hússzeletekkel befedjük és alufóliával lefedve 60 percig pároljuk, ezalatt az ízek kellemesen összeérnek.

Előmelegített sütőben, 200 fokon süssük.

Az alufóliát levéve fedjük be a sajt szeletekkel, vagy szórjuk meg a reszelt sajttal, és süssük készre.

(Tipp: ha a csirke szaftjához még hozzáadunk 1-2 dl tejszínt, gazdagabb mártást kapunk.)

Gyors, és nagyon könnyű étel. Az év bármely időszakában készíthetjük.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr9113855392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.