Bátor nyúl konyhája

Dán húsgolyók currys mártásban.

2018. június 15. - Takács Gyuláné Erzsike

Dán húsgolyók currys mártásban.

A fiam tavaly Dániából hozta azt a fűszerkeveréket, amivel készítettem a receptet. Nem csak azért szeretem ezt az ételt, mert finom, hanem azért is, mert gyorsan elkészül. Amíg megfő a húsgombóc, elkészül a rizsköret is. Könnyű, finom gombócok, ízlés szerint más fűszerkeverékkel is készíthetjük, a lényeg, hogy nem zsírban vagy olajban sütjük.

dan_husgolyok_currys_martassal.JPG

Hozzávalók: 4 adag

50 dkg darált hús, (most pulykából készült)

1 db tojás,

1 pici fej reszelt vöröshagyma,

3 evőkanál liszt, (zabpehelylisztet használtam),

1 teáskanál fűszerkeverék, tartalma: só, őrölt bors, hagyma, fokhagyma, gyömbér, koriander, zeller, pirospaprika, kömény, cayenne bors,

2 evőkanál olaj,

1 teáskanál currypor,

2 evőkanál liszt.

 

A körethez:

25 dkg jázminrizs,

1 evőkanál olaj, vagy vaj,

 

Elkészítés:

A húst összegyúrjuk a hozzávalókkal, és vizes kézzel diónyi nagyságú gombócokat formázunk belőle.

Annyi enyhén sós, ételízesítős, forrásban lévő vízbe tesszük, amennyi éppen ellepi.

A lábast lefedjük és a gombócokat15-20 percig főzzük.

Egy kisebb lábasban felmelegítjük az olajat, beletesszük a lisztet, átforgatjuk, majd a curryport is hozzáadjuk.

A tűzről levéve a gombóc főzőlevéből kiveszünk pár merőkanállal, jól kikeverjük, hogy mártás sűrűségű legyen. A gombócokra öntjük, de már csak pár percig forraljuk együtt.

 

A rizst a szokásos módon elkészítjük. (Én olajon megfuttatom, kétszeres mennyiségű forró vízzel felöntöm, így párolom készre.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr4614050636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2018.06.18. 17:20:27

A jázminrizs annyival jobban telít, mint a hagyományos. Plusz ízben is sokkal lágyabb és kellemesebb. Tescoban láttam ilyen sajátmárkás jázminrizst. www.ujsagomat.hu/tesco/