Bátor nyúl konyhája

Sertésszűz szuper finom mártással, burgonyafánkkal, bátor nyúl módra.

2018. szeptember 21. - Takács Gyuláné Erzsike

Sertésszűz szuper finom mártásban burgonyafánkkal, bátor nyúl módra.

Valami finom ebédet szerettem volna készíteni sertésszűzből, sikerült. A mártást magam kreáltam. Pulykamellel, csirkemellel is készíthető. Jó szívvel ajánlom.

sertesszuz_szuper_finom_martassal_burgonyafankkal.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

80-90 dkg sertésszűz, (2 db)

só, frissen őrölt tarkabors, (nagyon illik a sertésszűzre),

3 közepes fej salottahagyma, (20 dkg, íze sokkal lágyabb, mint a vöröshagymáé),

4 gerezd zúzott fokhagyma,

1,5 dl vörösbor,

1 dl ketchup, (nem csipős),

1-1 mokkáskanál majoránna, bazsalikom, zsálya,

 

5 dkg vaj és 3 evőkanál olaj a sütéshez,

 

 

A szűzérméket ferdén, ujjnyi vastagra szeleteljük, a hússzeleteket a szélein 2-3 helyen bevagdossuk és finoman kiveregetjük. (A kisebb, nem szépen szelhető rész 20 dkg lett, azt apróra vágtam, egy zöldséges ragu alapja lesz.)

Mindkét oldalán sózzuk, egyik oldalán borsozzuk, majd a vaj és olaj keverékén mindkét oldalon 3-3 perc alatt átsütjük.

Tálra szedjük.

Amikor minden szelet átsült, ha szükséges még kis olajat teszünk a serpenyőbe és a karikára vágott hagymát belerakjuk. Kb. 5 percig dinszteljük, rátesszük a zúzott fokhagymát.

A vörösbort és a ketchupot összekeverjük és a hagymára öntjük. 5-6 percig fedő nélkül főzzük, így a bor illata elpárolog.

A hússzeleteket visszatesszük, erre kerülnek a fűszerek.

Közepes lángon főzzük tovább, az edényt inkább csak rázogassuk, hogy a szeletek szépen egyben maradjanak, ahogy a képen is látszik.

Ha szükséges, az elfőtt levet pótoljuk kevés forró vízzel.

 

Fontos, hogy a szeletek ne törjenek össze.

Amikor kész, a szeleteket kiszedjük egy tálra, ha friss fűszert használtunk, a szárát kidobjuk, a mártást turmixoljuk.

Nagyon könnyű, selymes mártást kapunk így.

 

Burgonyafánkkal tálaltam, ez illik hozzá leginkább.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr114254175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.