Bátor nyúl konyhája

Csirkecombok almaágyon sütve.

2019. április 30. - Takács Gyuláné Erzsike

Csirkecombok almaágyon sütve.

csirkecombok_almaagyon_sutve.JPG

Különleges a csirkecomb a sokféle fűszerrel sütve, aztán a szaft az almával együtt krémes mártássá válik. A recept könnyen elkészíthető, kezdőknek is ajánlom. Körete a még kevéssé ismert quinoa volt, ami gluténmentes, nagyon egészséges, a receptben részletesen írok róla.

 

Hozzávalók 4 személyre:

4 db egész csirkecomb vagy 8 felsőcomb,

2-3 nagy alma,

1 közepes vöröshagyma,

só, bors ízlés szerint,

fűszerek: rozmaring, kakukkfű, tárkony, bazsalikom, borsikafű (összesen 1 evőkanálnyi)

3-4 evőkanál olaj.

 

Elkészítése:

A csirkecombokat megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük, fűszerezzük..

(A csontok mellett mindig bevágom a húst, és a bőrt megemelve fűszerezem a combokat, így mindenhol egyformán zamatos lesz.)

A hagymát megtisztítjuk és negyedeljük. Az almákat megmossuk, hámozás nélkül felszeleteljük.

A közepes méretű tepsibe 2 evőkanál olajat teszünk, erre kerülnek a hagyma és az almaszeletek.

A csirkecombokat ráfektetjük bőrével felfelé.

Alufóliával lefedjük és 200 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük.

Levesszük a fóliát, a combok bőrét olajjal megkenjük és a hús pirulásáig sütjük, ez az idő mindenkinek a sütőjétől és a combok nagyságától is függ.

A hús olyan puha lett, hogy az alsó csontot egyetlen fordítással kivettem tálalás előtt.

Mikor a combok elkészültek, tálra kiszedjük, és a tepsiben lévő almákat, hagymát a szafttal átturmixoljuk. Könnyű, finom mártást kapunk. (Nem tettem hozzá tejszínt, mert így is krémes állagú lett.)

 

Quinoa volt a körete, ami Dél-Amerikából származik, ahol 6.000 év óta az egyik fő táplálékforrás. Az inkák a "Magok Anyjának" tartották. Ásványi anyagokban gazdag leveleiből főzeléket vagy salátát készítettek.
Mustármag nagyságú magja összetételében hasonlít a gabonafélékhez. Gluténmentes álgabonának is nevezik. Magas a fehérje-, magnézium- és vastartalma.
Jól helyettesíti a rizst. Mindent elkészíthetünk belőle, amit rizsből szoktunk: köretet, főételt vagy akár desszertet is.

Elkészítése: 2 bögre forró vízbe öntünk 1 bögre quinoát, 10-12 perc alatt (közben párszor átkeverjük) a vizet teljesen beszívja és pergős, tápláló köretet kapunk.

(Tipp: amikor kész, még a lábast le szoktam takarni törülközővel, így sokáig meleg marad.)

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr5414795952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.