Bátor nyúl konyhája

Bazsalikomos pulykaszelet.

2019. július 12. - Takács Gyuláné Erzsike

Bazsalikomos pulykaszelet színes tésztával.

Igazi könnyű, nyári étel. A friss bazsalikom íze kiválóan átjön ebben az ételben.

Jó választás kezdő háziasszonyoknak is.

bazsalikomos_pulykaszelet_201907.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

70-80 dkg pulykamedál vagy mell filé,

1 közepes fej vöröshagyma,

só, őrölt tarka bors,

fél kápia paprika és negyed fehér paprika csikozva,

1 teáskanál pirospaprika,

3 levél bazsalikom,1 lestyánlevél, fél mokkáskanálnyi curry, fél mokkáskanál őrölt gyömbér, (ezt teatojásba rakom, a végén eltávolítom, így csak az íz marad benn az ételben)

3 evőkanál olaj,

2 dl főzőtejszin, 1 evőkanál keményítő.


1 csomag színes durum orsótészta.


A pulykamedált félbevágom, vagy a mellfilét felszeletelem. Sózom és tarkaborsot őrölök rá.

A vöröshagymát megtisztítom, apróra vágom és az olajon megdinsztelem. (Ilyenkor szoktam sózni a hagymát, mert hamarabb szétesik.)

Ráteszem a paprikát, pár perc múlva a húst és fehéredésig pirítom, a tetejére rakom a paprikákat, a fűszereket, és kevés forró vizet vagy levesalaplét adok hozzá. Mivel a kertünkben van bazsalikom, mindig teszek el fóliában télire is kis csomagokban, az íze tökéletesen megmarad.

A húst puhára párolom kb. 40 percig.

Ezalatt a tésztát kifőzöm, a főzőlevéből kiveszek egy kis edénybe és a hús levét ezzel pótolom, ha elfő, ugyanis a keményítő kiváló a sűrítéshez. Ezt azért találtam ki, mert a tejszínt nem mindenki fogyaszthatja.

Más verzióban kerül bele 2 dl főzőtejszín 20%-os, aki úgy szeretné. A tejszínt elkeverem 1 evőkanál keményítővel vagy liszttel, majd a hús levéből teszek hozzá még 2-3 merőkanállal és simára összedolgozom, átturmixolom, szitával átszűröm, úgy öntöm a húsra. Pár perc alatt, már lassú tűzön, állandó keverés mellett összeforralom. Így lesz selymes a mártásunk.

Köretként színes durum orsótésztát adtam, ami nagyon egészséges.

Csirkemellből vagy combból is készíthető.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr214941732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.