Bátor nyúl konyhája

Őszi zöldségtorta.

2019. november 21. - Takács Gyuláné Erzsike

Őszi zöldségtorta.

Együnk sok zöldséget, gyakran halljuk a jó tanácsot. Ehhez most egy remek, finom receptet ajánlok! Nagyon könnyű az étel és minden hozzávaló frissen kapható most jó áron!

oszi_zoldsegtorta_20191121.JPG

Hozzávalók: 4 személyre:

1 kg karfiol (tisztítva kb. 80 dkg),

50 dkg brokkoli,

20 dkg sárgarépa,

3 dkg vaj,

1 mokkáskanál szódabikarbóna,

A besamelhez:

3 dkg vaj,

3 evőkanál rétesliszt,

3 dl tej,

2 dl tejföl,

5 dkg reszelt sajt (most parmezán),

10 dkg apró kockára vágott sonka,

só, őrölt tarka bors, őrölt szerecsendió,

1 tojás.

2 evőkanál olaj és 2 evőkanál zsemlemorzsa a tál szórásához.

A tetejére 10 dkg reszelt sajt.


A díszítéshez: kisebb koktélparadicsom, petrezselyemzöld.

 

A karfiolt és a brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük, majd forró, sós vízben puhára pároljuk (Ha a vízbe szódabikarbónát teszünk, megmarad a karfiol fehér színe).

Nagyobb lábasban párolom, így egy sorban elfér a karfiol és egyszerre puhul meg. Ha kész, azonnal hideg vízbe szedem át. Ebben a vízben párolhatjuk a brokkolit is. A sárgarépát megtisztítjuk, az almareszelőn megreszeljük, a vajon megpároljuk.

A besamel mártáshoz a vajat felhevítjük, rátesszük a lisztet, folyamatosan keverve habzásig melegítjük, majd a tűzről levéve a tejet fokozatosan hozzáadjuk, állandó keverés mellett a tűzre téve sűrűre beforraljuk. Sózzuk, borsozzuk, reszelt szerecsendióval meghintjük, a reszelt sajtot hozzáadjuk. Amikor langyosra hűlt, a tejföllel, tojással és apróra vágott sonkával elkeverjük.

28 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelünk, 2 evőkanál olajat ecsettel rákenünk és 2-3 evőkanál zsemlemorzsával megszórjuk. Ez felveszi a zöldségekből kijövő folyadékot. Végül kiváló torta lesz belőle.

Az alsó rész a brokkoli, erre jön a sárgarépa, kevés reszelt sajt, a sonkás besamel harmada, majd a karfiol, végül a többi mártás. Megszórjuk reszelt sajttal.

180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, míg a teteje szépen pirulni kezd.

Paradicsommal, vagy paprikával tálaljuk, könnyű és színes egytálétel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr5315318396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.