Ribizlis sütemény őzgerinc formában.
Nagyon kellemes ízű sütemény azoknak, akik a kevésbé édes tésztákat kedvelik. Más gyümölccsel is elkészíthetik, így most egy praktikus alapreceptet ajánlok. Öröm ilyen szép, saját gyümölccsel sütni.
Hozzávalók:
3 egész tojás,
2 evőkanál cukor,
14 evőkanál süteményliszt,
csipet só,
1 csomag sütőpor,
1 csomag vanillin cukor,
másfél deciliter hideg tej,
20 dkg ribizliszem,
5 dkg darált dió, vagy 2 evőkanál zsemlemorzsa,
2 evőkanál cukor.
A tojásokat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a sót, a sütőporral elkevert lisztet, vanillincukrot, végül a tejet és alaposan összedolgozom.
Az őzgerincformába sütőpapírt teszek és a tészta felét beleöntöm.
180 fokos sütőben 10 percig sütöm, akkor teszem rá a ribizliszemeket, arra a cukorral kevert diót és a tetejére a tészta másik felét.
További 20-25 percig sütöm, amíg a tészta teteje szép piros lesz.
A megsült tésztát a formából rácsra teszem, a sütőpapírt eltávolítva hagyom kihűlni.
A tetejét porcukorral megszórva tálalom.
Nyáron mindig teszek el pár doboz ribizlit, szeletelt őszi vagy sárgabarackot, magozott cseresznyét, magozott meggyet a fagyasztóba, így bármikor készülhet ez a sütemény. Előnye, ha marad belőle, akár készen is fagyasztható.