Pagoda karfiollal sok ötlet bátor nyúl konyhájából.
Különlegesen szép zöldség a pagodakarfiol. Aki még csak csodálta a piacon, de nem próbálta, szívből ajánlom. A brokkoli és karfiol keveréke, de annyira könnyű és finom, hogy köretként kiváló, levesként finom, főzelékként laktató. Nagyon finom és kipróbálásra feltétlenül ajánlott recept, kezdőknek is.
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg pagoda karfiol (tisztán mérve) levéllel, torzsával kb. 80 dkg.
2 dl tejszín vagy tejföl,
2 evőkanál keményítő vagy rizsliszt (most utóbbit használtam),
1 teáskanál ételízesítő vagy húsleveskocka,
1 teáskanál só, bors.
A pagodakarfiol keményebb, mint a rokona, ezért csodásan egyben marad. A rózsákat sóval és leveskockával ízesített vízben kb. 10-15 percig pároljuk. (Ahhoz, hogy a színe zöld maradjon, kevés szódabikarbónát tegyünk a főzővízbe.)
Ha köretként, egészben tálaljuk, a párolási időt követően vegyük ki a főzőléből, a leveshez kicsit tovább pároljuk.
Ha levesként, vagy főzelékként tálaljuk: a tejszínt keverjük el a rizsliszttel, majd a karfiol főzőlevéből vegyünk ki 3 merőkanállal, keverjük el és szűrőn átszűrve adjuk az ételhez.
A leveshez adjunk bruscettát, levesgyöngyöt.
Főzelékként is kiváló, akkor bármilyen húsételhez remek.
A legfinomabb rakott csirkemellhez is kiváló köret.