Bátor nyúl konyhája

Húsvéti tál összeállítás

2019. április 20. - Takács Gyuláné Erzsike

Húsvéti tálak. Szívsonkával, tarjával és az elmaradhatatlan mimóza salátával. Sok finomság a tavasz színeivel. Jó étvágyat kívánok!

husveti_tal_szivsonkaval_20190420.JPGhusveti_tal_tarjaval_20190420.JPGmimoza_salata_20190420.JPG

Hústorta, a szuper recept.

Hústorta, a tuti recept, bátor nyúl módra.

Saját recept, a siker garantált kezdőknek is. A tálalás kedvünk szerint lehet friss, tavaszi salátákkal, majonézes kukoricával, rizs vagy burgonyakörettel, főzelékkel. Mivel hidegen is tálalhatjuk, lehet hidegtál része,  szines köritésekkel, akár ünnepnapokra is.

A darált hús sokszínű felhasználására egy új recept. Amennyiben a húst helyettesítjük gombával vagy brokkolival, újabb finomságot kapunk és a nem húskedvelőknek is kedveskedünk.

Nem mellékes szempont, hogy sokkal könnyebb, mint a bő olajban sült társa!!

hustorta_20190411.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg darált hús (sertés, pulyka, csirke),

1 közepes hagyma, vagy 2 szál újhagyma, zöldjével együtt,

negyed paprika,

2 gerezd fokhagyma,

só, őrölt bors, majoránna,

1 teáskanál pirospaprika,

2 zsemle,

3 evőkanál liszt.

2 tojás,

2 evőkanál olaj,

2 evőkanál olaj a sütőtál kikenéséhez,

2 evőkanál zsemlemorzsa a sütőtál aljára.

 

Az apróra vágott hagymát 2 evőkanál olajon, vagy zsíron megdinszteljük, rátesszük a darált húst, fokhagymát, a kockázott paprikát és állandó keverés mellett fehéredésig lepirítjuk.

(kb. 5 percig). A tűzről levéve teáskanálnyi pirospaprikát teszünk rá.

Hozzáadjuk a fűszereket. A majoránna nagyon finom ízt ad az ételnek.

A zsemléket beáztatjuk, majd kinyomkodva tálba tesszük.

A húst összekeverjük 2 felvert tojással, a zsemlével és a hagymás keverékkel.

A húst olajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt, kerek, 28 cm átmérőjű, tűzálló tálba, sütőformába vagy tepsibe tesszük, tetejét szépen elsimítjuk.

200 fokos előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.

Pihentetés után tortaszerűen szeleteljük.

Könnyű, finom ételt kapunk.

 

Csirkemell kókuszbundában édesburgonyával.

Csirkemell kókuszbundában édesburgonyával.

Újat szeretők és kezdők figyelmébe ajánlom ezt a receptet.

Ez a könnyű és mégis különleges csirkemell gyorsan elkészül, változatos körettel tálalható.

Egy ötlet, hogy a régi, megszokott bundán is változtassunk.

csirkemell_kokuszbundaban_20190407.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg csirke mellfilé,

só,

10 dkg liszt,

2 nagyobb tojás,

10 dkg kókuszreszelék,

2 evőkanál olaj a tepsi kikenéséhez.

 

A körethez:

30 dkg édesburgonya,

70 dkg fehérburgonya,

só,

1 dl kókusztej,

csipetnyi őrölt szerecsendió,

3 dkg vaj.

 

 

A csirkemell filét felszeleteljük, és megsózzuk.

Lisztbe, felvert tojásba, majd a kókuszreszelékbe forgatjuk. Kicsit rá is lapíthatjuk.

Közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd a 2 evőkanál olajat elkenjük rajta.

A bundázott csirkemell szeleteket sorba a tepsibe rakjuk és a 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük.

Nem fedjük le, mert így szépen pirul.

25 perc múlva lapáttal megfordítjuk a szeleteket, újabb 30-35 perc után már kész is az omlós hús. Persze a sütőnktől is függ, de a színe mutatja, mikor lesz kész.

Tálalásig fedjük le alufóliával, ha a köret még nem készült el.

 

A körethez:

A burgonyákat megtisztítjuk és kockára vágva, enyhén sós vízben külön-külön megfőzzük. Az édesburgonya ugyanis hamarabb megpuhul.

Leöntjük róluk a vizet és a fehér burgonyából kb.30 dekányit adunk az édesburgonyához. Még melegen csipetnyi szerecsendiót szórunk rá. A kókusztejet folyamatosan adagolva áttörjük, így nagyon krémes állagú pürét kapunk.

 

A fehér burgonyát püré, vagy petrezselymes formában tálaljuk, mert esetleg nem mindenki szereti az édesburgonyát. Így mindenki kedvére készült az ebédünk.

 

 

Csirkecomb átmeneti kabátban.

Csirkecomb könnyű, tavaszi kabátban.

A nehéz bunda helyett készítsünk könnyű, finom kabátot ennek a csirkének, mert különlegesen finom, könnyű ebédet kapunk. Kedveztem mindenkinek, hisz a rizsliszt gluténmentes, a köretek is igazodtak bárki ízléséhez. Csirkemellből is tökéletes recept.

csirkecomb_atmeneti_kabatban.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

8 db csirke felső comb vagy 4 egész comb,

2 tojás,

1 pohár natúr joghurt,

3 púpozott evőkanál rizsliszt,

1 teáskanál bors, 1 teáskanál só, csipetnyi szerecsendió,

3 evőkanál liszt a hús forgatásához,

olaj a sütéshez.

A körethez:

50 dkg brokkoli, (a szárát el ne dobjuk, vágjuk apróra, a vastagabb részt hámozzuk és úgy daraboljuk, a csirke leveshez használjuk)

70 dkg tisztított burgonya,

5 dkg vaj.

Elkészítése:

A felső combokból a csontot kivesszük, a bőrét eltávolítjuk, azt levesbe használjuk. Könnyű levest kapunk így. Most csak felső combot használtam! A húst sózzuk, borsozzuk. A tojást kevés sóval felverjük, a fűszerekkel, joghurttal és a rizsliszttel elkeverjük.. A joghurttól és a rizsliszttől nagyon könnyű és finom lesz a hús. A combokat először lisztbe mártjuk, majd a kikevert masszába mártjuk.. Forró olajban kisütjük, egyik oldalát fedő alatt, fordítás után a lángot kissé mérsékeljük. Arra figyeljünk, hogy az olaj ellepje a húsokat! A megmaradt mártásba rakjunk a brokkoliból, így rántott köretünk is lesz.

Papírtörlőre szedjük, hogy semmi olaj ne maradjon rajta. Frissen különlegesen finom, de hidegen is fogyaszthatjuk salátával.

A körethez burgonya pürét, párolt brokkolit készítettem, de a burgonyához pár fej brokkolit is összekevertem, így még színesebb lett a tál.

A paradicsomra a tavasz hírnökét, medvehagymát vágtam oliva olajba keverve.

Majoránnás pulykamell masni tésztával.

Majoránnás pulykamell farfalle (masni) tésztával.

Nagyon könnyű, finom étel, jó választás kezdő háziasszonyoknak is. Csirkemellből vagy combból is készítheti, aki azt jobban kedveli.

majorannas_pulykamell_20190315.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg pulykamell filé,

1 közepes fej vöröshagyma,

só, őrölt tarka bors,

3 ág majoránna vagy 1 teáskanál szárított,

fél mokkáskanálnyi koma curry,

3 evőkanál olaj,


1 csomag durum farfalle (masni) tészta.


A pulykamell filét kockákra vágom.

A vöröshagymát megtisztítom, apróra vágom és az olajon megdinsztelem. (Ilyenkor szoktam sózni a hagymát, mert hamarabb szétesik.)

Ráteszem a húst és fehéredésig pirítom, frissen őrölt tarkaborsot és kevés koma curryport teszek rá, a tetejére rakom a majoránna ágakat és kevés forró vizet vagy levesalaplét adok hozzá. Mivel a kertünkben van majoránna, mindig teszek el fóliában kis csomagokban, az íze tökéletesen megmarad.

A húst puhára párolom kb. 30 percig.

Ezalatt a tésztát kifőzöm, a főzőlevéből kiveszek egy kis edénybe és a hús levét ezzel pótolom, ugyanis a keményítő kiváló a sűrítéshez. Ezt azért találtam ki, mert a tejszínt nem mindenki fogyaszthatja.

2 dl főzőtejszín 20%-os, aki úgy szeretné. A tejszínt elkeverem 1 evőkanál keményítővel vagy liszttel, majd a hús levéből teszek hozzá még 2 merőkanállal és simára összedolgozom, úgy öntöm a húsra. Pár perc alatt, már lassú tűzön, állandó keverés mellett összeforralom.

A pulyka mell filéhez durum tésztát adtam, ami nagyon egészséges.

 

Csupa vitamin tál magvas szűzérmével.

Csupa vitamin tál magvas szűzérmével.

Ez az étel annyi vitamint tartalmaz, hogy felsorolni is sok. Bármilyen más sülttel is kiváló.

Egy darab édesburgonya biztosítja a napi javasolt A-vitamin bevitel kétszeresét és a napi C-vitamin szükséglet egy harmadát. Gazdag B6 vitaminban, rostban, vasban és káliumban, nagyon kevés zsiradékot és nátriumot tartalmaz.

A cékla valóságos vitaminbomba, a téli hónapokban különösen ajánlott a fogyasztása.

Lila burgonya.A piacokon többféle lila burgonya is kapható. Mindegyikük Dél-Amerikából származik, és burgonya különlegességként termesztik őket. A lila burgonya gyorsabban megfő.

A körethez használtam még savanyú káposztát reszelt sárgarépával, ami szintén rengeteg vitamint tartalmazott. A hozzá készült szűzérméket pedig magvas morzsába forgattam, ami mandulát, napraforgó és tökmagot is tartalmazott.

vitamintal_magvas_szuzermevel_20190203.PNG

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg édesburgonya,

50 dkg lila burgonya,

2 közepes fej cékla,

20 dkg savanyú káposzta,

1 közepes sárgarépa (10-15 dkg)


60 dkg sertés szűzérme,

só, őrölt tarkabors,

4- 5 evőkanál liszt,

2 tojás,

magvas morzsa a panirozáshoz.

Az öntethez: 2 evőkanál olivaolaj, 1 evőkanál balzsamecet (most bio-t használtam), 1 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé, fél narancs leve.

Az édes és lila burgonyát hideg, sós vízben héjastól feltesszük főni, de mivel a lila burgonya hamarabb kész,azt külön kivesszük és hűlni hagyjuk.

A céklát külön főzzük, tisztítás után szeleteljük.

A savanyú káposztát felaprítjuk és a reszelt sárgarépával összekeverjük.

A szűzérméket szeletelés után sózzuk, borsozzuk, lisztbe, felvert tojásba és magos morzsába forgatjuk. Közepesen forró olajban sütjük, hogy a magok csak piruljanak.

Különösen finom ebéd.


Omlós libacombok kifliburgonyával.

Omlós libacombok kifliburgonyával és párolt káposztával.

Receptje az omlós kacsacombhoz hasonló, csak itt az alapfűszerek érvényesülnek. Libamellfiléből is remek recept. Most kisebb, kevésbé zsíros libacombot kaptam.

Hozzávalók:

személyenként 1-1 libacomb,

só, őrölt tarkabors, majoránna.

A körethez: 1 kg kifliburgonya

libacombok_kifliburgonyaval_es_parolt_kaposztaval_20190212.JPG

A combokat a csont mellett bemetszem, fűszerezem és bőrös felével lefelé tepsibe rakom, amibe 1 dl vizet öntöttem. Így lassabban párolódik a hús és omlósabb lesz.

200 fokra előmelegített sütőben, alufólia alatt sütöm 60 percig, majd megfordítom és a zsírjával megöntözöm. Újabb 30 percig sütöm, akkor teszem hozzá a héjában főtt, hámozott kifliburgonyát, amennyi a húsok mellé elfér. A többi burgonyát a tálon öntözzük meg a zsírral, de így együtt sütve finomabb.

Újabb 30 perc után fólia nélkül pirítjuk meg a húsokat. A párolt káposzta receptet már megtalálhatják a blogon.

Pulyka felsőcomb tepsiben sütve.

Pulyka felsőcomb tepsiben sütve, apróburgonyával.

 pulykasult_felsocomb20190208.JPG

A pulykát családunk bármelyik évszakban kedveli, bár sokan általában csak karácsonykor fogyasztják. A felső comb körete most apró burgonya volt, amit végül a sült mellé forgattam, így átvette a finom ízt. Tegyék ezzel is változatosabbá étrendjüket.

 

Hozzávalók 4 személyre:

1,1 kg pulyka felsőcomb filé,

1 evőkanál fűszerkeverék (só, bors, fél mokkáskanál pirospaprika, rozmaring, kakukkfű, gyömbér, majoránna, curry)

1 fej vöröshagyma,

4-6 gerezd fokhagyma,

2 evőkanál olaj,

2 evőkanál zsír a tepsi kikenéséhez.

 

A körethez:

80 dkg apró burgonya.

 

 

A pulyka felső combot a csont mellett és még 2 helyen bevágjuk, így a fűszerek jól átjárják és süléskor nem húzódik össze. A fűszerkeveréket 2 evőkanál olajjal elkeverjük egy tálban és a húsra kenjük. A bőre alá is tegyünk a fűszerből, így lesz még ízesebb a sült.

Zsírozott tepsibe fektetjük és alufóliával letakarva sütjük 60 percig, előmelegített sütőben 200 fokon.

 

Közben a vöröshagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk, majd a hús mellé tesszük. A fokhagymát hámozás nélkül tesszük a tepsibe, a sütés vége előtt kivesszük, és kinyomjuk a héjból. Nagyon különleges és egészséges így.

A hagymával és fokhagymával még fél órát sütjük a húst fólia alatt.

 

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd pár helyen félig bemetsszük. A hús köré rakjuk, a szaftjával meglocsoljuk és fólia nélkül együtt pirítjuk készre.

 

Nagyon omlós és finom lesz a sült és ízes a köret.

 

 

Pulyka felsőcomb tepsiben sütve, apróburgonyával.

Pulyka felsőcomb tepsiben sütve, apróburgonyával.

A pulykát családunk bármelyik évszakban kedveli, bár sokan általában csak karácsonykor fogyasztják. A felső comb körete most apró burgonya volt, amit végül a sült mellé forgattam, így átvette a finom ízt. Tegyék ezzel is változatosabbá étrendjüket.

pulykasult_felsocomb20190208.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

1,1 kg pulyka felsőcomb filé,

1 evőkanál fűszerkeverék (só, bors, fél mokkáskanál pirospaprika, rozmaring, kakukkfű, gyömbér, majoránna, curry)

1 fej vöröshagyma,

4-6 gerezd fokhagyma,

2 evőkanál olaj,

2 evőkanál zsír a tepsi kikenéséhez.

 

A körethez:

80 dkg apró burgonya.

 

A pulyka felső combot a csont mellett és még 2 helyen bevágjuk, így a fűszerek jól átjárják és süléskor nem húzódik össze. A fűszerkeveréket 2 evőkanál olajjal elkeverjük egy tálban és a húsra kenjük. A bőre alá is tegyünk a fűszerből, így lesz még ízesebb a sült.

Zsírozott tepsibe fektetjük és alufóliával letakarva sütjük 60 percig, előmelegített sütőben 200 fokon.

Közben a vöröshagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk, majd a hús mellé tesszük. A fokhagymát hámozás nélkül tesszük a tepsibe, a sütés vége előtt kivesszük, és kinyomjuk a héjból. Nagyon különleges és egészséges így.

A hagymával és fokhagymával még fél órát sütjük a húst fólia alatt.

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd pár helyen félig bemetsszük. A hús köré rakjuk, a szaftjával meglocsoljuk és fólia nélkül együtt pirítjuk készre.

Nagyon omlós és finom lesz a sült és ízes a köret.

 

 

Pácba került csirkemell.

Pácba került csirkemell.

Ez szó szerint értendő, ugyanis finom, omlós csirkemell készülhet így ebédre. Bár ma hallottam, hogy a csirkemellet száraznak mondta valaki, de a recept cáfolja ezt a véleményt. Könnyebben elkészíthető mint a rántott hús és nagyon ízletes. Körete is finom, a receptben megtalálható.

pacba_kerult_csirkemell.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

2 egész csirkemell filé, (1 kg)

2 evőkanál olivaolaj, vagy finomabb étolaj,

1 evőkanál dijoni mustár,

1 evőkanál méz,

3-4 gerezd zúzott fokhagyma,

só, őrölt bors ízlés szerint,

fél teáskanálnyi pirospaprika,

2-3 evőkanál majonéz vagy tejföl (most tejfölt használtam),

2 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítés:

Készítsük el a pácot: keverjük össze a mustárt az olajjal, a zúzott fokhagymával, a folyékony mézzel és a tejföllel vagy majonézzel. Sózzuk és fűszerezzük majd keverjük ismét át.

Mossuk meg a csirkemell filét, szárítsuk meg papírtörlővel, majd vágjuk fel vékony szeletekre.

Tipp: 8 szép, nagyobb szeletet kapunk, ennyi fér a tepsibe, a háromszög alakú véget, a vékonyabb alsó részt felaprítjuk, felhasználjuk raguhoz, vagy levesbe.

Takarjuk le fóliával, kissé klopfoljuk ki, majd tegyük egy mélyebb tálba úgy, hogy rétegenként kenjük meg a páccal, majd öntsük rá a maradék pácot.

Hagyjuk állni benne 1-2 óra hosszát.

Addig a köretet elkészítjük, ami most zelleres burgonyapüré volt. A burgonyát és a zellert meghámozzuk, egyforma darabokra vágjuk és sós vízben megfőzzük. A levét leszűrjük és 5 dkg vajjal jól átkeverjük. (70 dkg burgonya és 30 dkg zeller volt az arány.)

Sütőpapírral bélelt tepsibe, amit zsemlemorzsával megszórtunk, belerakjuk a bepácolt csirkemell szeleteket, elsimítjuk rajta a pácot, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percet, vagy amíg szép aranybarnára sül.


Sajtos csiga.

Sajtos csiga.

Finom sajtokat kaptam fiaméktól, olasz grana padanót, mozzarellát. Otthon is volt 2-3 -féle, ezért találtam ki ezt a gyors és egyszerű süteményt. Pár nap múlva is finom, ha marad belőle.

Egy kiadós leves után is fogyaszthatjuk, mert laktató.

sajtos_csiga_leveles_tesztabol_20181230.JPG

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta,

A töltelékhez:

10 dkg tejszínes tömlős krémsajt, (lehet natúr is)

10 dkg grana padanó sajt reszelt, (különlegesen finom)

vagy 15 dkg trappista, vagy lehet fele füstölt sajt is,

5 dkg vaj vagy margarin,

1-2 evőkanál tejföl,

1 mokkáskanál pirospaprika,

só, bors ízlés szerint.

A tetejére:

1 db felvert tojás.

 

A csomagoláson leírtak szerint a tésztát felengedjük és a papírból kitekerjük.

A vajat, a sajtokat jól kikeverjük, ha szükséges 1-2 evőkanál tejföllel lazítjuk, hogy kenhető krémet kapjunk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, pici borsot és ízlés szerint sót, figyelve arra, hogy milyen sajtot használunk.

A krémet a tésztalapra kenjük, a szélesebb oldaláról feltekerjük, mint a bejglit.

Pizzavágóval, vagy vízbe mártott éles késsel ujjnyi szeletekre vágjuk. (24 szelet lett belőle.)

Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe rakjuk, a tetejét és oldalát a felvert tojással megkenjük.

200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 10 perc múlva mérsékeljük a meleget 170 fokra és szép aranybarnára sütjük. 22-25 perc alatt kész, de mindenki a saját sütőjét ismeri, ahhoz igazodjon.

Kiváló borkorcsolya, vendégvárásra is ajánlom, mert hamar elkészül.

 

Zöldségek sonkás tésztaalagútban.

Zöldségek sonkás tésztaalagútban.

Melegen és hidegen egyaránt finom, önálló ételként vagy sültekhez köretként jó választás. Nagyon praktikus recept. Elkészítése egyszerű, ebédre vagy vacsorára is tálalhatjuk. Sonka nélküli változatban is készíthető, akkor reszelt sajtot, szezámmagos zabkorpát vagy zsemlemorzsát javasolok a tésztára.

zoldsegek_teszta_alagutban_20190112.JPG

Hozzávalók 4-5 személyre:

1 csomag leveles tészta,

6 nagy szeletes sonka (pápai vagy hasonló)

40 dkg zöldborsó és bébirépa konzerv (nettó 26 dkg),

1 kis doboz kukorica konzerv,

30 dkg gomba, (8-9 nagyobb fej)

kis fej vöröshagyma,

fél paprika,

fél csokor petrezselyemzöld,

só, bors,

2 evőkanál olaj,

A tészta kenéséhez 1 felvert tojás.


A leveles tésztát a hűtőből kivesszük, a csomagoláson leírtak szerint kiengedjük.

Ezalatt a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük.

(A szárát apróra vágva félretesszük még 1 gombafejet hozzáadva finom levest készítünk belőle.)

A vöröshagymát tisztítás után apró kockára vágjuk és a felhevített olajon a szintén aprózott paprikával megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk, majd rátesszük a gombát. Addig pároljuk fedő nélkül, míg a levét elfövi. Legvégül adjuk hozzá a petrezselyemzöldet. Hagyjuk kihűlni.

A tésztát kitekerjük, a 3-3 sonkaszeletet keresztben ráfektetjük, így a két sonkaszelet középen fedi egymást, az üresen maradt kb. 10 cm-es tésztacsíkot levágjuk, ez lesz a teteje.

A sonka közepére a gomba, rá balra zöldborsó, középre répa majd kukorica következik. A tésztát összezárjuk és a tetejét a félretett tésztacsíkkal lezárjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, a tésztát felvert tojással megkenjük.

200 fokra előmelegített sütőben sütjük 25-30 percig, a hőfokot 10 perc után 180 fokra mérsékeljük.

Szép aranybarnára sütjük, a sütőből kivéve állni hagyjuk, így könnyebben szeletelhető.


Könnyed fánkok.

Könnyed fánkok gyorsan.

Nagyon gyorsan elkészíthető finomság. Különböző méretűekre szaggattam, barack és meggylekvárral, valamint csokoládéval leöntve és díszítve tettem tányérra, de a kisebbekből kettévágva még isteni gyömbérlekvárral is megkóstoltuk.

Eddig nehezen álltam neki a fánk készítésének, de ez nagyon finom lett, köszönet az ötletért a Dorn-Schwarz párnak.

konnyed_fank_20190119.JPG

Hozzávalók:

30 dkg liszt,

1 tojás,

1 kis pohár tejföl,

3 evőkanál porcukor,

fél csomag sütőpor,

1 teáskanál rumaroma,
fél citrom reszelt héja,

csipet só.
olaj a sütéshez. 

Tetejére csokoládémáz, szines dekorcukor, mellé barack, meggy, vagy más finom lekvár kerül.

 

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és lisztbe mártott formával szaggatjuk.

Közepesen forró olajba tesszük, pár perc múlva megfordítjuk, mindkét oldala aranybarna legyen, de meg ne égjen. Papírtörlőre szedjük.

Kedvünk szerint csak lekvárral tálaljuk, vagy csokoládémázat készítünk, beleforgatjuk, megszórjuk színes cukorral.

Oldalas egészben sütve, almaszeletekkel

Oldalas egészben sütve, almaszeletekkel.

Nagyon szép oldalast vásároltunk, ahogy a képen is látható, így azonnal tudtam, ezt egészben fogom megsütni. Csont nem, porc is alig volt benne, alul is tiszta hús volt. Gyönyörűen lehetett szeletelni. Jól illik hozzá az alma is, készítsék el bátran ezt a pompás ebédet.

oldalas_egeszben_sutve20190116.PNGoldalas_egeszben_szeleteles_utan20190116.PNG

Hozzávalók 4 személyre:

1,2 kg sertésoldalas egyben,

fűszerkeverék amit magam állítottam össze: só, őrölt bors vagy tarkabors, 1 mokkáskanál majoránna, 1 mokkáskanál pirospaprika, fél-fél mokkáskanál kakukkfű, rozmaring, gyömbérpor, fokhagymapor (vagy 3 gerezd zúzott fokhagyma), csipetnyi currypor.

3 evőkanál olivaolaj vagy étolaj,

3 alma,

1 nagy fej vöröhagyma,

2 evőkanál zsír a tepsi kikenéséhez


A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra, míg a húst előkészítjük.

A nagyobb méretű tepsit kizsírozzuk vagy olajozzuk.

A sertésoldalast megmossuk, papírtörlővel áttöröljük és ferdén bekockázzuk a felületét. Az alját is bemetszettem pár helyen, mert így a fűszerek íze jobban átjárja.

Először az oldalas alját kenjük meg a fűszerkeverékkel, majd a tepsi közepére helyezzük és a tetején, oldalán elosztjuk az olajban elkevert fűszerkeveréket úgy, hogy a résekbe is jusson.

A fűszeres íz így teljesen átjárja a húst.

Az almákat megmossuk, negyedeljük, a magházát kivesszük és a hús köré rakjuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk és négy részre vágva a tepsi sarkaiba helyezzük. (Nagyon finom ízú szaftot kapunk ha sütés után összetörjük.)

A tepsit alufóliával letakarjuk, 1 óra múlva a húst a levével meglocsoljuk, még további 30 percig sütjük fólia alatt. Ezt követően, ha szükséges, 1 deciliter forró vízet öntünk alá. Vigyázzunk a hús kenegetésénél, hogy az almákat ne törjük össze.

Fólia nélkül 25-30 percig sütjük 180 fokon, közben ellenőrizzük a hús pirulását, mert az mindenkinek a sütőjétől is függ.

Tálra tesszük a kész oldalast, kicsit pihentetjük, mellé rakjuk az almaszeleteket.

 

Pulykaszelet finom mártással.

Pulykaszelet finom fűszeres mártásban.

A pulyka legkevésbé száraz része a medalion. Ha az üzletekben rátalálnak, feltétlenül készítsék el ezt a receptet. Finom, fűszeres mártással készült. Saját recept.

pulykaszelet_finom_martassal.JPG

Hozzávalók: 4 adag

1 kg pulykamedalion (9 szelet),

 

2 nagyobb fej vöröshagyma,

fél-fél tv paprika és kápia paprika, (most kevés zöld, enyhén csípős paprika is került bele)

só, bors, ízlés szerint,

fűszerek: rozmaring, bazsalikom, gyömbér, lestyán, kurkuma, (teatojásba téve)

1 teáskanál őrölt pirospaprika,

2 dl tejszín,

2 evőkanál keményítő, vagy liszt,

1 dl olaj vagy 2 evőkanál zsír.

 

A vöröshagymát megtisztítjuk, félbevágjuk és felkarikázzuk. A forró zsíron vagy olajon dinszteljük. (Én ekkor adom hozzá a sót, mert hamarabb puhul.) Kb. 5 perc múlva rátesszük a paprikákat, azzal is dinszteljük, majd őrölt pirospaprikával megszórjuk.

Átkeverjük és azonnal ráöntünk 2 dl hideg vizet, így a hagyma gyorsan szétesik.

 

A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, a már forrásban lévő szafthoz adjuk, beletesszük a teatojásba zárt fűszereket, amik így az ízüket átadják, de a végén könnyen eltávolítható.

(Külön van egy teatojás, amit kizárólag a fűszerekhez használok, nagyon praktikus, mert így szebb, krémesebb lesz a mártás, nem lesznek benne a fűszerdarabok.)

Időnként óvatosan keverve vagy rázogatva megpároljuk a szeleteket, majd tálra szedjük.

 

A tejszínt a keményítővel, vagy liszttel elkeverjük, a szafthoz adjuk és együtt átturmixoljuk.

 

Szűrőn vagy szitán átszűrjük, így kapjuk meg a képen is látható selymes állagot.

 

Most orsótésztával tálaltam.

 

Fenséges, sokfűszeres burgonya két változatban.

Fenséges sokfűszeres burgonya két változatban.

Új recept a szakácsok és a főzni szeretők konyhájába. Nagy kár, hogy az illatokat még nem lehet átküldeni, mert ez valóban fenséges. Ez a két verzió segít, hogy bárki örömmel fogyassza, legyen akár könnyebb ételt szerető, vagy húsimádó.

fenseges_burgonya1_20190108.JPG

Hozzávalók 3-4 személyre:

Sokfűszeres burgonya:

1,2 kg burgonya,

1 teáskanál só,

1-1 mokkáskanál lestyán, oregánó, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring. (A fűszereket is variálhatjuk ízlés szerint, nekünk így ízlett a legjobban)

3 evőkanál olaj.

 

10-15 dkg krémfehér sajt (piacon vásárolt, finoman sózott, könnyű sajtot kaptam)

 

15 dkg húsos kolozsvári szalonna, sonka vagy tarja kedvünk szerint,

1 fehér tv paprika,

fél kápia paprika,

1 nagy fej vöröshagyma,

2 evőkanál zsemlemorzsa,

1 evőkanál zsír.

 

A burgonyát meghámozzuk és felkarikázzuk. Egy tálban a fűszerekkel, az olajjal és a sóval összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.

Előmelegített sütőben 200 fokon egy és negyed órát sütjük, közben egyszer átforgatjuk, hogy mindenütt egyformán puha legyen.

 

A szalonnát vagy sonkát, tarját felszeleteljük, a zsíron átsütjük. Tányérra kiszedjük, utána kerül bele a csíkokra vagy szeletekre vágott paprika. A vöröshagymát tisztítás után fél centiméter vastagra vágjuk, a zsemlemorzsában megforgatjuk és a paprika után a serpenyőben megsütjük. Mivel a szalonna sós, a zöldségeket külön nem sóztam.

 

Egyík változatban krémfehér sajtdarabokkal szórtam, másik változata a szalonnás, zöldséges verzió.

 

Mind a kettő finom, kipróbálásra feltétlenül javaslom.

 

Lencsefőzelék csabai karajjal és füstölt tarjával.

Lencsefőzelék, ahogy bátor nyúl készítette.

Jöhet hozzánk a szerencse, készen várja már a lencse. Ezt mondják szilveszterkor, hogy az apró lencseszemek gazdagságot hozzanak a régi hiedelmek szerint.

Csabai karaj és füstölt tarja vagy comb hozzá a feltét.

lencsefozelek_csabai_karajjal_es_fustolt_tarjaval.JPG

A csabai karaj receptje a blogon már megtalálható.

https://batornyul.blog.hu/2017/12/21/csabai_karaj_664


Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg nagyszemű lencse,

1 babérlevél,

30 dkg füstölt comb,

15 dkg füstölt tarja,

pici tarkabors,

3 gerezd fokhagyma,

1 dl tejszín,

1 evőkanál étkezési keményítő vagy liszt.


A füstölt sertéshúst hideg vízben megfőzzük, a lében hagyjuk kihűlni.

A levét használjuk majd a lencséhez.

A húst hidegen felszeleteljük, ez a lencséhez az egyik feltét.

A lencsét előző este beáztatjuk hideg vízbe, másnap ezt a levet leöntjük, a tarja főzővizéből egy litert adunk a lencséhez és a babérlevéllel, fokhagymával lassú tűzön főzzük készre.

Semmilyen más ízesítésre nincs szükség, mert a füstölt hús leve elég sós.

A tejszínt összekeverjük a keményítővel, adunk hozzá pár kanál főzőlét, majd a főzelékhez adjuk és pár perc alatt összeforraljuk.

Nagyon finom, ünnepi ebéd készült.

 

Bécsi burgonyasaláta, ahogy bátor nyúl konyhájában készült

Bécsi burgonyasaláta, ahogy bátor nyúl konyhájában készült.

Vendégvárásra kiváló, mert előző nap elkészítve az ízek nagyon jól összeérnek.

Kicsit eltér az egyszerű burgonyasalátától, ezért is érdemes kipróbálni.

becsi_burgonyasalata_20181230.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg kifliburgonya,

15 dkg salottahagyma, (vagy lilahagyma),

1 evőkanál olivaolaj,

1 evőkanál mézes almaecet,

fél evőkanál dijoni mustár,

1 evőkanál citromlé,

só 1 teáskanálnyi, bors ízlés szerint,

fél liter forró víz, vagy levesalaplé.

 

A kifliburgonyát héjastól hideg, sós vízben feltesszük főni. Azért ezt a fajtát ajánlom, mert nem megy szét a főzést követően a szeleteléskor.

A hagymát meghámozzuk, felkarikázzuk, meghintjük sóval, összekeverjük és állni hagyjuk.

Elkészítjük a levet: összekeverjük az olajat, ecetet, mustárt, citromlét és felöntjük fél liter forró vízzel, alaposan átkeverjük.

Amikor a burgonya megfőtt, még langyosan meghámozzuk.

A megfelelő tál aljára merünk 3 evőkanál levet, rákarikázunk egy sor burgonyát, rászórunk hagymakarikákat, ismét pár kanál lével meglocsoljuk, a rétegezést addig folytatjuk, míg az alapanyagok elfogynak.

Azért fontos, hogy a burgonya meleg legyen, mert így jól megszívja magát a finom ízekkel.

Tetejére frissen őrölt borsot reszelünk, majd folpackkal letakarva hideg helyre tesszük.

Jó tanács: ha a hűtőben tároljuk, a tálalás előtt legalább egy órával vegyük elő, hogy az olaj ne csapódjon ki. Óvatosan keverjük át és tálaljuk.

Sertésszűz korongok édesburgonya talpon.

Sertésszűz korongok édesburgonya talpon. 
Omlós, puha sertésszűz falatokat kapunk ezzel a módszerrel elkészítve. A körete, az édesburgonya is most bőven kapható, így együtt egy nagyon finom ebéd készült.

sertesszuz_korongok_edesburgonyaval.JPG

Hozzávalók: 4 személyre

80 dkg sertés szűzpecsenye,

30 dkg bacon (16 szelet)

2-2 evőkanál olaj.

60 dkg édesburgonya.

 

A sertés szüzet a szalonna szélességének megfelelő méretű darabokra (3-4 cm) vágjuk, ebből a mennyiségből 16 db lett.

A páchoz: 2 evőkanál olaj, 2 teáskanál só, őrölt tarkabors, 1-1 teáskanál pirospaprika, fokhagyma és metélőhagyma, csipetnyi szerecsendió. Alaposan összekeverjük és bedörzsöljük vele a szeleteket.

Legalább egy óra hosszat hagyjuk állni a pácban.


Addig a körethez megtisztítjuk a 60 dkg édesburgonyát, egy-másfél centi vastagságúra vágjuk és megfőzzük. (Főzőlevét egy zellerkrém leveshez használtam fel.)


A húst a pácból kiemelve, egyenként betekerjük a korongokat a baconbe. A szalonna csík végénél fogvájóval megtűzzük.
A hústekercseket forró olajban elősütjük 2-2 percig, így egy kérget sütünk rá, ami a hús nedvességét fogja megtartani.
Ezt követően egy kiolajozott tepsibe, sorba lerak
juk és előmelegített sütőben még 30 percig sütjük 180 fokon. Félidőben a korongokat átfordítjuk.

Tálalásig letakarjuk alufóliával és tálalás előtt eltávolítjuk belőle a fogvájókat.

A burgonyát pürésíthetjük is.

Szédült pulyka

Szédült pulyka.

Mesés finom eledel, megosztom, hogy ne csak karácsonykor együnk pulykát.

A mentához ment a pulyka, illatától elszédült, barna sörös hagymaágyon azon nyomban elterült.

Nagyon különlegesen finom, omlós lesz a pulyka a sörtől és a fűszerektől. Az is előny, hogy egyszerű az elkészítése.

Kezdő háziasszonyoknak is szívből ajánlom, a siker garantált.

szedult_pulyka_20181130.JPG

Hozzávalók: 4 személyre

1 kg pulyka felsőcomb filé,

2 nagyobb fej vöröshagyma,

1 teáskanál majoránna,

2 ág menta + a diszítéshez,

2 babérlevél,

3 dl barna sör,

1 kisebb narancs vékonyra szelt héja,

só ízlés szerint,

tarka bors frissen őrölt,

fél dl olaj,

2 evőkanál keményítő.

 

Elkészítés:

A húst sózzuk, borsot őrölünk rá, majoránnával megszórjuk.

A vöröshagymát felszeleteljük fél karikákra és az olajjal kikent tepsibe rakjuk.

A húst a hagymára helyezzük, rátesszük a menta ágakat, a babérlevelet, a narancs héját is köré rakjuk, végül a barna sörrel leöntjük.

 

Alufóliával lefedjük, a sütőt 200 fokra állítjuk, így sütjük 45 percig.

A húst megfordítjuk, de a fóliát rajta hagyjuk, és még további 30 percig sütjük.

A fóliát eltávolítjuk, a hús tetejét kicsit megpirítjuk.

A kész szeleteket tálra szedjük.

A babérlevelet, mentát, narancshéjat eltávolítjuk.

A szaftot, a sörös hagymát 2 evőkanál keményítővel átturmixoljuk, pár perc alatt összeforraljuk. A mártásunk kellemesen pikáns, különleges lesz.

Már a sütés felénél érezni fogjuk a fűszerek illatát, a hús pedig finom, omlós lesz.

A körete most párolt kelbimbó és quinoa volt, de a bulgurt vagy rízst is ajánlom köretként.