Bátor nyúl konyhája

Vajon sült zöldségek és fűszeres burgonya.

2018. július 18. - Takács Gyuláné Erzsike

Vajon sült zöldség és fűszeres burgonya, azaz zöldségnapra készült ebéd.

Amikor húsmentes ebédre vágyunk, ez a recept tökéletes. Remek köret sültek mellé, így a család férfitagjaira is gondolunk. Más zöldséggel is készíthetjük ízlésünk szerint. A burgonya óriási előnye, hogy kevés zsiradékkal, sütőben készül, így egészségesebb a bő olajban sütött társainál, az illatos fűszerektől pedig nagyon finom,

sult_zoldseg_es_fuszeres_burgonya.JPG

Hozzávalók 2 személyre:

2 közepes sárgarépa,

fél kis fej kelkáposzta (25-30 dkg), vagy cukkini, karfiol, brokkoli is lehet

negyed kaliforniai paprika piros,

negyed fehér paprika,

1 fej lilahagyma ,

2 nagyobb gerezd fokhagyma,

só, őrölt bors (tarka borsot használtam), majoránna,

1-2 cm gyömbérdarab reszelve vagy fél teáskanál gyömbérpor,

5 dkg vaj.


Először a kelkáposztát felcsíkozzuk, forrásban lévő, sós vízben 3 percig blansírozzuk, majd azonnal hideg vízbe tesszük. Így sokkal könnyebben emészthető.

A sárgarépát csíkokra szeljük, a hagymát félbevágjuk és felkarikázzuk. A paprikát és a fokhagymát apróra vágjuk. A gyömbért megreszeljük.

Ha a kelkáposzta helyett cukkinit használunk, azt csak megmossuk, a két végét levágjuk (nem hámozzuk, mert oda a vitamin) és fél centis karikákra vágjuk.

A vajat serpenyőben felforrósítjuk, először a sárgarépát 2-3 percig keverjük, majd a többi alapanyagot is hozzáadjuk, fűszerezzük és kb 15 perc alatt készre pároljuk.

Fűszeres burgonya 3-4 adag

1 kg burgonya (Olyan finom, hogy kevesebbet ne készítsünk.)

1-1 mokkáskanál lestyán, oregánó, zsálya, bazsalikom, rozmaring.

3 evőkanál olaj.

A krumplit meghámozzuk és felkarikázzuk. Egy tálban a fűszerekkel, az olajjal és a sóval összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A fűszerek nemcsak finom illatot, hanem pompás ízt is adnak a burgonyának. (Tettem mellé még 3 gerezd fokhagymát is, mert szeretem.)

Előmelegített sütőben 200 fokon egy és negyed órát sütjük, közben egyszer átforgatjuk, hogy mindenütt egyformán puha legyen.


Brownie, amit mindenki szeret.

Brownie, amit mindenki szeret.

Nagyon finom és kiadós sütemény, sokféle recept alapján készítik, de nekünk így lett a legfinomabb.

Különösen, mert az unokám, Laura kérte és együtt készítettük.

brownie.JPG

Hozzávalók:

1 bögre (2 dl) víz,

4 evőkanál keserű kakaópor

1 bögre finomliszt 25 dkg

1 bögre kristálycukor 20 dkg,

1 evőkanál szódabikarbóna,

1 dl natúr joghurt,

1 csomag vaníliás cukor,

2 tojás,

22 dkg margarin,

A tetejére:

10-15 dkg étcsoki,

3 evőkanál víz,

3 dkg margarin (ami a tésztából kimaradt)

3 evőkanál porcukor,

jó maréknyi durvára vágott dió,

ehető dekorgyöngy.

 

Elkészítés:

A vizet egy kisebb lábasba öntjük, a margarint és a kakaót hozzáadjuk, kevergetve fölforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk. A lisztet a cukorral és a szódabikarbónával összeforgatjuk, az előzőekhez keverjük. Ezután kerül bele a joghurt, a tojás és a vaníliás cukor.

Alaposan keverjük ki, hogy minél levegősebb, könnyebb legyen a tészta.

Egy közepes, 30x25 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, a tésztát beleöntjük, és eloszlatjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon, légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 22-25 percig sütjük.

A tészta tetejére valókat a dió kivételével megmelegítjük. Ezt a masszát egyenletesen a kisült, még meleg tészta tetejére kenjük, rászórjuk a diót és a dekorgyöngyöt. Csak akkor szeleteljük föl, vízbe mártott késsel, amikor ez a bevonat megszilárdult rajta.

 

Rejtett csirkefalatok zöldségekkel és sajttal.

Rejtett csirkefalatok zöldségekkel és sajttal.

Remek recept, hogyan szerettessük meg a gyerekkel, családdal a zöldségeket is. Kevesebb hússal maradékmentő recept is lehet. Bárki ízlése szerint variálhatja.

rejtett_csirkefalatok.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg csirke, pulyka, vagy sertés apró hús,

20 dkg hámozott, nyers burgonya,

10 dkg sárgarépa,

20 dkg cukkini,

kaliforniai paprika,

1 tojás,

3 evőkanál zabpehelyliszt (vagy finomliszt)

1 fél fej vöröshagyma vagy lilahagyma,

1 teáskanál só, ízlés szerint bors, majoránna, fél teáskanál paprika,

2 gerezd fokhagyma,

fél csokor petrezselyemzöld,

5 dkg reszelt sajt.

5 szelet sajt (gouda vagy ennek megfelelő reszelt sajt)

fél csomag bacon a tetejére,

2 evőkanál olaj és 3 evőkanál zsemlemorzsa a teepsibe.

3 evőkanál olaj a hús sütéséhez.

Az apróra vágott húst sózzuk, borsozzuk, majd a felhevített olajon fehéredésig sütjük. Rátesszük az apróra vágott hagymát és még 5-6 percig együtt pirítjuk.

A cukkinit, a hámozott burgonyát, a sárgarépát az almareszelőn megreszeljük, belekeverjük a tojást, zsemlemorzsát, apróra vágott petrezselymet, reszelt füstölt sajtot, (de más sajt is jó), majd fűszerezzük.

A kiolajozott és zsemlemorzsával megszórt tepsibe lerakjuk a zöldségeket, rá a húskockákat, végül a szeletelt vagy reszelt sajtot. Erre kerül a bacon, amit, most félbevágtam, mert így nagyon szépen szeletelhető majd a kocka.

Előmelegített sütőben 180 fokon sütőben 50 percig sütjük, amíg a szalonna is szép piros lesz.

Természetesen mindenkinek a sütőjétől is függ, mikor lesz szép aranybarna az étel.

Hidegen is kiváló.

 

Sertésérmék fehérboros sárgabarack mártással.

Sertésérmék fehérboros sárgabarack mártással.

Vitaminokban gazdag és rendkívül finom gyümölcs a sárgabarack, fogyasszunk belőle bőven. Remek kísérője a sülteknek. Mostanában nagy kincs, különösen ha a saját kertünkben terem. Ez a recept bármilyen alkalomra, ünnepi ebédnek is kiváló.

sertesermek_feherboros_sargabarack_martassal.JPG

Hozzávalók: 2-4 adag

50 dkg sertésszűz (4 adagosnál még 4 szelet karaj vagy csirkemell filé)

só, tarka bors ízlés szerint,

2 gerezd fokhagyma,

2-3 szál kakukkfű, (szárítottból fél mokkáskanálnyi),

4 evőkanál kukoricaliszt (vagy finomliszt),

3-4 evőkanál olaj a hús sütéséhez.

50 dkg sárgabarack, (télen befőtt is lehet)

3 evőkanál cukor,

1 dl fehérbor,

fél citrom leve,

1 + 1 dl víz, vagy befőttlé,

1 evőkanál keményítő.

A húst szeletekre vágjuk, és kicsit kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk, kicsit pihentetjük, majd kukoricalisztbe forgatjuk. A forró olajon mindkét oldalt átsütjük 3-4 perc alatt. (Ha karajt is készítünk hosszabb sütési időt számoljunk.)

Amikor minden szelet kész, a visszamaradt olajba tesszük a félbevágott fokhagymát és kakukkfüvet, átforgatjuk párszor, amíg a fűszerek illatát megérezzük. (kb. 1 perc) Ráöntünk 1 dl vizet, vagy húsalaplét és a hússzeleteket visszarakjuk a lábasba. Kisebb lángon puhítjuk, óvatosan forgassuk, hogy a liszt ne kapjon le. Sűrűbb szaftot kell kapnunk, de ha szükséges, még kevés vizet adjunk hozzá.

A sárgabarackot megmossuk, félbe vagy negyedekbe vágjuk, és magját eltávolítjuk. Lábasban a cukrot karamellizáljuk, 1 dl vízzel és a borral felöntjük, majd a barackokat belerakjuk. A citromlét is hozzáadjuk, így marad szép sárga a barack. 4-5 perc múlva felforr. Pár kanál barack főzőlével a vízzel elkevert keményítőt simára dolgozzuk és a barackokra öntjük. Már csak összeforrósítjuk és elzárjuk a gázt. Különlegesen finom mártást kapunk.

Jázmin rizzsel tálaljuk. Őszibarackkal is próbálják ki.

Különleges bundában sült csirkecomb.

Különleges bundában sült csirkecomb.

Igazi falusi csirkecombokat kaptam a piacon, amit ezzel a recepttel elkészítve kiváló ebéd készült. A bundája eltér a megszokottól, ez adja a különlegességét. Ünnepre is alkalmas.

kulonleges_bundaban_sult_csirkecomb.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

8 db csirke felső comb vagy 4 egész comb,

2 tojás,

2 dl tejszín,

30 dkg liszt,

2 teáskanál bors,

3 teáskanál só,

3 teáskanál fokhagymapor,

1 teáskanál pirospaprika,

olaj a sütéshez.

Elkészítése:

A csirkecombokat kettévágjuk, a felső combokból a csontot kivesszük, azt majd levesbe használjuk. Sózzuk, borsozzuk a bőre alatt is. Aki nem szereti, a bőrt is vegye le és szintén a leveshez használja fel. Mivel most nagy combokat kaptam, néhányat feleztem is.

A liszthez keverjük a pirospaprikát, fokhagymaport, és még kevés borsot.

A tojást felverjük, a tejszínnel elkeverjük.. A tejszíntől nagyon könnyű és finom lesz a hús.

A combokat először tojásba, majd a fűszeres lisztbe mártjuk. Forró olajban kisütjük, egyik oldalát fedő alatt, fordítás után a lángot kissé mérsékeljük. Arra figyeljünk, hogy az olaj ellepje a húsokat!

Papírtörlőre szedjük, hogy semmi olaj ne maradjon rajta. Frissen különlegesen finom, de hidegen is fogyaszthatjuk salátával.

Petrezselymes újburgonya volt a körete, de más körettel is nagyon finom.


Dán húsgolyók currys mártásban.

Dán húsgolyók currys mártásban.

A fiam tavaly Dániából hozta azt a fűszerkeveréket, amivel készítettem a receptet. Nem csak azért szeretem ezt az ételt, mert finom, hanem azért is, mert gyorsan elkészül. Amíg megfő a húsgombóc, elkészül a rizsköret is. Könnyű, finom gombócok, ízlés szerint más fűszerkeverékkel is készíthetjük, a lényeg, hogy nem zsírban vagy olajban sütjük.

dan_husgolyok_currys_martassal.JPG

Hozzávalók: 4 adag

50 dkg darált hús, (most pulykából készült)

1 db tojás,

1 pici fej reszelt vöröshagyma,

3 evőkanál liszt, (zabpehelylisztet használtam),

1 teáskanál fűszerkeverék, tartalma: só, őrölt bors, hagyma, fokhagyma, gyömbér, koriander, zeller, pirospaprika, kömény, cayenne bors,

2 evőkanál olaj,

1 teáskanál currypor,

2 evőkanál liszt.

 

A körethez:

25 dkg jázminrizs,

1 evőkanál olaj, vagy vaj,

 

Elkészítés:

A húst összegyúrjuk a hozzávalókkal, és vizes kézzel diónyi nagyságú gombócokat formázunk belőle.

Annyi enyhén sós, ételízesítős, forrásban lévő vízbe tesszük, amennyi éppen ellepi.

A lábast lefedjük és a gombócokat15-20 percig főzzük.

Egy kisebb lábasban felmelegítjük az olajat, beletesszük a lisztet, átforgatjuk, majd a curryport is hozzáadjuk.

A tűzről levéve a gombóc főzőlevéből kiveszünk pár merőkanállal, jól kikeverjük, hogy mártás sűrűségű legyen. A gombócokra öntjük, de már csak pár percig forraljuk együtt.

 

A rizst a szokásos módon elkészítjük. (Én olajon megfuttatom, kétszeres mennyiségű forró vízzel felöntöm, így párolom készre.)

 

Zsebes pulyka brokkolival.

Zsebes pulyka brokkolival.

A pulyka legkevésbé száraz része a medalion (medál). Ha az üzletekben rátalálnak, feltétlenül készítsék el ezt a receptet. Jól harmonizál vele a brokkoli. Saját recept.

zsebes_pulyka_brokkolival.JPG

Hozzávalók: 4 adag

0 dkg pulykamedalion (8 szelet),

8 vékony szelet füstölt comb, vagy sonka,

só, bors, ízlés szerint,

rozmaring, gyömbér ízlés szerint,

1 dl fehérbor,

3 evőkanál kókuszzsír.

A körethez:

70 dkg brokkoli,

50 dkg burgonya,

2 ekanál vaj,

só, fehér bors, őrölt szerecsendió ízlés szerint

 

A hússzeleteket éles késsel középen felszúrjuk, a füstölt combszeletet belerakjuk és fogpiszkálóval vagy hústűvel megtűzzük.

Sózzuk, borsozzuk, és a felmelegített kókuszzsíron átsütjük.

Amikor minden szelet kész, a serpenyőbe öntjük a fehérbort, hagyjuk kicsit elpárologni, majd visszatesszük a szeleteket. Ízlés szerint tovább fűszerezzük.

 

A húst fedő alatt közepes lángon pároljuk, hogy jól megpuhuljon. A kókuszzsír és a fűszerek remek ízt adnak a húsnak.

 

A körethez a brokkolit megpároljuk. Pár szép rózsát félreteszünk, a többit áttörjük.

(A főzővízbe szoktam tenni késhegynyi szódabikarbónát, ettől megmarad a szép zöld színe.)

A meghámozott és kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük.

Leszűrjük, a vajjal alaposan kikeverjük. Fűszerezzük és hozzáadjuk az áttört brokkolit.

 

Különlegesen könnyű, finom köret.



Halszeletek mascarponés kapros tésztával.

Halszeletek mascarponés kapros tésztával. Saját recept.

Rendkívül egyszerűen elkészíthető, különlegesen finom halételt ajánlok. Mivel tepsiben sütjük, kevés olajat használunk, így sokkal egészségesebb. Nálunk az afrikai harcsa a nyerő, mert szálkamentes, de bármilyen más halból is kipróbálhatják. A lényeg, hogy minél gyakrabban fogyasszunk halat.

halszeletetek_mascarpones_tesztaval.JPG

Hozzávalók 3 főre:

80 dkg afrikai harcsa filé

2 teáskanál halak fűszerkeverék

1 teáskanál só.

3 evőkanál olaj,

3 evőkanál zsemlemorzsa,

sütőpapír a tepsibe.

 

A körethez:

25 dkg fodros nagykocka tészta, vagy amit szeretünk,

25 dkg mascarpone sajt,

1 csokor apróra vágott kapor,

kevés őrölt tarkabors.

a sajt lazításához kis pohár natúr joghurt, el is hagyható.

 

A halszeleteket fűszerezzük és kicsit állni hagyjuk.

 

A tésztát bő, sós vízben kifőzzük, mindig tegyünk a vízbe egy evőkanál olajat, így nem ragad össze a tészta. A mascarponét a joghurttal és az apróra vágott kaporral összekeverjük, erre kerül a tészta. (Akár önállóan is finom. Tipp: ha a nagyobb adag, fél kilós tésztát főzzük, másnap egy remek zöldséges vagy gombás tésztasalátát készíthetünk.)

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tepsibe sütőpapírt teszünk, két evőkanál olajjal megkenjük, majd rátesszük a fűszerezett, morzsába mártott halszeleteket. A tetejére még egy evőkanálnyi olajat locsolunk.

30 percig sütjük, megfordítjuk, a másik felét 10 percig pirítjuk.

Tálalásig fedjük le alufóliával.

 

Nagyon könnyű ebéd, mindenkinek jó szívvel ajánlom.

 

Újburgonya tepsiben sütve.

Újburgonya tepsiben sütve.

Pompás tavaszi köret a burgonyát kedvelőknek. Nagyon vártuk már, hogy megjelenjen és megfizethető áron vásárolhassunk a boltokban újburgonyát. Hihetetlenül egyszerű az elkészítése és nagyon finom.

ujburgonya_tepsben_sutve.JPG

Hozzávalók: 5 adag

1,2 kg újburgonya, 3-4 cm-es egyforma darabokat válasszunk,

3 evőkanál olaj,

1 teáskanál só,

1 mokkáskanál pirospaprika,

1 csokor petrezselyemzöld.

 

A burgonyát alaposan megmossuk, ilyenkor még annyira gyenge, hogy nem hámozzuk,  csak félbevágjuk.

Az olajat összekeverjük a sóval és pirospaprikával, majd a tálban lévő burgonyákkal átforgatjuk.

 

A nagyobb méretű gáztepsi aljára sütőpapírt teszünk és elrendezzük rajta a félbevágott burgonyákat.

Előmelegített, 200 fokos sütőben sütjük 50 percig, félidőben fordítsuk meg a darabokat.

 

Tálaláskor megszórjuk friss petrezselyemzölddel.

 

Tavaszi hústorta bátor nyúl módra

Tavaszi hústorta bátor nyúl módra.

Saját recept, a friss tavaszi ízeket varázsoltam ebbe a könnyen elkészíthető ételbe.

A darált hús sokszínű felhasználására egy új recept. Amennyiben a húst helyettesítjük gombával vagy brokkolival, újabb finomságot kapunk és a nem húskedvelőknek is kedveskedünk.

hustorta_tavaszi.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg darált hús (sertés, pulyka, csirke),

2 szál újhagyma, zöldjével együtt, (saját kertünkből való, a szára is gyenge, felhasználható)

15 dkg új sárgarépa,

15 dkg zsenge cukkini,

negyed paprika,

2 gerezd fokhagyma,

só, őrölt bors, majoránna,

1 teáskanál pirospaprika,

2 zsemle,

3 evőkanál liszt.

1 tojás,

2 evőkanál olaj, vagy kókuszzsír (most ezt használtam)

2 evőkanál zsemlemorzsa a sütőtál aljára.

 

Az apróra vágott hagymát 2 evőkanál olajon, vagy zsíron megdinszteljük, rátesszük a darált húst, fokhagymát, a kockázott paprikát és állandó keverés mellett fehéredésig lepirítjuk.

(kb. 10 percig)

 

Hozzáadjuk a fűszereket, azzal még néhány percig pároljuk. A majoránna nagyon finom ízt ad az ételnek.

A zsemléket beáztatjuk, majd kinyomkodva tálba tesszük. Az almareszelőn ráreszeljük a tisztított zsenge sárgarépát és cukkinit.

A húst összekeverjük 1 felvert tojással, a zsemlével és a zöldségekkel.

A keveréket zsemlemorzsával megszórt, kerek, 24 cm átmérőjű, tűzálló tálba, sütőformába vagy tepsibe tesszük, tetejét szépen elsimítjuk.

200 fokos (nem előmelegített) sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.

Tálra borítjuk és tortaszerűen szeleteljük.

Könnyű, finom ételt kapunk.

 

 

 

 

 

Töltött csirkemell kockák.

Töltött csirkemell kockák.

Nagyon laktató étel és praktikus a recept, mivel melegen és hidegen egyaránt fogyaszthatjuk.

Hidegtál része is lehet, mivel hidegen könnyebben, szebben szeletelhető.

toltott_csirkemell_kockak.JPG

Hozzávalók: 4 személyre

90 dkg csirkemell filé,

40 dkg csirkemáj,

2-3 evőkanál zsemlemorzsa,

1 fej vöröshagyma,

2 gerezd zúzott fokhagyma,

1 csokor petrezselyemzöld,

só, bors,

majoránna,

2 dl tejszín,

15 dkg trappista sajt,

20 dkg szeletelt bacon (1 csomag)

3 evőkanál olaj,

vaj vagy margarin a /tepsi kenéséhez.


A csirkemell filéket vékony szeletekre vágom, mindkét oldalát sózom, borsozom.

(A tarka borsot frissen őrölve, intenzívebb íze miatt ajánlom az elkészítéshez.)

A sütőtálat vagy tepsit kikenem margarinnal, erre kerülnek a baconcsíkok, majd a hússzeletek felét belerakom.

A csirkemájat hártyájától megtisztítom, elkaparom, vagy apróra vágom.

Az olajon az apróra vágott vöröshagymát megdinsztelem, hozzáadom a májat, petrezselyemzöldet, fokhagymát, majoránnát. A tűzről levéve sózom, borsozom, majd a zsemlemorzsával összekeverem.

Rárakom a fűszerezett csirkemell szeletekre, szépen elsimítom.

A csirkemell másik felével betakarom, a tejszínnel megöntözöm.

Előmelegített sütőben, alufóliával lefedve 200 fokon sütöm 50 percig.

Ezt követően reszelem rá a sajtot és fólia nélkül a sajt pirulásáig sütöm tovább.

Nagyon omlós lesz a hús. Bármilyen burgonya, rizs vagy zöldségköret illik hozzá.

Pulykacomb polentarózsával.

Pulykacomb polentarózsával.

A pulykát sokan csak karácsonykor fogyasztják, de családunk bármelyik évszakban kedveli. A körete is nagyon egészséges, sajnos ritkán készített vagy alig ismert. Tegyék ezzel is változatosabbá étrendjüket. Csirkecombból is készíthetjük.

pulykacomb_polentarozsaval.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg pulyka felsőcomb filé,

1 evőkanál szárnyas fűszerkeverék vagy rozmaring, gyömbér, majoranna, curry,

só, bors,

3 evőkanál olaj a páchoz.

6 nagyobb fej (30 dkg) csiperkegomba,

1 fej vöröshagyma,

fél kaliforniai paprika,

3 evőkanál olaj a sütéshez.

 

A polentához: (néhol puliszkaként ismerik)

1 bögre (2,5 dl) kukoricadara,

1 liter víz,

só.

 

A pulyka felsőcombot darabokra vágjuk. A fűszerkeveréket 3 evőkanál olajjal elkeverjük és egy tálban a húsokra kenjük. Fóliával letakarjuk és egy éjszakán át hűtőben pihentetjük. Ha kevés időnk van, 1-2 óra is elég.

A vöröshagymát megtisztíjuk, apróra vágjuk. A gombák szárát tisztítás után félretesszük (később levesbe felhasználjuk), a kalapokat szép szeletekre vágjuk.

A kaliforniai paprikát felcsikozzuk.

A húst forró zsiradékon megpirítjuk, rátesszük a hagymát, paprikát, 1 evőkanál ételízesítővel megszórjuk, átkeverjük és kevés forró vízzel felengedjük.

Amikor a hús majdnem puha, akkor tesszük hozzá a gombár és így készre pároljuk.

Különlegesen könnyű, szaftos ételt kapunk.

A polentához a vizet felforraljuk, sózzuk és a kukoricadarát fokozatosan, állandó keverés mellett hozzáöntjük. Folyamatosan keverjük, akkor lesz kész, ha a massza az edény falától elválik. Langyosan tegyük a vízzel kiöblített formába és készítsük el a diszítést. Kanállal szaggatva is tökéletesen megfelel, csak így mutatósabb.

Csirkemell medvehagymás mártással.

Csirkemell medvehagymás mártással.

Most itt a friss medvehagyma, ami a természet ajándéka, de ez a recept később is készíthető a fagyasztóban eltett levelekkel. Egyszerű, de nagyon finom étel.

csirkemell_medvehagymas_martassal.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

70-80 dkg csirkemell filé,

1 csokor medvehagyma,

2 gerezd zúzott fokhagyma,

só,

őrölt bors, (a tarkabors íze még jobban illik ehhez az ételhez)

2 dl tejszín,

10 dkg vaj, vagy5 dkg vaj és 3 evőkanál olaj,

1 csomag durum orsótészta.

 

Körete most orsótészta, ennek is szerepe van a receptben.

 

A csirkemell filéket szeletekre vágjuk, sóval, borssal meghíntjük, állni hagyjuk 15 percet.

Ezalatt a tésztát kifőzzük, a főzőlébe mindig tegyünk sót és 1-2 evőkanál olajat, így soha nem tapad össze a tészta. Nálunk a durum tészta a kedveltebb.

A tészta főzőlevéből 10 merőkanállal félreteszünk, a tésztában lévő keményítő a mártáshoz nagyon jól felhasználható, selymesebb lesz így az egész.

 

A hússzeleteket a vajon, vagy olajon mindkét oldalán átpirítjuk, tálra kivesszük.

Amikor minden szelet kész, a megmaradt zsiradékon az apróra vágott fokhagymát és medvehagymát átforgatjuk és a tészta levével felengedjük.

Visszatesszük a húst és 20-25 perc alatt puhára pároljuk.

A tejszínhez a hús levéből teszünk még 2 merőkanállal és simára összedolgozzuk (hőkiegyenlítés), úgy öntjük vissza a húsra.

2-3 perc alatt, már lassú tűzön, állandó keverés mellett összeforraljuk.

Diszítéshez is teheünk félre pár medvehagyma levelet.

 

Illik még hozzá köretként a jázminrizs, vagy bulgur, de akkor húslével öntsük fel a mártást.

 

Epres tiramisu

Epres tiramisu.

Könnyű, finom desszertet ajánlok, itt a legjobb alkalom az elkészítésre. Öröm látni a piacon a sok gyönyörű eperszemet, rengeteg recept is található, de ez a legegyszerűbb, saját recept. Még a tálalás előtt lefotóztam, mert nagyon hamar elfogyott.

epres_tiramisu_1.JPG

Hozzávalók:

2 csomag piskótatallér (25 dkg),

25 dkg mascarpone,

10 dkg tejszínes sajt,

2 dl tejszín (20-30 %-os),

1 csomag vaniliás cukor,

2 evőkanál porcukor,

2 dl kávé, (2 evőkanál cukor)

1 mokkáskanál rumaroma,

20 dkg eper,

Ízlés szerint csokidara, vagy dekorcukor a tetejére.

 

A mascarponét a tejszínes sajttal és a cukorral, a tejszínnel 2-3 perc alatt krém állagúra keverjük. (Kézi habverővel kevertem, nagyon egyszerű az elkészítése.)

A kávét megfőzzük, még forrón belekeverjük a cukrot és 1 csomag vaniliás cukrot.

Kávé helyett tejjel is készíthetjük, ha valaki a kávét nem kedveli.

Egy 20x25 cm-es tál aljára lerakunk egy sor piskótatallért. A közökbe szórjuk a megmaradt, összemorzsolt, vagy kis darabokra tört tallérokat.

A kávé felével megöntözzük a piskótát.

Nem mártogatjuk egyenként, ahogy sok recept írja, teljesen felesleges, hiszen az ízek másnapra úgyis összeérnek.

Erre kerül a krém fele.

Újabb sor piskótatallér következik, amit a kávé másik felével meglocsolunk, és ismét krém kerül rá.

A tetejét csokidarával, színes cukorral, esetleg kakaóporral megszórjuk és alufóliával letakarva a hűtőbe rakjuk.

Legalább 1 nappal előbb készítsük el, hogy az ízek jól összeérjenek.

Másnap az eperszemeket megmossuk, tálalás előtt 1-2 órával tegyük rá a tiramisura a félbevágott, szép eperszemeket.

Nagyon finom, mindenki kedvence.

 

Könnyű, csirkemelles egytálétel.

Könnyű, csirkemelles egytálétel.

Ezt az ételt akkor készítsük, ha könnyű, hétvégi ebédet szeretnénk, de nincs sok időnk a konyhában, vagy esetleg még desszertet is készítünk. A lényeg, hogy nagyon finom és más gyümölccsel is készíthető, így az év bármely időszakában fogyaszthatjuk. Pulykamellből is ízletes. Vendégvárónak is kiváló, akkor nagyobb adagban készül. Finom, fehér bort kínáljunk hozzá.

csirkemelles_egytaletel_1.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg csirkemell filé (8 szelet)

só,

őrölt bors, (ha van, tarkabors)

3 nagyobb alma hámozva, szeletelve,

fél citrom leve,

10 dkg vaj,

1 dl víz,

1,2 kg burgonya,

2 fej lilahagyma,

6 szelet sajt, vagy 15 dkg reszelt sajt,

3 evőkanál olaj.

 

A csirke vagy pulykamell filét szeletekre vágjuk, sóval, borssal izesítjük, és állni hagyjuk 10 percet.

A serpenyőben megforrósítjuk a vajat (vaj és olaj keveréke is nagyon jó) és a szeletek mindkét oldalát 3-3 percig fedő alatt átsütjük. Amikor minden szelet kész, a serpenyőbe 1 dl vizet adunk, hogy a sütéskor keletkezett finom pörzsanyagot feloldjuk, ezt a tepsi aljára öntjük.

A burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk, lerakjuk a tepsibe, megsózzuk.

A hagymákat meghámozzuk, félbevágjuk és szeleteljük. Rárakjuk a burgonyára.

Tavasszal újhagymával vagy medvehagymával is készíthetjük, még ízesebb lesz az ételünk.

Az almákat meghámozzuk, felszeleteljük, és kevés citromlével meglocsoljuk. A tepsibe lerakjuk, végül a hússzeletekkel befedjük és alufóliával lefedve 60 percig pároljuk, ezalatt az ízek kellemesen összeérnek.

Előmelegített sütőben, 200 fokon süssük.

Az alufóliát levéve fedjük be a sajt szeletekkel, vagy szórjuk meg a reszelt sajttal, és süssük készre.

(Tipp: ha a csirke szaftjához még hozzáadunk 1-2 dl tejszínt, gazdagabb mártást kapunk.)

Gyors, és nagyon könnyű étel. Az év bármely időszakában készíthetjük.

 

 

Tiroli sonkás csirkemell színes zöldségkörettel.

Tiroli sonkás sajtos csirkemell színes zöldségkörettel.

Különlegesen finom, mutatós, akár ünnepi húsétel is lehet.

A tiroli sonka remek ízt ad, a zöldségköret remek kiegészítője ennek az ételnek.

tiroli_sonkas_sajtos_csirkemell_1.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

80-90 dkg csirkemell (4 db filé, a 2 egész csirkemell apróját leszedjük, máshoz felhasználjuk),

1 csomag feketeerdei sonka (10 dkg, 8 szelet),

8 szelet sajt (frico gouda volt most),

1 teáskanál só,

ízlés szerint bors, (frissen őrölt tarkabors a legjobb)

5 dkg vaj,

2 evőkanál olaj (ha van, olivaolaj)

 

A körethez:

2 nagyobb sárgarépa (vagy 1 csomag új répa),

50 dkg karfiol tisztán mérve,

fél csokor medvehagyma,

2 tojás,

1 dl tejszín, vagy tejföl

fél mokkáskanál currypor,

só, bors.

5 dkg vaj,

2 evőkanál olaj

 

A csirkemellfiléket éles késsel szépen felnyitjuk úgy, hogy téglalap alakú legyen.

Folpack alatt enyhén kiverjük, hogy mindenhol egyenletes legyen.

Sózzuk, borsozzuk.

Minden filére 2 szelet sonkát és egy szelet sajtot teszünk, majd feltekerjük és hústűvel megtűzzük.

A vajat és az olajat felforrósítjuk és a tekercseket mindkét oldalon 3-3 perc alatt átsütjük.

A serpenyőbe 2 tekercs fér, így kétszerre végzünk, a kész tekercset tepsibe rakjuk.

A serpenyőbe tegyünk 2 dl forró vízet vagy alaplét, hogy a finom pörzsanayagot feloldja, ez kerül a tepsi aljára.

Alufóliával letakarjuk, 45 percig sütjük, majd a tekercsekre 1-1 szelet sajtot teszük, így sütjük tovább, amíg a sajt szép színt kap. Ha a tekercsből, vagy a hús tetejéről lefolyna a sajt, ne keseredjünk el, mert nagyon finom íze lesz a szafttól.

 

Amíg a hús sül, elkészítjük a köretet:

A karfiolrózsákat forrásban lévő sós vízben megpároljuk, de ne főjön szét. A sárgarépát kis rudakra vágjuk és vaj-olaj keverékén átpirítjuk, majd kevés víz és a fűszerek hozzáadásával készre pároljuk.

A medvehagymát felszeleteljük, a tojással elkevert tejszínhez adjuk.

A zöldségeket váltakozva kisebb tepsibe lerakjuk és megöntözzük a medvehagymás, tojásos tejszínnel. Addig sütjük, amíg a tojás meg nem kocsonyásodik, kb. 10-15 perc.

Remek köret, mert változatosságot visz az étkezésünkbe, a medvehagyma pedig nagyon egészséges.

A feketeerdei, tiroli sonka különleges ízt ad ennek az ételnek, ha tehetik, ezzel készítsék.

 

Húsvétra is ajánlott receptek.

Ezzel az összeállítással szeretnék  segíteni a húsvéti ételek elkészítéséhez. 

Nagy kedvencünk a mimóza saláta, feltétlenül próbálják ki. Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok a www.batornyol.blog.hu nevében, és köszönöm a látogatásaitokat!

 

http://batornyul.blog.hu/2014/09/29/mimoza_salata_213.

http://batornyul.blog.hu/2015/03/21/tepsis_csirke_burgonyaval_csodas_szosszal,

http://batornyul.blog.hu/2016/11/17/csirkemell_uj_kontosben_kocos_burgonyaval,

http://batornyul.blog.hu/2018/02/23/csirkemell_aszalt_gyumolcsokkel_toltve,

http://batornyul.blog.hu/2017/02/16/csirketekercs_gazdagon_toltve,

http://batornyul.blog.hu/2017/11/30/unnepi_hustal_bator_nyul_konyhajabol,

http://batornyul.blog.hu/2017/11/21/sertesszelet_inyenc_modra_bator_nyul_konyhajabol,

http://batornyul.blog.hu/2015/03/04/burgonyakerites_bundas_csirkevel,

http://batornyul.blog.hu/2017/09/23/csirkecomb_kakukkfuves_martasban_tepsis_krumplival,

http://batornyul.blog.hu/2015/01/01/vorosboros_marhaszelet_burgonyafankkal,

http://batornyul.blog.hu/2018/03/16/ozcomb_file_varganyagombas_martassal_bator_nyul_modra,

http://batornyul.blog.hu/2016/06/30/kulonleges_vadporkolt_burgonyagyurukkel,

http://batornyul.blog.hu/2015/04/12/kulonleges_diotorta,

 

 

 

 

 

Őzcomb filé vargányagombás mártással bátor nyúl módra.

Őzcomb filé vargányagombás mártással, bátor nyúl módra.

Igazán különleges ünnepi étel, a nem mindennapinak számító alapanyag és a fenséges íz miatt. Olyan szép nagy volt a comb, hogy a leeső részéből ragu készült, amit tálaljunk burgonyafánkkal. Az erről készült képet is csatolom, az elkészítés leírása megtalálható a www.batornyul.blog.hu oldalon szarvaskockák cím alatt.

ozcomb_file_varganyagombas_martassal.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

70 dkg őzcomb szeletben,

só,

tarkabors, (íze karakteresebb, mint a feketeborsé)

2 evőkanál szárított vargányagombás fűszerkeverék, (tartalmaz még tárkonyt, rozmaringot, kakukkfűvet, medvehagymalevelet),

borókabogyó 10-15 szem,

2 babérlevél,

4-5 evőkanál kukoricaliszt,

1 dl vörösbor,

5 dl leves alaplé,

10 dkg vaj,

1 evőkanál keményítő,

2 dl tejszín.

 

A combot lehártyázzuk, a szeletekre vágott filét kiverjük, tarkaborssal megszórjuk, kukoricalisztbe forgatjuk, majd a vajon minden oldalról átsütjük.

(Óvatosan forgassuk, hogy ne sértsük meg a húst.)

A megpirult húst kivesszük egy tányérra, fóliával letakarjuk, így pihentetjük.

A visszamaradt vajra ráöntünk 3 dl alaplét (vagy vizet) és a lerakódott pörzsanayaggal jól kiforraljuk.

Visszatesszük a húst, rárakjuk a fűszereket, ízlés szerint sózzuk, a borókabogyót és a babérlevelet teatojásba rakjuk, így a végén könnyen eltávolíthatjuk.

Hozzáadjuk a bort, és annyi alaplét, amennyi épp ellepi.

A tüzet mérsékeljük, így pároljuk a húst 50-55 percig. Az elpárolgott levét folyamatosan pótoljuk és vigyázzunk, hogy a húsról a kukoricaliszt ne tapadjon le a lábas aljára.

Ha szükséges, még utána ízesítjük, a teatojást kivesszük.

Ha a hús puha, a tejszínt a keményítővel és 3 evőkanál szafttal elkeverjük, így lesz selymes, könnyű mártásunk.

Kakastaréj tésztával szerepel a képen, de burgonyafánk is készült hozzá.

ozporkolt_burgonyafankkal_1.JPG

 

Csirkemell és karfiolrózsák sörös bundában.

Csirkemell és karfiolrózsák sörös bundában.

Új bundát kapott most a csirkemell és a karfiolrózsa. Nagyon könnyű és finom, kezdők is bátran készítsék el. A bundázott karfiol önálló ételként is megállja a helyét, ez esetben kínáljunk hozzá mártást. Így most két receptet kaptak a kedves olvasóim.

csirkemell_es_karfiol_soros_bundaban.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

70 dkg csirkemell filé,

1 fej karfiol (tisztán mérve 60-70 dkg)

só, bors,

4-5 evőkanál liszt.

 

A bundához:

3 tojás,

15 dkg liszt,

só, őrölt bors ízlés szerint,

csipetnyi őrölt szerecsendió,

másfél- két dl sör.

fél liter olaj a sütéshez

 

A csirkemellet szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Most tarkaborsot használtam.

A karfiolt rózsáira szedjük, majd forró, sós vízben 5 percig főzzük, hideg vízbe kiszedjük, aztán lecsepegtetjük. (Ha a főzővízbe fél mokkáskanál szódabikarbónát teszünk, megmarad a karfiol fehérsége.)

 

A bundához a tojásokat felverjük, elkeverjük a liszttel, fűszerezzük, hozzáadjuk a sört és alaposan összekeverjük. Ha szükséges, még adhatunk hozzá lisztet, ez függ a tojások nagyságától is. Palacsintatésztánál sűrűbbnek kell lennie.

 

A csirkemell filéket lisztbe forgatjuk, majd a masszába rakjuk az egészet.

A felforrósított olajban először fedő alatt 3-4 percig, majd fordítás után fedő nélkül sütjük a szeleteket.

Közben még egyszer forgatjuk, hogy szép aranybarna színe legyen. Vigyázzunk, ne süljön túl barnára.

Papírtörlőre szedjük a kisült szeleteket.

A hús sütését követően a karfiollal ugyanígy járunk el.

 

Minden adag sütése után az olajból szedjük ki az esetleg lecsöpögött morzsákat, nehogy a következő szeletekre tapadjanak.

 

Körete lehet bármilyen krumpli, rizs, vagy párolt zöldség.

Lehet ez a karfiol a hús körete is, de önálló ételként is fogyaszthatjuk.