Bátor nyúl konyhája

Karfiolrózsák sült hússal.

2018. november 02. - Takács Gyuláné Erzsike

Karfiolrózsák sült hússal és quinoa körettel.

A karfiol nemcsak egészséges, de nagyon finom étel akár önállóan, akár húsok kiegészítőjeként is. Használjuk ki ezt az időszakot, amikor szebbnél szebb rózsákat látunk a piacon. Egy hátránya, hogy a sok levél is beleszámít az árba.

karfiolrozsak_sult_hussal_es_quinoaval.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg sertéskaraj csont nélkül vagy comb,

só, bors,

2 evőkanál zsír vagy olaj.

 

A körethez:

1 kg karfiol. (Tisztán mérve ez kb. 60-65 dkg lesz)

 

A besamelhez:

5 dkg vaj,

3 evőkanál liszt,

3-4 dl tej,

csipetnyi szerecsendió,

1 tojás,

2-3 dl tejföl,

5 dkg reszelt sajt.

 

 

A karajt vagy combot vékonyra szeleteljük, sóval, borssal fűszerezzük, majd forró zsírban vagy olajban mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Az egyik oldalát fedő alatt sütjük, majd fordítás után fedő nélkül és a lángot kissé mérsékelve folytatjuk a sütést. Aztán fedő alatt puhára készítjük.

 

A karfiolt rózsáira szedjük és lobogó, sós vízben megfőzzük. (Késhegynyi szódabikarbónát teszek a vízbe, attól marad szép fehér a karfiol színe, egy szeletke kenyér a tetején pedig segít csökkenti a karfiol erős illatát a konyhában.)

A besamelhez a vajat felolvasztjuk, ha forró, hozzáadjuk a lisztet, 2-3 percig keverjük.

A tűzről levéve fokozatosan kavargatva adjuk hozzá a meleg tejet, így lesz csomómentes.

Visszatesszük a tűzre és állandó keverés mellett besűrítjük a mártást. Sót, borsot és fél mokkáskanálnyi szerecsendiót adunk hozzá. Hagyjuk kihűlni, de közben is keverjük meg, így nem lesz bőrös a teteje. Végül 1 egész tojással, 2-3 dl tejföllel jól kikeverjük.

A karfiolrózsákat tepsibe rakjuk, majd a besamellel bevonjuk. Tetejére sajtot reszelünk és 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig, illetve a sajt pirulásáig sütjük. (Sütőtől függ, nálam 20 perc.)

Kiadós, laktató ebéd.

Tipp: először a karfiolt főzzük meg, amíg kihűl, a hús is elkészül.

Szép sertéscombból is készíthetjük. A képen ez látható.

Körete most quinoa volt, ami nagyon egészséges, finom, és gyorsan elkészíthető.

 

 

 

Gombakupola burgonyatalpon sertésérmék köreteként.

Gombakupola burgonyatalpon sertésérmék köreteként.

Kiváló köret sültekhez, de önálló ételként is fogyaszthatjuk. Tápláló és a háromféle gomba (laska, barna gomba, csiperke) igazán remek összhangot ad. A sertésszűzhöz nagyon illik.

gombakupola_sertesszuzzel.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg burgonya, (nagyobb szemű)

30 dkg gomba (a fentiek szerinti keverék vagy külön bármelyik)

1-1 mokkáskanál só és frissen őrölt tarka bors,

1 kis fej vöröshagyma,

fél csokor petrezselyemzöld,

kevés majoránna,

2 gerezd zúzott fokhagyma,

1 tojás,

1 evőkanál zsemlemorzsa,

10 dkg reszelt sajt,

2 evőkanál zsír,

3 evőkanál olaj.

 

 

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és ujjnyi vastagra felkarikázzuk.

A gombát megmossuk, felszeleteljük.

A hagymát apróra vágjuk és a felhevített zsíron megdinszteljük. Megsózzuk, így hamarabb összeesik.

Hozzáadjuk a gombát, fokhagymát, petrezselyemzöldet, fűszerezzük és fedő nélkül pároljuk.

Amikor a leve elfőtt, a tojással és a zsemlemorzsával sűrítjük.

A tepsit kiolajozzuk, a burgonyakarikákra púpozzuk teáskanállal a gombát, tetejére rakjuk a reszelt sajtot.

 

Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, míg a sajt szépen rápirul.

A megmaradt burgonyát a sült szaftjával fogyasszuk, vagy készítsünk belőle salátát.

 

Sült húsok mellé köretként, de önállóan is tálalhatjuk.

 

Sertésszűz szuper finom mártással, burgonyafánkkal, bátor nyúl módra.

Sertésszűz szuper finom mártásban burgonyafánkkal, bátor nyúl módra.

Valami finom ebédet szerettem volna készíteni sertésszűzből, sikerült. A mártást magam kreáltam. Pulykamellel, csirkemellel is készíthető. Jó szívvel ajánlom.

sertesszuz_szuper_finom_martassal_burgonyafankkal.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

80-90 dkg sertésszűz, (2 db)

só, frissen őrölt tarkabors, (nagyon illik a sertésszűzre),

3 közepes fej salottahagyma, (20 dkg, íze sokkal lágyabb, mint a vöröshagymáé),

4 gerezd zúzott fokhagyma,

1,5 dl vörösbor,

1 dl ketchup, (nem csipős),

1-1 mokkáskanál majoránna, bazsalikom, zsálya,

 

5 dkg vaj és 3 evőkanál olaj a sütéshez,

 

 

A szűzérméket ferdén, ujjnyi vastagra szeleteljük, a hússzeleteket a szélein 2-3 helyen bevagdossuk és finoman kiveregetjük. (A kisebb, nem szépen szelhető rész 20 dkg lett, azt apróra vágtam, egy zöldséges ragu alapja lesz.)

Mindkét oldalán sózzuk, egyik oldalán borsozzuk, majd a vaj és olaj keverékén mindkét oldalon 3-3 perc alatt átsütjük.

Tálra szedjük.

Amikor minden szelet átsült, ha szükséges még kis olajat teszünk a serpenyőbe és a karikára vágott hagymát belerakjuk. Kb. 5 percig dinszteljük, rátesszük a zúzott fokhagymát.

A vörösbort és a ketchupot összekeverjük és a hagymára öntjük. 5-6 percig fedő nélkül főzzük, így a bor illata elpárolog.

A hússzeleteket visszatesszük, erre kerülnek a fűszerek.

Közepes lángon főzzük tovább, az edényt inkább csak rázogassuk, hogy a szeletek szépen egyben maradjanak, ahogy a képen is látszik.

Ha szükséges, az elfőtt levet pótoljuk kevés forró vízzel.

 

Fontos, hogy a szeletek ne törjenek össze.

Amikor kész, a szeleteket kiszedjük egy tálra, ha friss fűszert használtunk, a szárát kidobjuk, a mártást turmixoljuk.

Nagyon könnyű, selymes mártást kapunk így.

 

Burgonyafánkkal tálaltam, ez illik hozzá leginkább.

 

Májas töltött csirkecomb.

Májas töltött csirkecomb.

A család kedvence lehet, vendégvárásra is kiváló.

majas_toltott_csirkecomb1.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

Személyenként 1 egész csirkecomb,

5 csirkemáj,

2 zsemle,

1 fej vöröshagyma,

2 gerezd fokhagyma,

só, bors, majoránna, petrezselyemzöld,

zsir a hagyma dinszteléséhez,

zsir vagy olaj a tepsi kikenéséhez,

1 dl sör a locsoláshoz.

 

A csirkecombot a csontok mellett bevágom, a bőrét kézzel fellazítom, majd a fűszerekkel megkenem. A csirkemájat apróra elkaparom. Kevés zsiradékon az apróra vágott hagymát megdinsztelem, ráteszem a májat, majoránnát, sót, borsot, petrezselyemzöldet.. A zsemlét tejben megáztatom, majd kinyomkodom és a májhoz adom.

A csirke bőre alá is kerül fűszer, rá a májas töltelék, így sokkal ízesebb lesz.

Kikent tepsibe rakom, alufóliával letakarom, 200 fokos sütőben 50 percig sütöm, aztán a fóliát levéve, többször a levével locsolgatva pirosra sütöm. (Ez még kb. fél óra)

Lehet a bőrét pár kanál sörrel locsolni, attól ropogósabb lesz.

Vendégvárásnál az adagot a vendégek számának megfelelően számoljuk.

 

 

Zöldségtál.

Zöldségtál.

Ha zöldséges, könnyű ebédekre vágyunk íme, egy jó recept.

Nagyon gyorsan elkészíthető, jól variálható étel. Aki szereti patisszonból, padlizsánból is készítheti.

zoldsegtal.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

30 dkg cukkini, kockázva, (ha nagyobb, hámozzuk meg, csak a zsenge részét használjuk fel).

1 kápia paprika,

1 közepes fej hagyma,

3 gerezd fokhagyma,

10 dkg gomba,

2 paradicsom,

fél csokor petrezselyem,

só, bors, majoránna, oregánó, kakukkfű,

2 evőkanál olaj vagy zsír,

4 főtt tojás.


A hagymát apróra kockázom és a felforrósított zsiradékon megdinsztelem (kb. 5 perc).

A cukkinit kockázom, a szeletelt kápia paprikával a hagymához adom, fedő nélkül párolom, míg a levét elfövi. Ráteszem az apróra vágott gombát, szeletelt fokhagymát, sót, borsot, fűszereket.

Végül rászórom az apróra vágott petrezselyemzöldet.

A tojásokat keményre főzöm, ezzel tálalom.

Mivel a férjem zöldséges ételeknél „vadul” keresi a húst, neki füstölt tarja is volt hozzá.


Marhafelsál tojással töltve.

Marhafelsál tojással töltve.

Különlegesen finom, ünnepi étel, ezt a fantasztikus nagynénink készítette, amikor vendégségbe mentünk hozzá. Ezért is mindig szeretettel készítem, amikor a család együtt van. Próbálják ki, mert valóban nagyon egyedi, egyetlen szakácskönyvben sem láttam.

toltott_marhaszelet2_1.JPG 

Hozzávalók 6 személynek:

1, 3 kg marhafelsál, (6 nagy szelet) ha megkérjük hentesünket, szépen felszeleteli,

1 evőkanál só,

frissen őrölt tarkabors,

3 fej vöröshagyma,

2 db babérlevél és 10 szem borókabogyó (teatojásba téve, így könnyen eltávolítható)

most vadragu fűszerkeveréket raktam bele ami mindkettőt tartalmazza,

3 evőkanál mangalicazsír vagy olaj,

6 főtt tojás,

1 kiskanál szódabikarbóna, vagy húspuhító,

2 dl vörösbor, elhagyható, de ettől még finomabb.

1 evőkanál pirospaprika,

4 dl tejföl.

 

Elkészítés: A marhahúst rostjaira merőlegesen hat, egyenként 1 centi vastagságú szeletre felvágjuk, majd kissé kiklopfoljuk. A sóval és a borssal bedörzsöljük és félretesszük.

A tojást 10 percig főzzük, hideg vízben lehűtjük, kihűlés után leszedjük a héját.

A hagymákat megtisztítva finomra aprítjuk, és a zsíron vagy olajon addig pároljuk, amíg üveges lesz.

Minden hússzeletbe belegöngyölünk egy főtt tojást, a nagy szeletbe akár még negyed tojás is mehet, hústűvel megtűzzük, és beletesszük a párolt hagymába a megtöltött szeleteket. Lassú tűzön lefedve puhára pároljuk. Közben meghintjük szódabikarbónával, (vagy a készen kapható húspuhítóval) mert így a hús sokkal hamarabb megpuhul. A fűszerekkel meghintjük, felöntjük forró vízzel elkevert marhahús kockával, rászórjuk a pirospaprikát, így pároljuk.

A párolás végén a vörösborral pótoljuk az elfőtt levet. 1,5-2 óra alatt kellően puha és szaftos lesz mindegyik hústekercs. A hústekercseket kiszedjük, a mártást a tejföllel turmixoljuk, sűrítjük. A szeleteket ferdén szeletelve, mutatósan felkarikázva rendezzük el.

Köretként makaróni, spagetti illik hozzá. körülöntve a pecsenye hagymás levével.

Tárkonyos csirkemell

Tárkonyos csirkemell.

 

Kellemes ízvilágú, könnyen elkészíthető étel. Friss vagy szárított tárkony egyaránt használható hozzá.

tarkonyos_csirkemell.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

70-80 dkg csirkemell filé,

3 szál tárkonylevél, vagy 1 teáskanál szárított,

1 közepes fej vöröshagyma,

1 közepes sárgarépa,

1 dl fehérbor,

só,

őrölt bors, (a tarkabors íze még jobban illik ehhez az ételhez)

2 dl tejszín,

10 dkg vaj, vagy5 dkg vaj és 3 evőkanál olaj,

 

1 csomag durum orsótészta.

 

Körete most színes orsótészta, ennek is szerepe van a receptben.

 

A csirkemell filéket szeletekre vágjuk, sóval, borssal meghíntjük, állni hagyjuk 15 percet.

Ezalatt a tésztát kifőzzük, a főzőlébe mindig tegyünk sót és 1-2 evőkanál olajat, így soha nem tapad össze a tészta. Nálunk a durum tészta a kedveltebb.

A tészta főzőlevéből 10 merőkanállal félreteszünk, a tésztában lévő keményítő a mártáshoz nagyon jól felhasználható, selymesebb lesz így az egész.

 

A hússzeleteket a vajon, vagy olajon mindkét oldalán átpirítjuk, tálra kivesszük.

Amikor minden szelet kész, a megmaradt zsiradékon az apróra vágott hagymát és a karikára vágott sárgarépát pár percig átforgatjuk. Ráöntjük a bort, átforraljuk, fűszerezzük és a tészta levével felengedjük.

Visszatesszük a hússzeleteket és 30-35 perc alatt puhára pároljuk. Csak óvatosan rázogassuk az edényt, hogy ne törjenek össze a szeletek.

A tejszínhez a hús levéből teszünk még 2 merőkanállal és simára összedolgozzuk (hőkiegyenlítés), úgy öntjük vissza a húsra.

2-3 perc alatt, már lassú tűzön, állandó keverés mellett összeforraljuk.

 

Illik még hozzá köretként a jázminrizs, vagy bulgur, de akkor húslével öntsük fel a mártást.

 

Zöldségtorta, igazi nyári recept.

Zöldségtorta, igazi nyári recept.

Nyáron keressük a könnyű ízeket, a nem túl nehéz ételeket. Ha a kertünkben is megterem a zöldség, használjuk változatosan, nem csak főzelékként. Egy új ajánlat, készítsék el bátran.

zoldsegtorta.JPGzoldsegtorta1.JPG

Hozzávalók: 4 személyre

50 dkg zöldség (cukkini, patisszon, karfiol, brokkoli, sárgarépa,)

2 szem burgonya,

2-3 gerezd fokhagyma,

5 evőkanál zabpehelyliszt, vagy rétesliszt,

2 tojás,

1 csokor petrezselyem,

fél kápia paprika,

kisebb paradicsom,

só, bors, majoránna, pici oregánó, kakukkfű,

2 evőkanál zsemlemorzsa a tál szórásához.

 

A zöldséget, a burgonyát, az almareszelőn megreszeljük, a fokhagymát rápréseljük. A zsenge cukkinit csak megmossuk, két végét levágjuk, nem hámozzuk, ebben van a vitamin.

A kápia paprikát, paradicsomot, petrezselymet apróra vágjuk.

Hozzáadjuk a 2 tojást, a lisztet, fűszerezzük, (a frissen reszelt tarka bors finomabb ízt ad).

Egy tálban összekeverjük a zöldséget, a tojásokat, fűszereket, majd egy kiolajozott vagy vajazott tortaformába, tepsibe elterítjük. amit 2 evőkanál zsemlemorzsával megszórunk. Ez felveszi a zöldségekből kijövő folyadékot. Végül kiváló torta lesz belőle.

180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, míg a teteje kicsit pirulni kezd.

Ekkor teszünk rá pár csík sajtot, ami elég, ha épp ráolvad.

Paradicsommal, paprikával tálaljuk, könnyű és színes köret, vagy egytálétel.

 

Pulykamell gyümölcsökkel.

Pulykamell gyümölcsökkel.

Nagyon finom és könnyen elkészíthető étel, ebben a hőségben előnye még, hogy a munka egy részét a sütő végzi el. Aki szereti a hús-gyümölcs párosítást, annak biztosan ízleni fog ez az egészséges fogás. Más gyümölccsel (almával, szilvával) is próbálják ki.

pulykamell_gyumolcsokkel.JPG

Hozzávalók: 4 adag

70-80 dkg pulykamell filé

őszibarack (5-6 szem), körte 2 db

pici fahéj a gyümölcs belsejébe,

szeletelt sajt,

só, bors ízlés szerint

10 szelet bacon

 

5 dkg vaj vagy 3 evőkanál olaj a hús sütéséhez.

 

A pulykamellet szeletekre vágjuk, és kicsit kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk, és a forró vajon mindkét oldalát 3-3 percig sütjük. A sütés után megmaradt pörzsanyagot 1 dl vízzel kiforraljuk és a tepsibe öntjük.

 

A barackot és körtét megmossuk, félbevágjuk, magját eltávolítjuk, a mag helyén meghintjük egy csipet fahéjjal.

 

A pulykamell szeleteket a tepsiben egymás mellé helyezzük, rátesszük a félbevágott bacon csíkokat, és ráhalmozzuk a félbe vágott barackszemeket és a körteszeletet.

Fontos, hogy minden húsra jusson gyümölcs. Ha marad gyümölcs, tegyük a hús mellé, nagyon finom.

Tetejére a szeletelt sajt kerül, ha nincs, a reszelt sajt is tökéletes.

Előmelegített sütőben, fólia nélkül 40 percig sütjük, míg a sajt megpirul, az ízek összeérnek.

Omlós lesz a hús és különlegesen finom az ebéd.

Burgonyapürével tálaljuk. Más gyümölccsel is próbálják ki.

 

Omlós csirkecombok kókusztejes mártásban.

Omlós csirkecombok kókusztejes mártásban, lassan párolva.

Hihetetlenül finom, omlós csirkét kapunk ezzel az elkészítési móddal. A kókusztej nagyon gazdag a szervezetünknek fontos vitaminokban, vasban és káliumban. Tejfehérje érzékenyek is használhatják, ezért remélem sokan kipróbálják ezt a receptet. A reszelt gyömbér helyett Fiam Dániából hozott csodás gyömbérlekvárja tette még különlegesebbé.

omlos_csirkecombok_kokusztejes_martasban.JPG

Hozzávalók 4 adag:

8 db csirke felsőcomb,

2 fej salottahagyma (ez finomabb), vagy 1 fej vöröshagyma,

3 gerezd fokhagyma, megpucolva, aprítva,

só, bors ízlés szerint
2 cm friss gyömbér reszelve, helyette most 1 teáskanál gyömbérlekvár,
1 teáskanál sárga curry, (sok fűszerből áll)
1 dl víz,
4 dl kókusztej,

1 evőkanál kókuszzsír,

cshili, aki csipősebben szereti.


A csirke felső combokat a csontoknál bevágjuk, fűszerezzük a bőre alatt is és állni hagyjuk.

A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk.

A forró kókuszzsíron a hússzeletek mindkét oldalát átsütjük, majd egy tálra kivesszük. A visszamaradt zsírban a hagymákat pár perc alatt megpirítjuk, beletesszük a fokhagymát, átkeverjük és felöntjük 1 dl hideg vízzel. A hagyma így teljesen szétmegy.

 

Visszatesszük a lábasba a combokat, a curryt, gyömbért és ráöntjük a 4 dl kókusztejet.

Átkeverjük és lassú tűzön pároljuk 45 percig. A lassú párolás miatt lesz ilyen omlós.

Közben inkább csak rázogassuk az edényt.

Aki szereti, tehet bele chilit, de mivel a curry is tartalmaz egy keveset, így az csak diszítésként került most a tányérra.

 

Amennyiben a mártást hígnak találja, tehet hozzá két merőkanál szafttal elkevert keményítőt, ami besűriti.

 

Jázminrizs hozzá a legjobb köret.


Töltött padlizsán.

Töltött padlizsán.

Két fehér, eddig még nem látott, padlizsánt kaptam kedves szomszédomtól, ami nagyon zsenge volt, arra várt, hogy azonnal elkészítsem. Nagyon finom, tartalmas, nyári ebéd lett.

toltott_padlizsan.JPG

Hozzávalók: 3 adag

2 db padlizsán,

1 bögre kuszkusz,

10 dkg kolozsvári szalonna,

1 közepes vöröshagyma,

2-3 gerezd fokhagyma,

2 paradicsom hámozva,

só, bors ízlés szerint,

1 tojás,

1-1 dl tejföl és tejszin,

reszelt sajt a tetejére,

5 evőkanál olaj,

1 bögre víz a kuszkusz főzéséhez,

 

A padlizsánokat kettévágjuk, a belsejét kanállal kiszedjük úgy, hogy 1 cm vastag fala maradjon. A kivájt részt felaprózzuk. A 4 darabot 2 evőkanál olajjal kikent tepsibe rakjuk.

A kuszkuszt 1 bögre forró vízbe tesszük, átkeverjük és állni hagyjuk.

 

A szalonnát felkockázzuk és 3 evőkanál olajon megpirítjuk. A paradicsomok héját lehúzzuk (forrásban lévő vízbe téve tetejét keresztben bevágva ez könnyen megy).

A vöröshagymát apróra vágjuk, a szalonnához adjuk, később beletesszük a padlizsánt, fokhagymát, paradicsomot, tojást, fűszerezzük. 10 perc alatt kész. Ekkor keverjük össze a kuszkusszal.

 

A padlizsánokat megtöltjük, 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, fólia alatt 30 percig sütjük.

 

Ezt követően rálocsoljuk a tejföl és tejszín keverékét, megszórjuk reszelt sajttal és fólia nélkül a sajt pirulásáig sütjük.

 

Nagyon könnyű, finom nyári ebédet kaptunk.

padlizsan_feher.JPG

 

Vajon sült zöldségek és fűszeres burgonya.

Vajon sült zöldség és fűszeres burgonya, azaz zöldségnapra készült ebéd.

Amikor húsmentes ebédre vágyunk, ez a recept tökéletes. Remek köret sültek mellé, így a család férfitagjaira is gondolunk. Más zöldséggel is készíthetjük ízlésünk szerint. A burgonya óriási előnye, hogy kevés zsiradékkal, sütőben készül, így egészségesebb a bő olajban sütött társainál, az illatos fűszerektől pedig nagyon finom,

sult_zoldseg_es_fuszeres_burgonya.JPG

Hozzávalók 2 személyre:

2 közepes sárgarépa,

fél kis fej kelkáposzta (25-30 dkg), vagy cukkini, karfiol, brokkoli is lehet

negyed kaliforniai paprika piros,

negyed fehér paprika,

1 fej lilahagyma ,

2 nagyobb gerezd fokhagyma,

só, őrölt bors (tarka borsot használtam), majoránna,

1-2 cm gyömbérdarab reszelve vagy fél teáskanál gyömbérpor,

5 dkg vaj.


Először a kelkáposztát felcsíkozzuk, forrásban lévő, sós vízben 3 percig blansírozzuk, majd azonnal hideg vízbe tesszük. Így sokkal könnyebben emészthető.

A sárgarépát csíkokra szeljük, a hagymát félbevágjuk és felkarikázzuk. A paprikát és a fokhagymát apróra vágjuk. A gyömbért megreszeljük.

Ha a kelkáposzta helyett cukkinit használunk, azt csak megmossuk, a két végét levágjuk (nem hámozzuk, mert oda a vitamin) és fél centis karikákra vágjuk.

A vajat serpenyőben felforrósítjuk, először a sárgarépát 2-3 percig keverjük, majd a többi alapanyagot is hozzáadjuk, fűszerezzük és kb 15 perc alatt készre pároljuk.

Fűszeres burgonya 3-4 adag

1 kg burgonya (Olyan finom, hogy kevesebbet ne készítsünk.)

1-1 mokkáskanál lestyán, oregánó, zsálya, bazsalikom, rozmaring.

3 evőkanál olaj.

A krumplit meghámozzuk és felkarikázzuk. Egy tálban a fűszerekkel, az olajjal és a sóval összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A fűszerek nemcsak finom illatot, hanem pompás ízt is adnak a burgonyának. (Tettem mellé még 3 gerezd fokhagymát is, mert szeretem.)

Előmelegített sütőben 200 fokon egy és negyed órát sütjük, közben egyszer átforgatjuk, hogy mindenütt egyformán puha legyen.


Brownie, amit mindenki szeret.

Brownie, amit mindenki szeret.

Nagyon finom és kiadós sütemény, sokféle recept alapján készítik, de nekünk így lett a legfinomabb.

Különösen, mert az unokám, Laura kérte és együtt készítettük.

brownie.JPG

Hozzávalók:

1 bögre (2 dl) víz,

4 evőkanál keserű kakaópor

1 bögre finomliszt 25 dkg

1 bögre kristálycukor 20 dkg,

1 evőkanál szódabikarbóna,

1 dl natúr joghurt,

1 csomag vaníliás cukor,

2 tojás,

22 dkg margarin,

A tetejére:

10-15 dkg étcsoki,

3 evőkanál víz,

3 dkg margarin (ami a tésztából kimaradt)

3 evőkanál porcukor,

jó maréknyi durvára vágott dió,

ehető dekorgyöngy.

 

Elkészítés:

A vizet egy kisebb lábasba öntjük, a margarint és a kakaót hozzáadjuk, kevergetve fölforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk. A lisztet a cukorral és a szódabikarbónával összeforgatjuk, az előzőekhez keverjük. Ezután kerül bele a joghurt, a tojás és a vaníliás cukor.

Alaposan keverjük ki, hogy minél levegősebb, könnyebb legyen a tészta.

Egy közepes, 30x25 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, a tésztát beleöntjük, és eloszlatjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon, légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 22-25 percig sütjük.

A tészta tetejére valókat a dió kivételével megmelegítjük. Ezt a masszát egyenletesen a kisült, még meleg tészta tetejére kenjük, rászórjuk a diót és a dekorgyöngyöt. Csak akkor szeleteljük föl, vízbe mártott késsel, amikor ez a bevonat megszilárdult rajta.

 

Rejtett csirkefalatok zöldségekkel és sajttal.

Rejtett csirkefalatok zöldségekkel és sajttal.

Remek recept, hogyan szerettessük meg a gyerekkel, családdal a zöldségeket is. Kevesebb hússal maradékmentő recept is lehet. Bárki ízlése szerint variálhatja.

rejtett_csirkefalatok.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg csirke, pulyka, vagy sertés apró hús,

20 dkg hámozott, nyers burgonya,

10 dkg sárgarépa,

20 dkg cukkini,

kaliforniai paprika,

1 tojás,

3 evőkanál zabpehelyliszt (vagy finomliszt)

1 fél fej vöröshagyma vagy lilahagyma,

1 teáskanál só, ízlés szerint bors, majoránna, fél teáskanál paprika,

2 gerezd fokhagyma,

fél csokor petrezselyemzöld,

5 dkg reszelt sajt.

5 szelet sajt (gouda vagy ennek megfelelő reszelt sajt)

fél csomag bacon a tetejére,

2 evőkanál olaj és 3 evőkanál zsemlemorzsa a teepsibe.

3 evőkanál olaj a hús sütéséhez.

Az apróra vágott húst sózzuk, borsozzuk, majd a felhevített olajon fehéredésig sütjük. Rátesszük az apróra vágott hagymát és még 5-6 percig együtt pirítjuk.

A cukkinit, a hámozott burgonyát, a sárgarépát az almareszelőn megreszeljük, belekeverjük a tojást, zsemlemorzsát, apróra vágott petrezselymet, reszelt füstölt sajtot, (de más sajt is jó), majd fűszerezzük.

A kiolajozott és zsemlemorzsával megszórt tepsibe lerakjuk a zöldségeket, rá a húskockákat, végül a szeletelt vagy reszelt sajtot. Erre kerül a bacon, amit, most félbevágtam, mert így nagyon szépen szeletelhető majd a kocka.

Előmelegített sütőben 180 fokon sütőben 50 percig sütjük, amíg a szalonna is szép piros lesz.

Természetesen mindenkinek a sütőjétől is függ, mikor lesz szép aranybarna az étel.

Hidegen is kiváló.

 

Sertésérmék fehérboros sárgabarack mártással.

Sertésérmék fehérboros sárgabarack mártással.

Vitaminokban gazdag és rendkívül finom gyümölcs a sárgabarack, fogyasszunk belőle bőven. Remek kísérője a sülteknek. Mostanában nagy kincs, különösen ha a saját kertünkben terem. Ez a recept bármilyen alkalomra, ünnepi ebédnek is kiváló.

sertesermek_feherboros_sargabarack_martassal.JPG

Hozzávalók: 2-4 adag

50 dkg sertésszűz (4 adagosnál még 4 szelet karaj vagy csirkemell filé)

só, tarka bors ízlés szerint,

2 gerezd fokhagyma,

2-3 szál kakukkfű, (szárítottból fél mokkáskanálnyi),

4 evőkanál kukoricaliszt (vagy finomliszt),

3-4 evőkanál olaj a hús sütéséhez.

50 dkg sárgabarack, (télen befőtt is lehet)

3 evőkanál cukor,

1 dl fehérbor,

fél citrom leve,

1 + 1 dl víz, vagy befőttlé,

1 evőkanál keményítő.

A húst szeletekre vágjuk, és kicsit kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk, kicsit pihentetjük, majd kukoricalisztbe forgatjuk. A forró olajon mindkét oldalt átsütjük 3-4 perc alatt. (Ha karajt is készítünk hosszabb sütési időt számoljunk.)

Amikor minden szelet kész, a visszamaradt olajba tesszük a félbevágott fokhagymát és kakukkfüvet, átforgatjuk párszor, amíg a fűszerek illatát megérezzük. (kb. 1 perc) Ráöntünk 1 dl vizet, vagy húsalaplét és a hússzeleteket visszarakjuk a lábasba. Kisebb lángon puhítjuk, óvatosan forgassuk, hogy a liszt ne kapjon le. Sűrűbb szaftot kell kapnunk, de ha szükséges, még kevés vizet adjunk hozzá.

A sárgabarackot megmossuk, félbe vagy negyedekbe vágjuk, és magját eltávolítjuk. Lábasban a cukrot karamellizáljuk, 1 dl vízzel és a borral felöntjük, majd a barackokat belerakjuk. A citromlét is hozzáadjuk, így marad szép sárga a barack. 4-5 perc múlva felforr. Pár kanál barack főzőlével a vízzel elkevert keményítőt simára dolgozzuk és a barackokra öntjük. Már csak összeforrósítjuk és elzárjuk a gázt. Különlegesen finom mártást kapunk.

Jázmin rizzsel tálaljuk. Őszibarackkal is próbálják ki.

Különleges bundában sült csirkecomb.

Különleges bundában sült csirkecomb.

Igazi falusi csirkecombokat kaptam a piacon, amit ezzel a recepttel elkészítve kiváló ebéd készült. A bundája eltér a megszokottól, ez adja a különlegességét. Ünnepre is alkalmas.

kulonleges_bundaban_sult_csirkecomb.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

8 db csirke felső comb vagy 4 egész comb,

2 tojás,

2 dl tejszín,

30 dkg liszt,

2 teáskanál bors,

3 teáskanál só,

3 teáskanál fokhagymapor,

1 teáskanál pirospaprika,

olaj a sütéshez.

Elkészítése:

A csirkecombokat kettévágjuk, a felső combokból a csontot kivesszük, azt majd levesbe használjuk. Sózzuk, borsozzuk a bőre alatt is. Aki nem szereti, a bőrt is vegye le és szintén a leveshez használja fel. Mivel most nagy combokat kaptam, néhányat feleztem is.

A liszthez keverjük a pirospaprikát, fokhagymaport, és még kevés borsot.

A tojást felverjük, a tejszínnel elkeverjük.. A tejszíntől nagyon könnyű és finom lesz a hús.

A combokat először tojásba, majd a fűszeres lisztbe mártjuk. Forró olajban kisütjük, egyik oldalát fedő alatt, fordítás után a lángot kissé mérsékeljük. Arra figyeljünk, hogy az olaj ellepje a húsokat!

Papírtörlőre szedjük, hogy semmi olaj ne maradjon rajta. Frissen különlegesen finom, de hidegen is fogyaszthatjuk salátával.

Petrezselymes újburgonya volt a körete, de más körettel is nagyon finom.


Dán húsgolyók currys mártásban.

Dán húsgolyók currys mártásban.

A fiam tavaly Dániából hozta azt a fűszerkeveréket, amivel készítettem a receptet. Nem csak azért szeretem ezt az ételt, mert finom, hanem azért is, mert gyorsan elkészül. Amíg megfő a húsgombóc, elkészül a rizsköret is. Könnyű, finom gombócok, ízlés szerint más fűszerkeverékkel is készíthetjük, a lényeg, hogy nem zsírban vagy olajban sütjük.

dan_husgolyok_currys_martassal.JPG

Hozzávalók: 4 adag

50 dkg darált hús, (most pulykából készült)

1 db tojás,

1 pici fej reszelt vöröshagyma,

3 evőkanál liszt, (zabpehelylisztet használtam),

1 teáskanál fűszerkeverék, tartalma: só, őrölt bors, hagyma, fokhagyma, gyömbér, koriander, zeller, pirospaprika, kömény, cayenne bors,

2 evőkanál olaj,

1 teáskanál currypor,

2 evőkanál liszt.

 

A körethez:

25 dkg jázminrizs,

1 evőkanál olaj, vagy vaj,

 

Elkészítés:

A húst összegyúrjuk a hozzávalókkal, és vizes kézzel diónyi nagyságú gombócokat formázunk belőle.

Annyi enyhén sós, ételízesítős, forrásban lévő vízbe tesszük, amennyi éppen ellepi.

A lábast lefedjük és a gombócokat15-20 percig főzzük.

Egy kisebb lábasban felmelegítjük az olajat, beletesszük a lisztet, átforgatjuk, majd a curryport is hozzáadjuk.

A tűzről levéve a gombóc főzőlevéből kiveszünk pár merőkanállal, jól kikeverjük, hogy mártás sűrűségű legyen. A gombócokra öntjük, de már csak pár percig forraljuk együtt.

 

A rizst a szokásos módon elkészítjük. (Én olajon megfuttatom, kétszeres mennyiségű forró vízzel felöntöm, így párolom készre.)

 

Zsebes pulyka brokkolival.

Zsebes pulyka brokkolival.

A pulyka legkevésbé száraz része a medalion (medál). Ha az üzletekben rátalálnak, feltétlenül készítsék el ezt a receptet. Jól harmonizál vele a brokkoli. Saját recept.

zsebes_pulyka_brokkolival.JPG

Hozzávalók: 4 adag

0 dkg pulykamedalion (8 szelet),

8 vékony szelet füstölt comb, vagy sonka,

só, bors, ízlés szerint,

rozmaring, gyömbér ízlés szerint,

1 dl fehérbor,

3 evőkanál kókuszzsír.

A körethez:

70 dkg brokkoli,

50 dkg burgonya,

2 ekanál vaj,

só, fehér bors, őrölt szerecsendió ízlés szerint

 

A hússzeleteket éles késsel középen felszúrjuk, a füstölt combszeletet belerakjuk és fogpiszkálóval vagy hústűvel megtűzzük.

Sózzuk, borsozzuk, és a felmelegített kókuszzsíron átsütjük.

Amikor minden szelet kész, a serpenyőbe öntjük a fehérbort, hagyjuk kicsit elpárologni, majd visszatesszük a szeleteket. Ízlés szerint tovább fűszerezzük.

 

A húst fedő alatt közepes lángon pároljuk, hogy jól megpuhuljon. A kókuszzsír és a fűszerek remek ízt adnak a húsnak.

 

A körethez a brokkolit megpároljuk. Pár szép rózsát félreteszünk, a többit áttörjük.

(A főzővízbe szoktam tenni késhegynyi szódabikarbónát, ettől megmarad a szép zöld színe.)

A meghámozott és kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük.

Leszűrjük, a vajjal alaposan kikeverjük. Fűszerezzük és hozzáadjuk az áttört brokkolit.

 

Különlegesen könnyű, finom köret.



Halszeletek mascarponés kapros tésztával.

Halszeletek mascarponés kapros tésztával. Saját recept.

Rendkívül egyszerűen elkészíthető, különlegesen finom halételt ajánlok. Mivel tepsiben sütjük, kevés olajat használunk, így sokkal egészségesebb. Nálunk az afrikai harcsa a nyerő, mert szálkamentes, de bármilyen más halból is kipróbálhatják. A lényeg, hogy minél gyakrabban fogyasszunk halat.

halszeletetek_mascarpones_tesztaval.JPG

Hozzávalók 3 főre:

80 dkg afrikai harcsa filé

2 teáskanál halak fűszerkeverék

1 teáskanál só.

3 evőkanál olaj,

3 evőkanál zsemlemorzsa,

sütőpapír a tepsibe.

 

A körethez:

25 dkg fodros nagykocka tészta, vagy amit szeretünk,

25 dkg mascarpone sajt,

1 csokor apróra vágott kapor,

kevés őrölt tarkabors.

a sajt lazításához kis pohár natúr joghurt, el is hagyható.

 

A halszeleteket fűszerezzük és kicsit állni hagyjuk.

 

A tésztát bő, sós vízben kifőzzük, mindig tegyünk a vízbe egy evőkanál olajat, így nem ragad össze a tészta. A mascarponét a joghurttal és az apróra vágott kaporral összekeverjük, erre kerül a tészta. (Akár önállóan is finom. Tipp: ha a nagyobb adag, fél kilós tésztát főzzük, másnap egy remek zöldséges vagy gombás tésztasalátát készíthetünk.)

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tepsibe sütőpapírt teszünk, két evőkanál olajjal megkenjük, majd rátesszük a fűszerezett, morzsába mártott halszeleteket. A tetejére még egy evőkanálnyi olajat locsolunk.

30 percig sütjük, megfordítjuk, a másik felét 10 percig pirítjuk.

Tálalásig fedjük le alufóliával.

 

Nagyon könnyű ebéd, mindenkinek jó szívvel ajánlom.