Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Különleges vadpörkölt burgonyagyűrűkkel.

2016. június 30. - Takács Gyuláné Erzsike

Különleges vadpörkölt burgonyagyűrűkkel.

Nem hétköznapi étel, ünnepi alkalomra készítettem, így a konyhában töltött idő eltörpül az okozott öröm láttán. Sajnos nagyon kevés vadreceptet ismerünk, remélem, megnyeri a tetszésüket. 

vorosboros_vaddiszno1.JPG

Hozzávalók: 6 adag

A pörkölthöz

1,20 kg vaddisznócomb (ilyen kiszerelésben kaptam)

2 evőkanál zsír

2 közepes vöröshagyma

2 dl száraz vörösbor

3 dl alaplé (lehet kockából is))

2 db babérlevél

10 szem borókabogyó

1 tk kakukkfű (szárított)

1 késhegynyi szerecsendió (őrölt)

1 tk fűszerpaprika (édes)

só, bors  ízlés szerint

1 evőkanál ketchup

1 evőkanál ribizli vagy áfonya lekvár + a diszítéshez

1 evőkanál worcestershire szósz

 

A körethez

50 dkg burgonya

1 db tojás

2 ek. búzadara

15-20 dkg finomliszt (amennyit a burgonya felvesz)

1 ek zsír (most kacsazsirt használtam)

só ízlés szerint

3 dl olaj a sütéshez

 

Elkészítés:

A húst nagyobb kockákra daraboljuk.

A hagymát felkockázzuk és zsíron pár perc alatt megpirítjuk, majd a kockázott húst fehéredésig sütjük.

Hozzáöntjük a vörösbort, az alaplét, paprikát, és sózzuk, borsozzuk, hozzátesszük a babérlevelet, borókabogyót, kakukkfüvet, szerecsendiót, (ezeket teatojásba rakom, így a végén könnyen kivehető, nem kell a borókabogyókat keresni).

Néha egy kis vizet aláöntögetve (lehet bort, vagy alaplevet is) 2,5 óra alatt puhára pároljuk.

Ennyi idő kell, hogy omlós legyen a hús.

Izesítjük a ribizli/áfonya dzsemmel és a Worchestershire szósszal, majd pár percig még főzzük.

 

A körethez a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, összetörjük, és a többi hozzávalóval összegyúrjuk, sózzuk.

A masszából ujjnyi rudakat sodrunk, melyekből karikákat formázunk, ha meguntuk a formázást legyen fánk belőle. Bő, forró olajban aranybarnára sütjük.

A karikákat a pörkölt mellé sorakoztatva, lekvárral díszítve tálaljuk.

Legközelebb sertéshúsból is kipróbálom.

vaddiszno_afonyaval.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr658856806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása