A saláta tetejére reszelt tojás úgy néz ki, mint a mimóza, ezért nevezik mimóza salátának is.
Évekkel ezelőtt első alkalommal húsvétra készítettem el ezt a salátát, aztán mivel nagyon ízlett a vendégeknek, egyéb ünnepi hidegtálaknak is része lett.
HOZZÁVALÓK:
1 fej saláta (lollo vagy lollo rosso télen jégsaláta)
6 tojás
3 közepes nagyságú piros alma
1 citrom
15 dkg trappista sajt
1 csokor újhagyma
2 dl majonéz
3 dl tejföl
1 teáskanál porcukor
csipetnyi só,
fél mokkáskanál fehér bors
A 6 tojást megfőzöm, ebből 5-öt felkarikázok, egynek a sárgáját félreteszem.
A majonézt összekeverem a tejföllel, porcukorral, csipet sóval és fehér borssal.
Belereszelem a megmaradt tojásfehérjét, a trappista sajtot, majd a 2 hámozott almát.
Az almát citromlével meglocsolom, hogy ne barnuljon meg.
Az újhagymát felkarikázom, egynek a középső részét félreteszem a díszitéshez.
A saláta levelekkel kibélelek egy tálat, a krém egyharmadát belerakom, erre kerül a tojáskarikák fele, az újhagyma karikák fele. Erre ismét krém, tojáskarika, hagyma, a tetejére ismét krém kerül.
A tojássárgáját kislyukú reszelőn a tetejére reszelem, mint a mimózavirág úgy néz ki.
Középre kerül az újhagyma. Az almát gerezdekre vágom, citrommal megkenem és héjával felfelé a krémbe helyezem.
Lazán betakarom fóliával és hűtőbe tesszük 1-2 órára, így az ízek jobban összeérnek.
Bármilyen ünnepi hidegtál részeként mutatós, de önállóan is kiváló.