Fejtettbab-saláta.
Nagy szemű, friss fejteni való babot vásároltam, de a sok színes zöldség is adta az ötletet ehhez a csodás salátához. Saját recept.
A fagyasztóban télire is bátran elrakható. Most fokhagymás sertéssült mellé kínáltam, de más sültekhez is kiváló.
Hozzávalók 3 személyre:
35 dkg frissen fejtett bab (héjastól 50 dkg),
1 kiskanál só,
1 babérlevél, zellerzöld, 1 lestyánlevél, 10 szem egész bors (teatojásba zárva, így végül együtt eltávolítjuk)
2 húsos paradicsom,
1 pritamin vagy kápia paprika,
1 fej lilahagyma, 2 új lilahagyma zöldjével,
2 evőkanál olaj, 1 evőkanál citromlé, 1 kávéskanál mézes mustár, 1 evőkanál porcukor.
A fejtett babot szűrőbe tesszük, folyó hideg víz alatt megmossuk. Ezután egy lábasba rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi duplán ellepi. Megsózzuk, a babért és a zellerzöldet, lestyánt egész borsot teatojásban hozzárakjuk. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödve kis lángon 35 perc alatt puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük, hideg vízzel leöblítve hűlni hagyjuk.
A többi zöldséget megmossuk.
A paradicsomok szárát kimetsszük, a magját eltávolítjuk, felkockázzuk.
A pritamin vagy kápia paprikát kicsumázzuk, 1,5-2 centis kockákra vágjuk.
A lilahagymát felezzük, felkarikázzuk, sózzuk és állni hagyjuk. A megtisztított új lilahagymát is
felkarikázzuk, zöld szárával együtt.
A puha babot egy tálba rakjuk, a zöldségeket hozzáadjuk.
Az öntettel meglocsoljuk, óvatos mozdulatokkal összekeverjük.
Letakarva hűtőszekrényben 3-4 napig eláll.
Elkészítési idő: 30 perc + a bab főzése