A névválasztás fiam ötlete, szerintem nagyon találó.
Burgonyakerítés bundás csirkével
Hozzávalók: 4 személyre
A burgonyakeritéshez:
8 nagyobb burgonya (kb. 1 kg, lehetőleg egyformák legyenek)
10 dkg sajt
angol, vagy bacon szalonna
3 evőkanál olaj
só
(lehet még bele kolbász és hagymaszelet, azzal akár önálló fogás is)
Az egyforma nagyságú burgonyákat hámozzuk meg és vágjuk be éles késsel fél centinként úgy, hogy az aljuk egyben maradjon.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, olajjal megkenjük, kevés sóval meghintjük és 200 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük (tapasztalatom szerint jó, ha a tepsi alját is megkenjük olajjal). Negyedóránként megkenjük olajjal, így szebben pirul.
A nyílásokba ekkor belerakjuk a vékony szalonnát (a csemege boltunkban az angol szalonnát nagyon vékonyra szeletelik, annak sós íze szinte elég is), sajtot és tovább sütjük, amíg szépen megpirul, a sajt beleolvad. (Nálam ez még 20-25 perc volt, de folyamatosan figyeljük a sütőt.)
Nagyon laktató köret, azaz kerítés.
A hagymás, kolbászos változatot még nem próbáltam, ezért csak ezt ajánlom.
A bundás csirkéhez:
70 dkg csirkefelsőcomb filé
(ha a csirke felsőcombot (1 kg) vesszük, a csont és bőr kiváló levesnek)
a páchoz: 2 tojás, 2 dl tej, 10 dkg liszt, só, bors, fél mokkáskanál pirospaprika, csipet őrölt szerecsendió.
Még 5 dkg rétesliszt a hús forgatásához.
A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejet, a lisztet, fűszereket és fél órát állni hagyjuk.
A csirkecomb filéket felezzük (a kisebb szelet könnyebben átsül), majd sózzuk, borsozzuk és réteslisztbe forgatjuk.
A pácba tesszük (előnye, hogy egyszerre belerakhatjuk a szeleteket, átforgatjuk), majd adagonként a forró olajba rakjuk, (először fedő alatt kezdjük a sütést, a hőt később mérsékeljük), többször forgatjuk a húst, hogy szép piros legyen a színe. Törlőpapírra szedjük a szeleteket, hogy az olajat beszívja.