Sonkás-sajtos sertésszűz tekercsben.
Finom, mutatós, omlós húsétel.
Ez az étel megérdemli a jobb hozzávalókat, így lesz az igazi.
Hozzávalók 4 személyre:
60-70 dkg sertés szűzpecsenye egyben,
1 csomag feketeerdei sonka (8-10 dkg, 8 szelet), vagy 1 csomag bacon,
4 szelet csirkemellsonka, vagy gépsonka,
10 dkg zöldfűszeres krémsajt,
5 dkg reszelt sajt,
1 teáskanál só, ízlés szerint bors
2 evőkanál olaj (ha van, olivaolaj)
folpack és alufólia a sütéshez
A sertés szűzpecsenyét éles késsel szépen felnyitjuk úgy, hogy téglalap alakú legyen. (Vagy kérjük meg a hentest, tegye meg ezt.) Nekem 20x30 cm méretű lett. Kicsit kézzel ellapítjuk, sózzuk, borsozzuk. (Lehet 2 tekercsben is készíteni.)
A tepsi méretének megfelelő folpackot 2 rétegben leterítjük, és a sonka vagy bacon szeleteket ráfektetjük úgy, hogy picit egymást fedjék.
A szűzpecsenyét a sonkára tesszük, megkenjük a krémsajttal, erre kerülnek a csirkemellsonka szeletek, végül ráreszeljük a sajtot. A folpack segítségével felgöngyölítjük. Két réteg alufóliába tesszük és megtekerjük a végeket, mint a szaloncukrot. Így rakhatjuk a tepsibe, amibe fél liter vizet öntöttünk a tekercs alá.
180 fokos sütőben 60-70 percig sütjük.
A csomagot kivesszük egy tálra, a tepsiből a vizet kiöntjük, a tepsit kimossuk, 2 evőkanál olajat öntünk bele majd a kibontott tekercset visszarakjuk még sülni 15-20 percig, míg szép piros lesz a teteje. Hagyjuk hűlni és éles késsel szeleteljük.
Természetesen mindenkinek a sütőjétől is függ, mikor lesz szép aranybarna az étel, de ne száradjon ki.
A feketeerdei sonka különleges ízt ad ennek az ételnek, ha tehetik, ezzel készítsék.