Palacsinta, nyári ízekkel, mert van, aki nem csak édesen szereti (bátor nyúl recept).
A palacsintát sokféle módon készíthetjük, most egy sós változat receptjét osztom meg a kedves Olvasókkal. Laktató fogás egy könnyű leves után.
Ebből a palacsintaadagból jutott az édeset szeretőknek is, bármilyen lekvárral.
Hozzávalók: 4 adag
A szokásos módon palacsintatésztát keverünk:
25 dkg finomliszt,
2,5 dl tej,
2,5 dl szódavíz,
2 tojás,
fél dl olaj,
1 mokkáskanál só,
1 mokkáskanál cukor.
A sós palacsintához:
2 vastagabb palacsinta,
10 dkg kolozsvári szalonna, vagy bacon,
2 paprika,
1 fej vöröshagyma,
kevés zsír.
Elkészítés:
A tojást keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tej felét, habosra keverjük, és apránként tesszük hozzá a lisztet, a többi tejet, a szódavizet, a sót, cukrot és az olajat. Jól kidolgozzuk és állni hagyjuk. Minél tovább áll, annál könnyebb lesz a tészta. Kis tálkába fél dl olajat öntünk, hogyha szükséges a serpenyőt még megkenjük a sütés előtt.
(Két serpenyőben sütöm, így hamarabb elkészülök vele.)
A sós részhez vastagabb palacsintát sütünk, egyenként 2-2 merőkanál tésztából.
A zsíron a szeletelt szalonnát átpirítjuk, erre kerül a félbevágott és szeletelt hagyma, végül a paprika. Az egészet összepároljuk, végül a palacsintákra rakjuk.
Laktató, finom egytálételt kapunk.
A megmaradt tésztát vékonyabbra sütjük, ezt tölthetjük bármilyen töltelékkel ízlés szerint.