Karfiolleves bátor nyúl konyhájából.
Könnyű leves, finom hozzávalókkal. A füstölt hús és a csirkecomb különlegesen finom ízt ad ételünknek.
Hozzávalók:
50 dkg karfiol (tisztán mérve)
4 vékony szelet füstölt karaj,
2 csirke alsócomb,
2 gerezd fokhagyma,
negyed zöldpaprika,
2 centis gyömbér darab, (tisztítva, egyben) 10 szem egész borssal teatojásba rakjuk,
5 dkg vaj, vagy 2 evőkanál olaj, vagy zsír, ízlés szerint
só, negyed teáskanál kurkuma,
1 húsleveskocka.
csomagba kötött zeller és lestyán levél.
Fél csokor petrezselyem
Tisztítás után a karfiolt rózsáira szedjük.
A füstölt húst kockázzuk, a felforrósított vajon átforgatjuk (2-3 perc), hozzáadjuk a csirkecombot, az apró kockára vágott hagymát, fokhagymát, paprikát, együtt pirítjuk tovább még 5-6 percig.
1,5 liter hideg vízzel felöntjük, 1 húsleveskockát adunk hozzá, felforraljuk, ízlés szerint sózzuk, a karfiolt hozzáadva közepes tűzön főzzük 50 percig.
Csomagba kötött zeller és lestyán levél került még bele, ami jól kiegészíti az ízeket. A kurkumát a végén adjuk hozzá, az apróra vágott zöldpetrezselyemmel.
(A gyömbér nagyon egészséges, mindenkinek ajánlom, a főzés végén vegyük ki a levesből.)
Kiskocka tésztát főztem ki levesbetétként.