Töltött káposzta új megoldással.
A régi, hazai ízeket idézi ez a recept, mert kukoricadarával készül. Új megoldással, hiszen tepsiben készítettem. Bátran próbálják ki.
Hozzávalók:
1-1,2 kg édes fehér káposzta,
50 dkg darált hús (sertés vagy szárnyas), most sertés-marha vegyesen volt,
25 dkg kukoricadara,
10 dkg mangalica vagy csemege szalonna,
1 fej vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
pár szelet kápia paprika apróra vágva,
2 evőkanál zsír,
só, bors, 1 teáskanál pirospaprika,
fél liter paradicsomlé, vagy 1 nagyobb doboz paradicsompüré.
A káposzta torzsáját kivágjuk, majd forrásban lévő, sós vízben a leveleket leszedjük, megpuhítjuk. A levelek vastag erét vágjuk le, így lesz könnyebben göngyölhető.
Amíg a káposzta hűl, a kukoricadarát hideg vízzel leöblítjük, leszűrjük.
A zsírban a kockázott szalonnát kisütjük, az apróra vágott vöröshagymát, paprikát megdinszteljük. A zúzott fokhagymát és a pirospaprikát is hozzáadjuk.
A darált húshoz adjuk, majd az egészet összekeverjük a darával.
A káposzta leveleket megtöltjük, felgöngyöljük. A kimaradt káposztát apróra vágva a tepsi aljára rakjuk, rátesszük a göngyölegeket és felöntjük annyi vízzel vagy a káposzta pároló levével, hogy a káposztát félig ellepje.
Tetejét megkenjük a paradicsompürével, a tepsit alufóliával lefedjük.
200 fokra előmelegített sütőben 60 percig pároljuk, majd a tekercseket megfordítjuk, a levével meglocsoljuk és még 30 percig hagyjuk a sütőben.
A szabolcsi töltött káposzta egyik változata, amit jó szívvel ajánlok.