Bátor nyúl konyhája

Bátor nyúl konyhája

Kacsamell vagy comb szőlősgazda módra

2015. június 15. - Takács Gyuláné Erzsike

Kacsamell vagy comb, szőlősgazda módra.

Igazán omlós húst így készítsenek, ezt ki kell próbálni.

kacsamell1.JPG

Hozzávalók:

személyenként fél kacsamell vagy 1 kacsacomb

fél kg szőlő (fehér-fekete vegyesen) szüretkor fél liter must,

só, bors, majoranna

1,5 kg új burgonya vagy kifliburgonya

A kacsa bőrét késsel bekockázom, a csontnál mindkét oldalon bemetszem, hogy a fűszereket jól bele tudjam dörzsölni. A szőlőt kézzel összenyomom, és a kacsadarabokra rakom, a levét ráöntöm. A tálat folpackkal letakarom és hűtőbe teszem. Egy napig hagyom állni, közben  kétszer-háromszor átforgatom.

Sütés előtt a szőlő héját és a magokat leszedem a húsról, majd tepsibe rendezem a melleket, combokat. A mustot aláöntöm, és alufóliával lefedve sütöm a húst legalább másfél órát. Kétszer átfordítom közben. Nem kell hozzá semmilyen folyadék, mert a kacsából kisül a zsírja.

A fóliát levéve, a kacsából kisült zsírt leszedjük, a szaftjával locsolva pirosra sütjük a tetejét. (még fél óra kb.) A kacsa bőre szép piros, a hús omlós lesz.

Köreteként a kifliburgonyát, vagy új burgonyát héjában megfőzöm, meghámozom és karikára vágva a hús mellé teszem.  Amig a kacsa bőre pirul, a krumpli is átveszi a finom ízt.

A krumpli másik részét közepes tepsiben sütöm úgy, hogy a kivett zsírból 2 evőkanállal a tepsi aljára öntök, rárakom a szeleteket, a tetejét is meglocsolom és a sütő aljára téve megsütöm. Így kétféle ízű köret lesz és egyszerre készül el.

Télen párolt piros káposztával, nyáron gyümölccsel kínálom.

Minden ősszel rakok el szemezett szőlőt a fagyasztóba, így bármikor elkészíthetem ezt a különleges ételt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://batornyul.blog.hu/api/trackback/id/tr357546952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása