Szűzpecsenye Wellington módra.
Angol eredetű, igazi ünnepi étel. Az eredeti recept szerint marhabélszínből készítik, de sertésszűzből is kitűnő. Nemcsak mutatós, finom is.
Hozzávalók (4 adag)
60-70 dkg sertés szűzpecsenye,
1 kávéskanál só,
1 késhegynyi bors (frissen őrölt),
1 ek sertészsír,
1 csomag leveles tészta,
30 dkg csiperkegomba,
1 közepes fej vöröshagyma (aprított),
1 kávéskanál só,
bors ízlés szerint,
csipetnyi kakukkfű,
1 csokor petrezselyem,
1 db tojássárgája (a kenéshez),
1 teáskanál mustár (dijoni, ha van),
1 ek olívaolaj.
A húst előkészítjük, lehártyázzuk, és minden felesleges inaktól megszabadítjuk. A két végét levágjuk, hogy egyenletesen vastag legyen a hús.
Serpenyőbe zsírt forrósítunk. Az edény akkora legyen, hogy kényelmesen elférjen a hús benne. A húst sózzuk, borsozzuk. (Tarkaborsot használtam, azzal ízesebb a hús.)
Mindkét oldalára kérget sütünk, oldalanként 4-5 perc. Óvatosan forgassuk, használjunk hozzá húsfogót.
Alufólián középre kenjünk a hús nagyságának megfelelő méretben mustárt, tegyük rá a húst, kenjük meg a maradék mustárral és fóliába csomagolva tegyük félre, amíg elkészítjük a gombakérget.
Ehhez apróra vágjuk a hagymát, kevés olajon pirítsuk meg, tegyük rá az aprított gombát, fűszerezzük, majd addig süssük, míg a levét el nem főtte. Tegyük bele a petrezselyemzöldet.
A leveles tésztát kiterítjük, és téglalap alakúra nyújtjuk. Akkora legyen, hogy a hús beleférjen kényelmesen. A közepére kenjük a gombakrém felét, és ráfektetjük a húst. A többi gombát szépen elosztjuk a hús tetején és oldalán. Jól becsomagoljuk szorosra, majd a széleit behajtjuk.
A maradék tésztából díszítést készítünk úgy, hogy bekenjük tojássárgájával a tésztát, és rárakjuk a rácsokat.
Átkenjük még egyszer tojássárgájával, és zsírpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük.
200 fokos előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük (kb .40 perc).
Ha kissé meghűlt, éles késsel szeletelve, burgonyakörettel tálaljuk.