Epres tiramisu.
Könnyű, finom desszertet ajánlok, itt a legjobb alkalom az elkészítésre. Öröm látni a piacon a sok gyönyörű eperszemet, rengeteg recept is található, de ez a legegyszerűbb, saját recept. Még a tálalás előtt lefotóztam, mert nagyon hamar elfogyott.
Hozzávalók:
2 csomag piskótatallér (25 dkg),
25 dkg mascarpone,
10 dkg tejszínes sajt,
2 dl tejszín (20-30 %-os),
1 csomag vaniliás cukor,
2 evőkanál porcukor,
2 dl kávé, (2 evőkanál cukor)
1 mokkáskanál rumaroma,
20 dkg eper,
Ízlés szerint csokidara, vagy dekorcukor a tetejére.
A mascarponét a tejszínes sajttal és a cukorral, a tejszínnel 2-3 perc alatt krém állagúra keverjük. (Kézi habverővel kevertem, nagyon egyszerű az elkészítése.)
A kávét megfőzzük, még forrón belekeverjük a cukrot és 1 csomag vaniliás cukrot.
Kávé helyett tejjel is készíthetjük, ha valaki a kávét nem kedveli.
Egy 20x25 cm-es tál aljára lerakunk egy sor piskótatallért. A közökbe szórjuk a megmaradt, összemorzsolt, vagy kis darabokra tört tallérokat.
A kávé felével megöntözzük a piskótát.
Nem mártogatjuk egyenként, ahogy sok recept írja, teljesen felesleges, hiszen az ízek másnapra úgyis összeérnek.
Erre kerül a krém fele.
Újabb sor piskótatallér következik, amit a kávé másik felével meglocsolunk, és ismét krém kerül rá.
A tetejét csokidarával, színes cukorral, esetleg kakaóporral megszórjuk és alufóliával letakarva a hűtőbe rakjuk.
Legalább 1 nappal előbb készítsük el, hogy az ízek jól összeérjenek.
Másnap az eperszemeket megmossuk, tálalás előtt 1-2 órával tegyük rá a tiramisura a félbevágott, szép eperszemeket.
Nagyon finom, mindenki kedvence.