Dán húsgolyók currys mártásban.
A fiam tavaly Dániából hozta azt a fűszerkeveréket, amivel készítettem a receptet. Nem csak azért szeretem ezt az ételt, mert finom, hanem azért is, mert gyorsan elkészül. Amíg megfő a húsgombóc, elkészül a rizsköret is. Könnyű, finom gombócok, ízlés szerint más fűszerkeverékkel is készíthetjük, a lényeg, hogy nem zsírban vagy olajban sütjük.
Hozzávalók: 4 adag
50 dkg darált hús, (most pulykából készült)
1 db tojás,
1 pici fej reszelt vöröshagyma,
3 evőkanál liszt, (zabpehelylisztet használtam),
1 teáskanál fűszerkeverék, tartalma: só, őrölt bors, hagyma, fokhagyma, gyömbér, koriander, zeller, pirospaprika, kömény, cayenne bors,
2 evőkanál olaj,
1 teáskanál currypor,
2 evőkanál liszt.
A körethez:
25 dkg jázminrizs,
1 evőkanál olaj, vagy vaj,
Elkészítés:
A húst összegyúrjuk a hozzávalókkal, és vizes kézzel diónyi nagyságú gombócokat formázunk belőle.
Annyi enyhén sós, ételízesítős, forrásban lévő vízbe tesszük, amennyi éppen ellepi.
A lábast lefedjük és a gombócokat15-20 percig főzzük.
Egy kisebb lábasban felmelegítjük az olajat, beletesszük a lisztet, átforgatjuk, majd a curryport is hozzáadjuk.
A tűzről levéve a gombóc főzőlevéből kiveszünk pár merőkanállal, jól kikeverjük, hogy mártás sűrűségű legyen. A gombócokra öntjük, de már csak pár percig forraljuk együtt.
A rizst a szokásos módon elkészítjük. (Én olajon megfuttatom, kétszeres mennyiségű forró vízzel felöntöm, így párolom készre.)