Marhafelsál tojással töltve.
Különlegesen finom, ünnepi étel, ezt a fantasztikus nagynénink készítette, amikor vendégségbe mentünk hozzá. Ezért is mindig szeretettel készítem, amikor a család együtt van. Próbálják ki, mert valóban nagyon egyedi, egyetlen szakácskönyvben sem láttam.
Hozzávalók 6 személynek:
1, 3 kg marhafelsál, (6 nagy szelet) ha megkérjük hentesünket, szépen felszeleteli,
1 evőkanál só,
frissen őrölt tarkabors,
3 fej vöröshagyma,
2 db babérlevél és 10 szem borókabogyó (teatojásba téve, így könnyen eltávolítható)
most vadragu fűszerkeveréket raktam bele ami mindkettőt tartalmazza,
3 evőkanál mangalicazsír vagy olaj,
6 főtt tojás,
1 kiskanál szódabikarbóna, vagy húspuhító,
2 dl vörösbor, elhagyható, de ettől még finomabb.
1 evőkanál pirospaprika,
4 dl tejföl.
Elkészítés: A marhahúst rostjaira merőlegesen hat, egyenként 1 centi vastagságú szeletre felvágjuk, majd kissé kiklopfoljuk. A sóval és a borssal bedörzsöljük és félretesszük.
A tojást 10 percig főzzük, hideg vízben lehűtjük, kihűlés után leszedjük a héját.
A hagymákat megtisztítva finomra aprítjuk, és a zsíron vagy olajon addig pároljuk, amíg üveges lesz.
Minden hússzeletbe belegöngyölünk egy főtt tojást, a nagy szeletbe akár még negyed tojás is mehet, hústűvel megtűzzük, és beletesszük a párolt hagymába a megtöltött szeleteket. Lassú tűzön lefedve puhára pároljuk. Közben meghintjük szódabikarbónával, (vagy a készen kapható húspuhítóval) mert így a hús sokkal hamarabb megpuhul. A fűszerekkel meghintjük, felöntjük forró vízzel elkevert marhahús kockával, rászórjuk a pirospaprikát, így pároljuk.
A párolás végén a vörösborral pótoljuk az elfőtt levet. 1,5-2 óra alatt kellően puha és szaftos lesz mindegyik hústekercs. A hústekercseket kiszedjük, a mártást a tejföllel turmixoljuk, sűrítjük. A szeleteket ferdén szeletelve, mutatósan felkarikázva rendezzük el.
Köretként makaróni, spagetti illik hozzá. körülöntve a pecsenye hagymás levével.