Lencsefőzelék, ahogy bátor nyúl készítette.
Jöhet hozzánk a szerencse, készen várja már a lencse. Ezt mondják szilveszterkor, hogy az apró lencseszemek gazdagságot hozzanak a régi hiedelmek szerint.
Csabai karaj és füstölt tarja vagy comb hozzá a feltét.
A csabai karaj receptje a blogon már megtalálható.
https://batornyul.blog.hu/2017/12/21/csabai_karaj_664
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg nagyszemű lencse,
1 babérlevél,
30 dkg füstölt comb,
15 dkg füstölt tarja,
pici tarkabors,
3 gerezd fokhagyma,
1 dl tejszín,
1 evőkanál étkezési keményítő vagy liszt.
A füstölt sertéshúst hideg vízben megfőzzük, a lében hagyjuk kihűlni.
A levét használjuk majd a lencséhez.
A húst hidegen felszeleteljük, ez a lencséhez az egyik feltét.
A lencsét előző este beáztatjuk hideg vízbe, másnap ezt a levet leöntjük, a tarja főzővizéből egy litert adunk a lencséhez és a babérlevéllel, fokhagymával lassú tűzön főzzük készre.
Semmilyen más ízesítésre nincs szükség, mert a füstölt hús leve elég sós.
A tejszínt összekeverjük a keményítővel, adunk hozzá pár kanál főzőlét, majd a főzelékhez adjuk és pár perc alatt összeforraljuk.
Nagyon finom, ünnepi ebéd készült.