Csirkecombok almaágyon sütve.
Különleges a csirkecomb a sokféle fűszerrel sütve, aztán a szaft az almával együtt krémes mártássá válik. A recept könnyen elkészíthető, kezdőknek is ajánlom. Körete a még kevéssé ismert quinoa volt, ami gluténmentes, nagyon egészséges, a receptben részletesen írok róla.
Hozzávalók 4 személyre:
4 db egész csirkecomb vagy 8 felsőcomb,
2-3 nagy alma,
1 közepes vöröshagyma,
só, bors ízlés szerint,
fűszerek: rozmaring, kakukkfű, tárkony, bazsalikom, borsikafű (összesen 1 evőkanálnyi)
3-4 evőkanál olaj.
Elkészítése:
A csirkecombokat megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük, fűszerezzük..
(A csontok mellett mindig bevágom a húst, és a bőrt megemelve fűszerezem a combokat, így mindenhol egyformán zamatos lesz.)
A hagymát megtisztítjuk és negyedeljük. Az almákat megmossuk, hámozás nélkül felszeleteljük.
A közepes méretű tepsibe 2 evőkanál olajat teszünk, erre kerülnek a hagyma és az almaszeletek.
A csirkecombokat ráfektetjük bőrével felfelé.
Alufóliával lefedjük és 200 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütjük.
Levesszük a fóliát, a combok bőrét olajjal megkenjük és a hús pirulásáig sütjük, ez az idő mindenkinek a sütőjétől és a combok nagyságától is függ.
A hús olyan puha lett, hogy az alsó csontot egyetlen fordítással kivettem tálalás előtt.
Mikor a combok elkészültek, tálra kiszedjük, és a tepsiben lévő almákat, hagymát a szafttal átturmixoljuk. Könnyű, finom mártást kapunk. (Nem tettem hozzá tejszínt, mert így is krémes állagú lett.)
Quinoa volt a körete, ami Dél-Amerikából származik, ahol 6.000 év óta az egyik fő táplálékforrás. Az inkák a "Magok Anyjának" tartották. Ásványi anyagokban gazdag leveleiből főzeléket vagy salátát készítettek.
Mustármag nagyságú magja összetételében hasonlít a gabonafélékhez. Gluténmentes álgabonának is nevezik. Magas a fehérje-, magnézium- és vastartalma.
Jól helyettesíti a rizst. Mindent elkészíthetünk belőle, amit rizsből szoktunk: köretet, főételt vagy akár desszertet is.
Elkészítése: 2 bögre forró vízbe öntünk 1 bögre quinoát, 10-12 perc alatt (közben párszor átkeverjük) a vizet teljesen beszívja és pergős, tápláló köretet kapunk.
(Tipp: amikor kész, még a lábast le szoktam takarni törülközővel, így sokáig meleg marad.)